Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 ml
Śmietana 30%
0.4 szklanka
Mleko 1,5%
150 g
Biała czekolada
1 łyżka
Żelatyna
1 
Kiwi
5 
Truskawki
2 łyżeczek
Sok z cytryny
1 szczypta
Imbir

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
623.44 kcal
Tłuszcze
47.49 g
Węglowodany
43.54 g
Białko
8.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru wanilinowego (ja użyłam domowego). Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.
Krok 2
5 min
Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
Krok 3
80 min
Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 4
5 min
Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką.
Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

Krok 1 z 4

Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru wanilinowego (ja użyłam domowego). Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.

Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

Krok 2 z 4

Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.

Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

Krok 3 z 4

Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.

Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

Krok 4 z 4

Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką.

Deser wykwinty, pyszny, a przede wszystkim – jak przystało na deser – słodki. Panna cotta z białą czekoladą i salsą owocową to przysmak, który sprawi, że nasze podniebienie uleci gdzieś ponad chmury. Niesamowite wrażenia smakowe, które zapewni Wam ten przepis, pozostaną w Waszej pamięci na długi czas. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika