Panna cotta
1 godz 2 min
Łatwy
1
opakowanie
500
g
Śmietanka Kremówka
50
ml
Mleko
2
łyżek
Cukier
1
laska
Wanilia
1
łyżka
Żelatyna
1
porcja
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Białko
8.17 g
Węglowodany
14.75 g
Tłuszcze
47.14 g
Wartość energetyczna
545.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
10 min
Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.
Krok 2
20 min
Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
Krok 3
10 min
Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę (300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.
Krok 4
10 min
Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
Krok 5
10 min
Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.
Krok 6
2 min
Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Aksamitny, lekko waniliowy smak panna cotty to wyśmienity sposób na letni deser. Wersja z truskawkami to idealny pomysł na wykorzystanie sezonu na te smakowite owoce. Popularny deser z Włoch sprawi, że nawet upalne dni w środku miasta staną się przyjemne i pełne wakacyjnych doznań dla kubków smakowych. Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 0