Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasta do pieczywa z awokado i serka

0
8 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Serek kremowy lub śmietankowy
1 
Awokado
1 
Cytryna
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Papryka ostra mielona
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.74 g
Białko
4.67 g
Wartość energetyczna
280.84 kcal
Tłuszcze
26.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

8 min
Krok 1
2 min
Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki.
Krok 2
2 min
Miąższ posiekaj i wrzuć do miski.
Krok 3
2 min
Dodaj serek, majonez. Dopraw solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką i sokiem z cytryny.
Krok 4
1 min
Dodaj posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.
Krok 5
1 min
Podawaj na ulubionym pieczywie.
Pasta do pieczywa z awokado i serka

Krok 1 z 5

Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki.

Pasta do pieczywa z awokado i serka

Krok 2 z 5

Miąższ posiekaj i wrzuć do miski.

Pasta do pieczywa z awokado i serka

Krok 3 z 5

Dodaj serek, majonez. Dopraw solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką i sokiem z cytryny.

Pasta do pieczywa z awokado i serka

Krok 4 z 5

Dodaj posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.

Pasta do pieczywa z awokado i serka

Krok 5 z 5

Podawaj na ulubionym pieczywie.

Awokado to jeden ze spożywczych hitów ostatnich lat! Jest bogate w cenne składniki odżywcze i potrzebne kwasy tłuszczowe. Dlatego – mimo niemałej kaloryczności awokado – warto je włączyć do codziennego jadłospisu. Jedną z możliwości jego podania jest domowa pasta z awokado i serka homogenizowanego lub śmietankowego. Okaże się niezawodnym sposobem na śniadanie, gdy brakuje czasu, a chcesz podać rodzinie coś smacznego i pożywnego. Możesz ją wykorzystać też na kolację lub na drugie śniadanie w pracy i w szkole. W zależności od tego, jakiego smaku oczekujesz, użyj serka homogenizowanego lub majonezu. Z serkiem pasta będzie lekko słodkawa. Jeśli serek zastąpisz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, uzyskasz delikatną, kremową konsystencję o bardziej wytrawnym smaku. Niezależnie od tego, jaką opcję wybierzesz, awokado zawsze dobrze komponuje się z kolendrą, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki. Przygotowanie pasty zacznij od wydrążenia awokado. Jego miąższ posiekaj i przełóż do miseczki. Następnie połącz je z serkiem lub majonezem. Dodaj sól, pieprz, ostrą paprykę, odrobinę soku z cytryny oraz posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na swoim ulubionym pieczywie. Pamiętaj o tym, by wybrać mocno dojrzałe awokado. Nie bój się w sklepie dotknąć każdego z nich, by wybrać to o najbardziej kremowej konsystencji miąższu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika