Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pstrąg tęczowy pieczony w folii
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
46.5g / 45%
Węglowodany
4.8g / 5%
Tłuszcze
22.5g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

+

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Wróć

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

(1)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest konto usunięte

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
4 
Pstrąg tęczowy (filet)
1 
Por
8  plastrów
Cytryna
trochę
Tymianek
4  łyżeczek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
46.53 g
Węglowodany
4.82 g
Tłuszcze
22.47 g
Wartość energetyczna
415.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Ma niezwykle delikatne, lekko słodkawe mięso o atrakcyjnym różowym kolorze, przypominające nieco łososia. Choć wyglądem i strukturą bardzo go przypomina, to jest zdecydowanie bardziej kruche, a przede wszystkim zawiera znacznie mniej tłuszczu, co tradycyjny łosoś. Z tego względu pstrąga tęczowego poleca się między innymi osobom na niskotłuszczowej diecie. Mięso tej smacznej ryby jest skarbnicą cennych składników odżywczych, witamin oraz mikroelementów. Największą jednak zaletą jest jego wyjątkowy smak. Miłośnicy rybnych dań na pewno docenią walory smakowe przepysznego pstrąga, bez względu na sposób jego przyrządzenia.

Pstrąg jest rybą, która ma w naszym kraju długą tradycję kulinarną. W krystalicznie czystych, rodzimych rzekach gatunek ten miał doskonałe warunki do rozwoju, dlatego było go pod dostatkiem. Nie było najmniejszego problemu, aby złowić tę smaczną rybę i przyrządzić w ulubiony sposób. Dziś równie chętnie sięgamy po pstrągi, ale najchętniej po filety, które są powszechnie dostępne w sklepach. Największą ich zaletą jest to, że błyskawicznie się je przyrządza, co więcej, z powodzeniem można je przygotować na wiele sposobów. My polecamy sprawdzony przepis na pstrąga tęczowego pieczonego w folii. Ta wyjątkowo smaczna ryba z piekarnika zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie!

Pstrąg tęczowy pieczony w folii to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Można go podawać z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze z gotowanymi ziemniakami, obficie posypanymi drobno posiekanym koperkiem. Pstrąg tęczowy z piekarnika to proste danie, którego przyrządzenie nie jest zbyt kłopotliwe, co więcej, nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Dzięki użyciu odpowiednich składników i przypraw, ma delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Ryba z cytryną i porem to smakowite danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i smacznych potraw. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszną rybę pieczoną w folii z cytryną i porem!

Do przyrządzenia tej smacznej potrawy potrzebujemy świeże filety z pstrąga tęczowego. Należy je umyć, osuszyć i położyć na folii aluminiowej. Na każdym z nich kładziemy po łyżce masła, a następnie rybę doprawiamy Ziarenkami Smaku WINIARY. Tak przygotowane filety przykrywamy plasterkami cytryny i pokrojonym porem. Pstrąga szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przygotowana według naszego przepisu ryba z piekarnika w folii jest niesłychanie delikatna w smaku, krucha i wręcz rozpływa się w ustach!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Filety ryby ułożyć na folii aluminiowej. Położyć po łyżeczce masła.
  • Krok 2

    5 min
    Oprószyć do smaku ziarenkami i tymiankiem.
  • Krok 3

    5 min
    Każdy kawałek obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.
  • Krok 4

    20 min
    Zawinąć w folię i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 1 z 4

Filety ryby ułożyć na folii aluminiowej. Położyć po łyżeczce masła.

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 2 z 4

Oprószyć do smaku ziarenkami i tymiankiem.

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 3 z 4

Każdy kawałek obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Krok 4 z 4

Zawinąć w folię i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
S Swoje imie

Super, polecam, tyle samo roboty co przy frytkach z piekarnika a efekt 1000x lepszy

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

    Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

    44 min Średni
  • Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

    Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

    1 godz 25 min Łatwy
  • Kaszanka z grilla

    Kaszanka z grilla

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu