Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

0
1 godz 6 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cytryna (najlepiej ekologiczna)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1 
Cebula
4 
Ziarenka czarnego pieprzu
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól morska
0.5  szklanka
Śmietanka kremówka 30%
2 
Żółtko
0.33  szklanka
Ryż
100  g
Łosoś wędzony na zimno
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
1  szczypta
Biały pieprz do przyprawienia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.64 g
Węglowodany
21.43 g
Tłuszcze
13 g
Wartość energetyczna
230.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
35 min
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por myjemy, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy, szczyptę soli, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu, odcedzamy.
Krok 2
12 min
Ryż dokładnie płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą.
Krok 3
5 min
Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy sok.
Krok 4
3 min
Żółtka łączymy ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, łączymy z 3-4 łyżkami gorącego wywaru.
Krok 5
8 min
Dolewamy żółtka połączone ze śmietanką i sokiem do gorącego, ale nie wrzącego wywaru, podgrzewamy mieszając, ale już nie gotujemy.
Krok 6
3 min
Zupę cytrynową z wędzonym łososiem podajemy z ryżem i plasterkami wędzonego łososia. Dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy białym pieprzem.
Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por myjemy, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy, szczyptę soli, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu, odcedzamy.

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

Krok 2 z 6

Ryż dokładnie płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą.

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

Krok 3 z 6

Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy sok.

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

Krok 4 z 6

Żółtka łączymy ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, łączymy z 3-4 łyżkami gorącego wywaru.

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

Krok 5 z 6

Dolewamy żółtka połączone ze śmietanką i sokiem do gorącego, ale nie wrzącego wywaru, podgrzewamy mieszając, ale już nie gotujemy.

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

Krok 6 z 6

Zupę cytrynową z wędzonym łososiem podajemy z ryżem i plasterkami wędzonego łososia. Dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy białym pieprzem.

Łagodna zupa cytrynowa z wędzonym łososiem jest doskonała na imprezę karnawałową, bo optymistycznie nastawia do życia. Ta wyjątkowa i – nie oszukujmy się – trochę dziwna zupa cytrynowa cieszy zarówno smakiem, jak i kolorem.

Dobra baza z dużej ilości warzyw sprawia, że w zupie mieszają się różne, kontrastowe smaki. I od dziwo, współgrają ze sobą wyśmienicie! Wędzony łosoś nadaje zupie charakteru i świetnie komponuje się z cytrynową nutą. W końcu ryby zwykle podajemy z kawałkiem cytryny – nic dziwnego, że i w zupie to połączenie działa i smakuje. Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem to potrawa szybka w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowna.

Spróbuj też innych zup z łososiem:
Zupa z łososia z pomidorami
Kartoflanka z łososiem
Zupa szczawiowa z łososiem
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Aksamitny chowder z łososia
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika