Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cytrynowa z ryżem

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cytryna
100  g
Suchy ryż
0.7  l
Wywar drobiowy
1 
Cebulka
2 
Jajka
2  łyżek
Olej
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
5  gałązek
Świeża kolendra lub inne ulubione zioła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.51 g
Węglowodany
27.31 g
Tłuszcze
12.11 g
Wartość energetyczna
240.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
Krok 2
15 min
Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.
Krok 3
3 min
Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.
Krok 4
4 min
Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.
Krok 5
3 min
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.
Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 1 z 5

Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 2 z 5

Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 3 z 5

Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 4 z 5

Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.

Zupa cytrynowa pochodzi z kuchni greckiej, ma charakterystyczny cytrynowy aromat. Z pewnością pokochają ją wszyscy, którzy lubią niecodzienne smaki. Dzięki orzeźwiającej nucie zupa cytrynowa najpyszniej smakuje w gorące dni lata.

Do przygotowania zupy cytrynowej najlepiej wykorzystać cytryny pochodzące z upraw ekologicznych, tym bardziej, że dodajmy do zupy także otartą skórkę.

Zamiast ryżu, możecie do zupy cytrynowej dodać makaron orzo.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha