Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aksamitny, lekko waniliowy smak panna cotty to wyśmienity sposób na letni deser. Wersja z truskawkami to idealny pomysł na wykorzystanie sezonu na te smakowite owoce. Popularny deser z Włoch sprawi, że nawet upalne dni w środku miasta staną się przyjemne i pełne wakacyjnych doznań dla kubków smakowych. Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
62 min
Krok 1
10 min
Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.
Krok 2
20 min
Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
Krok 3
10 min
Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę (300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.
Krok 4
10 min
Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
Krok 5
10 min
Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.
Krok 6
2 min
Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Krok 1
z
6
Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.
Krok 2
z
6
Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
Krok 3
z
6
Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę (300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.
Krok 4
z
6
Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
Krok 5
z
6
Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.
Krok 6
z
6
Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0