Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce to orzeźwiający deser podawany na zimno. Jest to ciasto idealne na każdą porę roku – doskonale nadaje się na gorące, wakacyjne popołudnia, a smak cynamonu, pokruszonych pierników i soczystych pomarańczy nasuwa skojarzenia ze świętami. Sprawdź nasz prosty przepis z Galaretką pomarańczowy smak WINIARY i ciesz się wybornym ciastem, kiedy tylko masz na nie ochotę.
Przygotowanie
370 min
Krok 1
30 min
Pierniczki włóż do mocnej torebki foliowej i pokrusz drobno przy pomocy tłuczka. Kruszonkę przełóż do miski, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm (nie większej niż 22 cm) i ugnieć palcami na dnie i po bokach, pomagając sobie szklanką. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
Krok 2
5 min
Żelatynę namocz w 2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj, aż się rozpuści.
Krok 3
15 min
W dużej misce ubijaj serek przy pomocy miksera przez około 5 minut, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj śmietanę, cukier brązowy, cukier wanilinowy i cynamon. Ubijaj całość przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą, a masa będzie puszysta. Na końcu dodaj płynną żelatynę o temperaturze pokojowej - gdyby zastygła, rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
300 min
Przełóż masę do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 5
15 min
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw na chwilę do ostudzenia. Ostrym nożem obierz pomarańcze. Na schłodzonym serniku rozłóż kawałki pomarańczy i zalej tężejącą galaretką.
Krok 6
5 min
Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kawałki pomarańczy jako dekorację.
Krok 1
z
6
Pierniczki włóż do mocnej torebki foliowej i pokrusz drobno przy pomocy tłuczka. Kruszonkę przełóż do miski, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm (nie większej niż 22 cm) i ugnieć palcami na dnie i po bokach, pomagając sobie szklanką. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
Krok 2
z
6
Żelatynę namocz w 2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj, aż się rozpuści.
Krok 3
z
6
W dużej misce ubijaj serek przy pomocy miksera przez około 5 minut, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj śmietanę, cukier brązowy, cukier wanilinowy i cynamon. Ubijaj całość przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą, a masa będzie puszysta. Na końcu dodaj płynną żelatynę o temperaturze pokojowej - gdyby zastygła, rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
z
6
Przełóż masę do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 5
z
6
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw na chwilę do ostudzenia. Ostrym nożem obierz pomarańcze. Na schłodzonym serniku rozłóż kawałki pomarańczy i zalej tężejącą galaretką.
Krok 6
z
6
Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kawałki pomarańczy jako dekorację.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0