Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta pomarańczowa - delikatna i orzeźwiająca uczta dla podniebienia, która łączy w sobie słodycz pomarańczy z kruchym ciastem. Ten deser to doskonałe połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Kruche ciasto z pomarańczowym nadzieniem przyciągnie uwagę Twoich bliskich.
Prosty przepis na tartę pomarańczową
Przygotowanie tego deseru jest proste. Poradzą sobie z nim nie tylko doświadczeni cukiernicy, ale też Ci, którzy sporadycznie pieką domowe ciasta. Bazą tej tarty pomarańczowej jest kruche ciasto – możesz zrobić je samodzielnie w domu lub wykorzystać gotowe ciasto, które możesz kupić w sklepie. Kolejnym ważnym elementem jest oczywiście nadzienie pomarańczowe. Jak je zrobić? Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj trochę roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej. Teraz wystarczy całość zapiec, a tuż przed podaniem – udekorować je plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.
Tarta pomarańczowa doskonale nadaje się na specjalne okazje, ale także jako deser na co dzień. Jest ono doskonałe w każdym przypadku, od rodzinnych obiadów po romantyczne kolacje. Smacznego!
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj 30 g roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej.
Krok 2
30 min
Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem kruchym. Nakłuj powierzchnię i wlej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
Krok 3
2 min
Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Wyciągnij je z formy i tuż przed podaniem udekoruj ciasto bardzo cienkimi plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.
Krok 4
1 min
Jeśli chcesz, tuż przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Krok 1
z
4
Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj 30 g roztopionego masła, startą skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy i połowę skórki pomarańczowej.
Krok 2
z
4
Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem kruchym. Nakłuj powierzchnię i wlej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
Krok 3
z
4
Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Wyciągnij je z formy i tuż przed podaniem udekoruj ciasto bardzo cienkimi plasterkami pomarańczy i kawałkami daktyli.
Krok 4
z
4
Jeśli chcesz, tuż przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0