Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa cytrynowa z ryżem

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cytryna
100  g
Suchy ryż
0.7  l
Wywar drobiowy
1 
Cebulka
2 
Jajka
2  łyżek
Olej
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
5  gałązek
Świeża kolendra lub inne ulubione zioła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.51 g
Węglowodany
27.31 g
Tłuszcze
12.11 g
Wartość energetyczna
240.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa cytrynowa pochodzi z kuchni greckiej, ma charakterystyczny cytrynowy aromat. Z pewnością pokochają ją wszyscy, którzy lubią niecodzienne smaki. Dzięki orzeźwiającej nucie zupa cytrynowa najpyszniej smakuje w gorące dni lata.

Do przygotowania zupy cytrynowej najlepiej wykorzystać cytryny pochodzące z upraw ekologicznych, tym bardziej, że dodajmy do zupy także otartą skórkę.

Zamiast ryżu, możecie do zupy cytrynowej dodać makaron orzo.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
  • Krok 2

    15 min
    Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.
  • Krok 3

    3 min
    Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.
  • Krok 4

    4 min
    Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.
Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 1 z 5

Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 2 z 5

Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 3 z 5

Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 4 z 5

Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Zupa cukiniowa z ryżem

    27 min Łatwy
  • Chowder z batatów i pieczonego selera

    1 godz 41 min Łatwy
  • Żur wielkanocny na wędzonce

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu