Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym
120min
Łatwy
75 g
0.5 opakowanie
0.5 łyżeczka
2
Jajko
4 płaskich łyżek
Cukier
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Mąka pszenna, biała (przemysłowa), 10% białka, bielona, nie wzbogacona
1 butelka
Aromat cytrynowy
250 ml
Śmietana 30%
30 g
Cukier puder
200 g
Serek mascarpone
1 trochę
Barwnik spożywczy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.09 g
Węglowodany
14.42 g
Tłuszcze
18.08 g
Wartość energetyczna
230.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
1 min
<b>Ciasto</b> - Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
Krok 3
5 min
Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Krok 4
4 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Krok 5
5 min
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki delikatnie mieszając.
Krok 6
5 min
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Całość delikatnie wymieszaj.
Krok 7
30 min
Foremki do babeczek posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Przełóż ciasto do foremek napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
Krok 8
10 min
<b>Krem</b> - Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj serek i cukier puder. Wszystko razem delikatnie wymieszaj
Krok 9
10 min
Masę możesz podzielić na 2-3 części do każdej dodając inny barwnik spożywczy.
Krok 10
40 min
Masę odstaw do lodówki na 30-40 minut. Przełóż do szprycy z dowolną końcówką i udekoruj babeczki.
Krok 11
5 min
Z ciasteczek, czekoladek, cukierków i kawałków laski wanilii zrób zajączki.
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym z pewnością spodobają się dzieciom – babeczki stylizowane na zajączki podbiją serca najmłodszych, ale także ich kubki smakowe. Babeczki majonezowe smakują świetnie z delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: cukierkami, kawałkami ulubionej czekolady i laską wanilii.
Babki z kremem śmietankowym polecamy przygotowywać z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, który sprawi, że będą one wyjątkowo pulchne.. Polecamy podawanie babeczek ze schłodzonym kremem – wtedy smakuje najlepiej!
Komentarze 0