Wiśniowo-kokosowa panna cotta
20min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.11 g
Węglowodany
23.44 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
313.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
10 min
Żelatynę namoczyć w połowie mleka, resztę mleka zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę Śmietanę z cukrem mocno podgrzać (ale nie zagotować). Do gorącej śmietany, wlać mleko i likier kokosowy oraz wiórki kokosowe, wymieszać wszystko razem i rozlać do szklanek, schłodzić .
Krok 2
10 min
W trakcie zastygania wiórki kokosowe wypłyną na wierzch tworząc kokosową "skorupkę". Z cukru i wody zrobić karmel w którym przesmażyć wiśnie. Zimnym sosem wiśniowym polać zastygnięty deser.
Wiśniowo-kokosowa panna cotta to klasyczny, orzeźwiający deser, który świetnie nadaje się na letnie popołudnia jako dodatek do kawy w ogrodzie. Wymieszanie smaków wiśniowego i kokosowego zaskoczy domowników i sprawi, że będą szukać, czy aby na pewno nie zostało jeszcze trochę ich ulubionego deseru. Smacznego!
Komentarze 0