Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Smażony szczupak
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13.8g / 29%
Węglowodany
18.7g / 40%
Tłuszcze
6.6g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Smażony szczupak

+

Smażony szczupak

Wróć

Smażony szczupak

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szczupak
1 
Jajko
200  g
Bułka tarta
3  łyżek
Masło
1 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.78 g
Węglowodany
18.72 g
Tłuszcze
6.6 g
Wartość energetyczna
191.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szczupak to jedna ze smaczniejszych, słodkowodnych ryb. Ten żyjący w wodach śródlądowych drapieżnik ma bowiem wyjątkowo smakowite mięso. Jest ono białe, sprężyste i delikatne w smaku. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że ryba ta cieszy się taką popularnością. Miłośnicy rybnych dań podają go na wiele sposobów. Świetnie smakuje bowiem pod każdą postacią i podawany przy różnych okazjach. Mięso szczupaka ma delikatny smak, dlatego trzeba pamiętać o tym, że intensywnie przyprawione może stracić swoje pierwotne walory smakowe. Bez względu zatem na to, w jaki sposób będziemy go przygotowywać, nie używajmy zbyt wielu przypraw, zwłaszcza tych niezwykle aromatycznych. Do przyprawienia szczupaka zwykle wystarcza sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła i kilka kropel cytryny. W takim wydaniu ryba smakuje najlepiej! Szczupaka można przyrządzać na wiele sposobów. Podawany w śmietanie smakuje wyśmienicie, podobnie jak faszerowany. Będzie świetny jako wykwintna przystawka, zwłaszcza podawany na zimno w galarecie. Mięso z tej wyjątkowo smacznej ryby jest bardzo uniwersalne. Można je dusić, piec w piekarniku, grillować, a przede wszystkim smażyć. Szczupak smażony na maśle nie ma sobie równych. Żeby jednak jego smak był wybitny, proces smażenia nie może trwać zbyt długo. Przeciągająca się w czasie obróbka termiczna zdecydowanie nie wpływa korzystnie na walory smakowe ryby i powoduje utratę jędrności tego wyjątkowo smacznego mięsa.

Smażony szczupak na patelni smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i z powodzeniem może być podawanych przy rozmaitych okazjach. Będzie znakomitym daniem obiadowym. Obiad z rybą w roli głównej, czyli smażony szczupak w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub mąki, to rewelacyjny pomysł. Aby go przyrządzić potrzebny będzie dorodny, świeży szczupak. Trzeba go dokładnie wypatroszyć i umyć. Tak przygotowaną tuszkę ryby pokrój na równe, niewielkie kawałki. Przed smażeniem skrop każdy dzwonek szczupaka sokiem z cytryny, który poprawia zarówno smak, jak i konsystencję mięsa. Tak przygotowaną rybę odstaw na 1 godzinę.

Zastanawiasz się, czym jeszcze przyprawić rybę? W zasadzie sok z cytryny, sól i pieprz wystarczą, bo ryba ma swój naturalnie charakterystyczny smak, niemniej jeśli chcesz, szczupaka możesz przyprawić dodatkowo majerankiem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Kiedy się rozpuści, ułóż dzwonka szczupaka zamoczone wcześniej w rozkłóconym jajku i obtoczone w bułce tartej. Smaż z jednej, a następnie z drugiej strony. Smażonego szczupaka podawaj z ziemniakami lub ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się także ze świeżym pieczywem.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.
  • Krok 2

    10 min
    Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.
  • Krok 3

    60 min
    Odstawić na ok. 1 godzinę.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie każdy dzwonek ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.
  • Krok 5

    10 min
    Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!
Smażony szczupak

Krok 1 z 5

Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.

Smażony szczupak

Krok 2 z 5

Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.

Smażony szczupak

Krok 3 z 5

Odstawić na ok. 1 godzinę.

Smażony szczupak

Krok 4 z 5

Następnie każdy dzwonek ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.

Smażony szczupak

Krok 5 z 5

Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Przekąski

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Panga smażona

    Panga smażona

    50 min Łatwy
  • Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

    Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ryba w zalewie octowej

    Ryba w zalewie octowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Płoć smażona

    Płoć smażona

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu