Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Panna cotta

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Śmietanka Kremówka
50 ml
Mleko
2 łyżek
Cukier
1 laska
Wanilia
1 łyżka
Żelatyna
1 porcja
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.75 g
Wartość energetyczna
545.13 kcal
Białko
8.17 g
Tłuszcze
47.14 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.
Krok 2
20 min
Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
Krok 3
10 min
Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę (300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.
Krok 4
10 min
Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
Krok 5
10 min
Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.
Krok 6
2 min
Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Panna cotta

Krok 1 z 6

Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.

Panna cotta

Krok 2 z 6

Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.

Panna cotta

Krok 3 z 6

Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę (300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.

Panna cotta

Krok 4 z 6

Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.

Panna cotta

Krok 5 z 6

Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.

Panna cotta

Krok 6 z 6

Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Aksamitny, lekko waniliowy smak panna cotty to wyśmienity sposób na letni deser. Wersja z truskawkami to idealny pomysł na wykorzystanie sezonu na te smakowite owoce. Popularny deser z Włoch sprawi, że nawet upalne dni w środku miasta staną się przyjemne i pełne wakacyjnych doznań dla kubków smakowych. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika