Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażony szczupak

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Szczupak
1 
Jajko
200 g
Bułka tarta
3 łyżek
Masło
1 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
13.78 g
Węglowodany
18.72 g
Tłuszcze
6.6 g
Wartość energetyczna
191.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.
Krok 2
10 min
Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.
Krok 3
60 min
Odstawić na ok. 1 godzinę.
Krok 4
5 min
Następnie każdy dzwonek ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.
Krok 5
10 min
Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!
Smażony szczupak

Krok 1 z 5

Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.

Smażony szczupak

Krok 2 z 5

Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.

Smażony szczupak

Krok 3 z 5

Odstawić na ok. 1 godzinę.

Smażony szczupak

Krok 4 z 5

Następnie każdy dzwonek ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.

Smażony szczupak

Krok 5 z 5

Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!

Pomysł na obiad z rybą w roli głównej, czyli smażony szczupak w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub mąki. Przed smażeniem skrop każdy dzwonek szczupaka sokiem z cytryny, który poprawia zarówno smak, jak i konsystencję mięsa. Zastanawiasz się, czym jeszcze przyprawić rybę? W zasadzie sok z cytryny, sól i pieprz wystarczą, bo ryba ma swój naturalnie charakterystyczny smak, niemniej jeśli chcesz, szczupaka możesz przyprawić dodatkowo majerankiem. Smażonego szczupaka podawaj z ziemniakami lub ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się także ze świeżym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika