Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa cytrynowa z ryżem
Zupa cytrynowa z ryżem
Zupa cytrynowa z ryżem
Zupa cytrynowa z ryżem
Zupa cytrynowa z ryżem
Dodaj do CookBook

Zupa cytrynowa z ryżem

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cytryna
100  g
Suchy ryż
0.7  l
Wywar drobiowy
1 
Cebulka
2 
Jajka
2  łyżek
Olej
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
5  gałązek
Świeża kolendra lub inne ulubione zioła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.3 g
Wartość energetyczna
240.7 kcal
Tłuszcze
12.1 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa cytrynowa pochodzi z kuchni greckiej, ma charakterystyczny cytrynowy aromat. Z pewnością pokochają ją wszyscy, którzy lubią niecodzienne smaki. Dzięki orzeźwiającej nucie zupa cytrynowa najpyszniej smakuje w gorące dni lata.

Do przygotowania zupy cytrynowej najlepiej wykorzystać cytryny pochodzące z upraw ekologicznych, tym bardziej, że dodajmy do zupy także otartą skórkę.

Zamiast ryżu, możecie do zupy cytrynowej dodać makaron orzo.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
  • Krok 2

    15 min
    Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.
  • Krok 3

    3 min
    Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.
  • Krok 4

    4 min
    Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.
Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 1 z 5

Cebulkę obieramy, siekamy. Podduszamy na oleju, aż się zeszkli.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 2 z 5

Do cebulki dodajemy suchy ryż, chwilę smażymy. Podlewamy całość wywarem drobiowym, gotujemy do miękkości ryżu.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 3 z 5

Cytryny dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, następnie wyciskamy sok, dodajemy do zupy.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 4 z 5

Jajka miksujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszając. Chwilę podgrzewamy.

Zupa cytrynowa z ryżem

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną listkami kolendry lub innych ziół, na przykład natki pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu