Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smażony szczupak
Dodaj do CookBook

Smażony szczupak

(1)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szczupak
1 
Jajko
200  g
Bułka tarta
3  łyżek
Masło
1 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.7 g
Wartość energetyczna
191.5 kcal
Tłuszcze
6.6 g
Białko
13.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szczupak to jedna ze smaczniejszych, słodkowodnych ryb. Ten żyjący w wodach śródlądowych drapieżnik ma bowiem wyjątkowo smakowite mięso. Jest ono białe, sprężyste i delikatne w smaku. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że ryba ta cieszy się taką popularnością. Miłośnicy rybnych dań podają go na wiele sposobów. Świetnie smakuje bowiem pod każdą postacią i podawany przy różnych okazjach. Mięso szczupaka ma delikatny smak, dlatego trzeba pamiętać o tym, że intensywnie przyprawione może stracić swoje pierwotne walory smakowe. Bez względu zatem na to, w jaki sposób będziemy go przygotowywać, nie używajmy zbyt wielu przypraw, zwłaszcza tych niezwykle aromatycznych. Do przyprawienia szczupaka zwykle wystarcza sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła i kilka kropel cytryny. W takim wydaniu ryba smakuje najlepiej! Szczupaka można przyrządzać na wiele sposobów. Podawany w śmietanie smakuje wyśmienicie, podobnie jak faszerowany. Będzie świetny jako wykwintna przystawka, zwłaszcza podawany na zimno w galarecie. Mięso z tej wyjątkowo smacznej ryby jest bardzo uniwersalne. Można je dusić, piec w piekarniku, grillować, a przede wszystkim smażyć. Szczupak smażony na maśle nie ma sobie równych. Żeby jednak jego smak był wybitny, proces smażenia nie może trwać zbyt długo. Przeciągająca się w czasie obróbka termiczna zdecydowanie nie wpływa korzystnie na walory smakowe ryby i powoduje utratę jędrności tego wyjątkowo smacznego mięsa.

Smażony szczupak na patelni smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i z powodzeniem może być podawanych przy rozmaitych okazjach. Będzie znakomitym daniem obiadowym. Obiad z rybą w roli głównej, czyli smażony szczupak w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub mąki, to rewelacyjny pomysł. Aby go przyrządzić potrzebny będzie dorodny, świeży szczupak. Trzeba go dokładnie wypatroszyć i umyć. Tak przygotowaną tuszkę ryby pokrój na równe, niewielkie kawałki. Przed smażeniem skrop każde dzwonko szczupaka sokiem z cytryny, który poprawia zarówno smak, jak i konsystencję mięsa. Tak przygotowaną rybę odstaw na 1 godzinę.

Zastanawiasz się, czym jeszcze przyprawić rybę? W zasadzie sok z cytryny, sól i pieprz wystarczą, bo ryba ma swój naturalnie charakterystyczny smak, niemniej jeśli chcesz, szczupaka możesz przyprawić dodatkowo majerankiem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Kiedy się rozpuści, ułóż dzwonka szczupaka zamoczone wcześniej w rozkłóconym jajku i obtoczone w bułce tartej. Smaż z jednej, a następnie z drugiej strony. Smażonego szczupaka podawaj z ziemniakami lub ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się także ze świeżym pieczywem.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.
  • Krok 2

    10 min
    Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.
  • Krok 3

    60 min
    Odstawić na ok. 1 godzinę.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie każde dzwonko ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.
  • Krok 5

    10 min
    Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!
Smażony szczupak

Krok 1 z 5

Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.

Smażony szczupak

Krok 2 z 5

Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.

Smażony szczupak

Krok 3 z 5

Odstawić na ok. 1 godzinę.

Smażony szczupak

Krok 4 z 5

Następnie każde dzwonko ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.

Smażony szczupak

Krok 5 z 5

Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

MARIA

Nie ważne dzwonek czy dzwonko, ale ważne, żeby dobrze smakowało
Anonim (niezweryfikowany) 11/24/2023-01:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:39 CET
To danie właśnie takie jest 😊
5

Marek

Wszystko super, do momentu gdy w kroku 4 czytamy każdy DZWONEK, jak można być takim językowym ignorantem. KAŻDE DZWONKO
Anonim (niezweryfikowany) 08/14/2023-05:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/17/2023-04:47 CEST
Dziękujemy za czujność. Już poprawilismy 😊 Miłego dnia!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni
  • Smażony makaron z serem i boczkiem

    Smażony makaron z serem i boczkiem

    17 min Łatwy
  • Pęczak smażony z grzybami

    Pęczak smażony z grzybami

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu