Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Deser wykwinty, pyszny, a przede wszystkim – jak przystało na deser – słodki. Panna cotta z białą czekoladą i salsą owocową to przysmak, który sprawi, że nasze podniebienie uleci gdzieś ponad chmury. Niesamowite wrażenia smakowe, które zapewni Wam ten przepis, pozostaną w Waszej pamięci na długi czas. Smacznego!
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru wanilinowego (ja użyłam domowego). Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.
Krok 2
5 min
Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
Krok 3
80 min
Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 4
5 min
Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką.
Krok 1
z
4
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru wanilinowego (ja użyłam domowego). Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.
Krok 2
z
4
Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
Krok 3
z
4
Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 4
z
4
Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0