Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą
100min
Łatwy
1 łyżka
400 ml
Śmietana 30%
0.4 szklanka
Mleko 1,5%
150 g
Biała czekolada
1 łyżka
Żelatyna
1
Kiwi
5
Truskawki
2 łyżeczek
Sok z cytryny
1 szczypta
Imbir
.
Wartości odżywcze
Białko
8.98 g
Węglowodany
43.54 g
Tłuszcze
47.49 g
Wartość energetyczna
623.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru wanilinowego (ja użyłam domowego). Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.
Krok 2
5 min
Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
Krok 3
80 min
Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 4
5 min
Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką.
Deser wykwinty, pyszny, a przede wszystkim – jak przystało na deser – słodki. Panna cotta z białą czekoladą i salsą owocową to przysmak, który sprawi, że nasze podniebienie uleci gdzieś ponad chmury. Niesamowite wrażenia smakowe, które zapewni Wam ten przepis, pozostaną w Waszej pamięci na długi czas. Smacznego!
Komentarze 0