Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 paczka
0.5 łyżeczka
2 
Jajko
4 płaskich łyżek
Cukier
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Mąka pszenna, biała (przemysłowa), 10% białka, bielona, nie wzbogacona
1 butelka
Aromat cytrynowy
250 ml
Śmietana 30%
30 g
Cukier puder
200 g
Serek mascarpone
1 trochę
Barwnik spożywczy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
20.58 g
Wartość energetyczna
230.12 kcal
Białko
3.09 g
Węglowodany
11.93 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
1 min
<b>Ciasto</b> - Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
Krok 3
5 min
Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Krok 4
4 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Krok 5
5 min
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki delikatnie mieszając.
Krok 6
5 min
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Całość delikatnie wymieszaj.
Krok 7
30 min
Foremki do babeczek posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Przełóż ciasto do foremek napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
Krok 8
10 min
<b>Krem</b> - Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj serek i cukier puder. Wszystko razem delikatnie wymieszaj
Krok 9
10 min
Masę możesz podzielić na 2-3 części do każdej dodając inny barwnik spożywczy.
Krok 10
40 min
Masę odstaw do lodówki na 30-40 minut. Przełóż do szprycy z dowolną końcówką i udekoruj babeczki.
Krok 11
5 min
Z ciasteczek, czekoladek, cukierków i kawałków laski wanilii zrób zajączki.
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 1 z 11

<b>Ciasto</b> - Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 2 z 11

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 3 z 11

Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 4 z 11

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 5 z 11

Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki delikatnie mieszając.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 6 z 11

Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Całość delikatnie wymieszaj.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 7 z 11

Foremki do babeczek posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Przełóż ciasto do foremek napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 8 z 11

<b>Krem</b> - Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj serek i cukier puder. Wszystko razem delikatnie wymieszaj

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 9 z 11

Masę możesz podzielić na 2-3 części do każdej dodając inny barwnik spożywczy.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 10 z 11

Masę odstaw do lodówki na 30-40 minut. Przełóż do szprycy z dowolną końcówką i udekoruj babeczki.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 11 z 11

Z ciasteczek, czekoladek, cukierków i kawałków laski wanilii zrób zajączki.


Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym z pewnością spodobają się dzieciom – babeczki stylizowane na zajączki podbiją serca najmłodszych, ale także ich kubki smakowe. Babeczki majonezowe smakują świetnie z delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: cukierkami, kawałkami ulubionej czekolady i laską wanilii.


Babki z kremem śmietankowym polecamy przygotowywać z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, który sprawi, że będą one wyjątkowo pulchne.. Polecamy podawanie babeczek ze schłodzonym kremem – wtedy smakuje najlepiej!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika