Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

(0)
43min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Pomarańcza
3 
Jajko
12 
Daktyle
100  g
Cukier
40  g
Masło
trochę
Mąka pszenna
1 
Cytryna
1  opakowanie
Gotowe kruche ciasto
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.77 g
Węglowodany
86.76 g
Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
450.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tarta pomarańczowa - delikatna i orzeźwiająca uczta dla podniebienia, która łączy w sobie słodycz pomarańczy z kruchym ciastem. Ten deser to doskonałe połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Kruche ciasto z pomarańczowym nadzieniem przyciągnie uwagę Twoich bliskich.


Prosty przepis na tartę pomarańczową

Przygotowanie tego deseru jest proste. Poradzą sobie z nim nie tylko doświadczeni cukiernicy, ale też Ci, którzy sporadycznie pieką domowe ciasta. Bazą tej tarty pomarańczowej jest kruche ciasto – możesz zrobić je samodzielnie w domu lub wykorzystać gotowe ciasto, które możesz kupić w sklepie. Kolejnym ważnym elementem jest oczywiście nadzienie pomarańczowe. Jak je zrobić? Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj trochę roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej. Teraz wystarczy całość zapiec, a tuż przed podaniem – udekorować je plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.

Tarta pomarańczowa doskonale nadaje się na specjalne okazje, ale także jako deser na co dzień. Jest ono doskonałe w każdym przypadku, od rodzinnych obiadów po romantyczne kolacje. Smacznego!

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj 30 g roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej.
  • Krok 2

    30 min
    Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem kruchym. Nakłuj powierzchnię i wlej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
  • Krok 3

    2 min
    Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Wyciągnij je z formy i tuż przed podaniem udekoruj ciasto bardzo cienkimi plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.
  • Krok 4

    1 min
    Jeśli chcesz, tuż przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Tarta pomarańczowa

Krok 1 z 4

Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj 30 g roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej.

Tarta pomarańczowa

Krok 2 z 4

Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem kruchym. Nakłuj powierzchnię i wlej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.

Tarta pomarańczowa

Krok 3 z 4

Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Wyciągnij je z formy i tuż przed podaniem udekoruj ciasto bardzo cienkimi plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.

Tarta pomarańczowa

Krok 4 z 4

Jeśli chcesz, tuż przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sos belgijski

    Sos belgijski

    10 min Łatwy
  • Smażone suszone grzyby

    Smażone suszone grzyby

    12 godz 25 min Średni
  • Tosty z patelni z omletem i warzywami

    Tosty z patelni z omletem i warzywami

    15 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    1 godz 15 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu