Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Awokado to jeden ze spożywczych hitów ostatnich lat! Jest bogate w cenne składniki odżywcze i potrzebne kwasy tłuszczowe. Dlatego – mimo niemałej kaloryczności awokado – warto je włączyć do codziennego jadłospisu. Jedną z możliwości jego podania jest domowa pasta z awokado i serka homogenizowanego lub śmietankowego. Okaże się niezawodnym sposobem na śniadanie, gdy brakuje czasu, a chcesz podać rodzinie coś smacznego i pożywnego. Możesz ją wykorzystać też na kolację lub na drugie śniadanie w pracy i w szkole. W zależności od tego, jakiego smaku oczekujesz, użyj serka homogenizowanego lub majonezu. Z serkiem pasta będzie lekko słodkawa. Jeśli serek zastąpisz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, uzyskasz delikatną, kremową konsystencję o bardziej wytrawnym smaku. Niezależnie od tego, jaką opcję wybierzesz, awokado zawsze dobrze komponuje się z kolendrą, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki. Przygotowanie pasty zacznij od wydrążenia awokado. Jego miąższ posiekaj i przełóż do miseczki. Następnie połącz je z serkiem lub majonezem. Dodaj sól, pieprz, ostrą paprykę, odrobinę soku z cytryny oraz posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na swoim ulubionym pieczywie. Pamiętaj o tym, by wybrać mocno dojrzałe awokado. Nie bój się w sklepie dotknąć każdego z nich, by wybrać to o najbardziej kremowej konsystencji miąższu.
Przygotowanie
8 min
Krok 1
2 min
Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki.
Krok 2
2 min
Miąższ posiekaj i wrzuć do miski.
Krok 3
2 min
Dodaj serek, majonez. Dopraw solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką i sokiem z cytryny.
Krok 4
1 min
Dodaj posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.
Krok 5
1 min
Podawaj na ulubionym pieczywie.
Krok 1
z
5
Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki.
Krok 2
z
5
Miąższ posiekaj i wrzuć do miski.
Krok 3
z
5
Dodaj serek, majonez. Dopraw solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką i sokiem z cytryny.
Krok 4
z
5
Dodaj posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.
Krok 5
z
5
Podawaj na ulubionym pieczywie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0