Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak z cytryną i czosnkiem
Dodaj do CookBook

Kurczak z cytryną i czosnkiem

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1.6  kg
Kurczak
4  główek
Czosnek
3 
Cytryna
2  płaskich łyżek
Oliwa
trochę
Sól morska
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.6 g
Wartość energetyczna
967.8 kcal
Tłuszcze
63.7 g
Białko
76.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie kurczka z cytryną i czosnkiem zajmie Ci jedyne 20 minut! Potem możesz już tylko czekać aż WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek, a także czosnek i cytryna, ułożone dokoła mięsa, nadadzą mu aromatu podczas pieczenia.

Aby w pełni rozsmakować się w kurczaku z cytryną i czosnkiem podawaj go z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem tymianku.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Umyj dokładnie kurczaka. Używając ostrych noży kuchennych, rozetnij go z jednej i z drugiej strony kręgosłupa. Usuń kregosłup.
  • Krok 2

    10 min
    Połóż kurczaka piersią do góry i dociśnij mocno tak, by rozjechał się na boki. Główki czosnku pokrój poziomo na połówki.
  • Krok 3

    5 min
    Cytrynę pokrój w grube plastry. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. umieść na niej kurczaka, a wokół poukładaj połówki czosnku i plastry cytryny.
  • Krok 4

    5 min
    Nasmaruj oliwą i pieprzem oraz Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY.
  • Krok 5

    40 min
    Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 220°C. Podawaj z ziemniakami pieczonymi w tymianku.
Kurczak z cytryną i czosnkiem

Krok 1 z 5

Umyj dokładnie kurczaka. Używając ostrych noży kuchennych, rozetnij go z jednej i z drugiej strony kręgosłupa. Usuń kregosłup.

Kurczak z cytryną i czosnkiem

Krok 2 z 5

Połóż kurczaka piersią do góry i dociśnij mocno tak, by rozjechał się na boki. Główki czosnku pokrój poziomo na połówki.

Kurczak z cytryną i czosnkiem

Krok 3 z 5

Cytrynę pokrój w grube plastry. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. umieść na niej kurczaka, a wokół poukładaj połówki czosnku i plastry cytryny.

Kurczak z cytryną i czosnkiem

Krok 4 z 5

Nasmaruj oliwą i pieprzem oraz Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY.

Kurczak z cytryną i czosnkiem

Krok 5 z 5

Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 220°C. Podawaj z ziemniakami pieczonymi w tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przyjazny dla Keto
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka wykwintna z kurczakiem

    Sałatka wykwintna z kurczakiem

    1 godz Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sałatka z kurczakiem, majonezem i cykorią

    Sałatka z kurczakiem, majonezem i cykorią

    36 min Łatwy
  • Kurczak po tajsku

    Kurczak po tajsku

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu