Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por myjemy, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy, szczyptę soli, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu, odcedzamy.
Ryż dokładnie płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą.
Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy sok.
Żółtka łączymy ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, łączymy z 3-4 łyżkami gorącego wywaru.
Dolewamy żółtka połączone ze śmietanką i sokiem do gorącego, ale nie wrzącego wywaru, podgrzewamy mieszając, ale już nie gotujemy.
Zupę cytrynową z wędzonym łososiem podajemy z ryżem i plasterkami wędzonego łososia. Dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy białym pieprzem.