Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pstrąg tęczowy pieczony w folii
Dodaj do CookBook

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

(1)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Anix
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
4 
Pstrąg tęczowy (filet)
1 
Por
8  plastrów
Cytryna
trochę
Tymianek
4  łyżeczek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.8 g
Wartość energetyczna
415.6 kcal
Tłuszcze
22.5 g
Białko
46.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Ma niezwykle delikatne, lekko słodkawe mięso o atrakcyjnym różowym kolorze, przypominające nieco łososia. Choć wyglądem i strukturą bardzo go przypomina, to jest zdecydowanie bardziej kruche, a przede wszystkim zawiera znacznie mniej tłuszczu, co tradycyjny łosoś. Z tego względu pstrąga tęczowego poleca się między innymi osobom na niskotłuszczowej diecie. Mięso tej smacznej ryby jest skarbnicą cennych składników odżywczych, witamin oraz mikroelementów. Największą jednak zaletą jest jego wyjątkowy smak. Miłośnicy rybnych dań na pewno docenią walory smakowe przepysznego pstrąga, bez względu na sposób jego przyrządzenia.

Pstrąg jest rybą, która ma w naszym kraju długą tradycję kulinarną. W krystalicznie czystych, rodzimych rzekach gatunek ten miał doskonałe warunki do rozwoju, dlatego było go pod dostatkiem. Nie było najmniejszego problemu, aby złowić tę smaczną rybę i przyrządzić w ulubiony sposób. Dziś równie chętnie sięgamy po pstrągi, ale najchętniej po filety, które są powszechnie dostępne w sklepach. Największą ich zaletą jest to, że błyskawicznie się je przyrządza, co więcej, z powodzeniem można je przygotować na wiele sposobów. My polecamy sprawdzony przepis na pstrąga tęczowego pieczonego w folii. Ta wyjątkowo smaczna ryba z piekarnika zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie!

Pstrąg tęczowy pieczony w folii to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Można go podawać z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze z gotowanymi ziemniakami, obficie posypanymi drobno posiekanym koperkiem. Pstrąg tęczowy z piekarnika to proste danie, którego przyrządzenie nie jest zbyt kłopotliwe, co więcej, nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Dzięki użyciu odpowiednich składników i przypraw, ma delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Ryba z cytryną i porem to smakowite danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i smacznych potraw. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszną rybę pieczoną w folii z cytryną i porem!

Do przyrządzenia tej smacznej potrawy potrzebujemy świeże filety z pstrąga tęczowego. Należy je umyć, osuszyć i położyć na folii aluminiowej. Na każdym z nich kładziemy po łyżce masła, a następnie rybę doprawiamy Ziarenkami Smaku WINIARY. Tak przygotowane filety przykrywamy plasterkami cytryny i pokrojonym porem. Pstrąga szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przygotowana według naszego przepisu ryba z piekarnika w folii jest niesłychanie delikatna w smaku, krucha i wręcz rozpływa się w ustach!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Filety ryby ułożyć na folii aluminiowej. Położyć po łyżeczce masła.
  • Krok 2

    5 min
    Oprószyć do smaku ziarenkami i tymiankiem.
  • Krok 3

    5 min
    Każdy kawałek obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.
  • Krok 4

    20 min
    Zawinąć w folię i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 1 z 4

Filety ryby ułożyć na folii aluminiowej. Położyć po łyżeczce masła.

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 2 z 4

Oprószyć do smaku ziarenkami i tymiankiem.

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 3 z 4

Każdy kawałek obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 4 z 4

Zawinąć w folię i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00

Opinie

5

Asia

Szanowna redakcjo, dlaczego dajecie tak szkodliwe przepisy? Już wiadomo że folia aluminiowa nie może mieć styczności z kwaśnymi produktami, bo wydziela się szkodliwa postać aluminium która jest niezwykle przyswajalne dla organizmu człowieka. Pieczesz w folii rybkę, to bez cytryny. Najlepiej by było ograniczać użycie folii, nie służy zdrowiu.
Anonim (niezweryfikowany) 08/10/2023-01:36 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Swoje imie

Super, polecam, tyle samo roboty co przy frytkach z piekarnika a efekt 1000x lepszy
Anonim (niezweryfikowany) 12/27/2021-09:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pstrąg z patelni grillowej

    Pstrąg z patelni grillowej

    1 godz 33 min Łatwy
  • Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

    Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

    8 godz 50 min Łatwy
  • Pstrągi smażone w migdałach

    Pstrągi smażone w migdałach

    26 min Łatwy
  • Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

    Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu