Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cytrynowa pochodzi z kuchni greckiej, ma charakterystyczny cytrynowy aromat. Z pewnością pokochają ją wszyscy, którzy lubią niecodzienne smaki. Dzięki orzeźwiającej nucie zupa cytrynowa najpyszniej smakuje w gorące dni lata.
Do przygotowania zupy cytrynowej najlepiej wykorzystać cytryny pochodzące z upraw ekologicznych, tym bardziej, że dodajmy do zupy także otartą skórkę.
Zamiast ryżu, możecie do zupy cytrynowej dodać makaron orzo.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
Krok 2
15 min
Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.
Krok 3
3 min
Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.
Krok 4
4 min
Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.
Krok 5
3 min
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.
Krok 1
z
5
Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
Krok 2
z
5
Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.
Krok 3
z
5
Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.
Krok 4
z
5
Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.
Krok 5
z
5
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0