Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tilapia z piekarnika

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Tilapia
1 szczypta
Pieprz cytrynowy
1 trochę
Przyprawa do ryb
50 g
Masło
4 gałązek
Natka pietruszki
8 plastrów
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.36 g
Tłuszcze
16.46 g
Białko
33.98 g
Wartość energetyczna
288.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Rybę myjemy i osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym z dwóch stron.
Krok 2
2 min
Następnie przyprawą do ryb, również z dwóch stron.
Krok 3
5 min
Na kawałkach ryby układamy plasterki cytryny. Każdy kawałek ryby układamy na foli aluminiowej i zawijamy w kopertę.
Krok 4
20 min
Rybę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni Celcjusza około 15-20 minut.
Krok 5
5 min
Gdy ryba będzie już praktycznie gotowa, odkrywamy ją (możemy naciąć folię aluminiową lub rozwinąć- należy uważać gdyż folia jest bardzo gorąca) i na każdym kawałku układamy plasterki masła. Wkładamy jeszcze na około 5 minut do piekarnika.
Krok 6
3 min
Rybę delikatnie wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Krok 7
2 min
Propozycja podania z gotowanym kalafiorem.
Tilapia z piekarnika

Krok 1 z 7

Rybę myjemy i osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym z dwóch stron.

Tilapia z piekarnika

Krok 2 z 7

Następnie przyprawą do ryb, również z dwóch stron.

Tilapia z piekarnika

Krok 3 z 7

Na kawałkach ryby układamy plasterki cytryny. Każdy kawałek ryby układamy na foli aluminiowej i zawijamy w kopertę.

Tilapia z piekarnika

Krok 4 z 7

Rybę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni Celcjusza około 15-20 minut.

Tilapia z piekarnika

Krok 5 z 7

Gdy ryba będzie już praktycznie gotowa, odkrywamy ją (możemy naciąć folię aluminiową lub rozwinąć- należy uważać gdyż folia jest bardzo gorąca) i na każdym kawałku układamy plasterki masła. Wkładamy jeszcze na około 5 minut do piekarnika.

Tilapia z piekarnika

Krok 6 z 7

Rybę delikatnie wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Tilapia z piekarnika

Krok 7 z 7

Propozycja podania z gotowanym kalafiorem.

Sekret tilapii z piekarnika tkwi w sposobie jej przyrządzenia. Kawałki ryby doprawiamy pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Następnie na każdy kawałek kładziemy plasterek cytryny i całość zawijamy w folię aluminiową. 5 minut przed końcem pieczenia kawałki tilapii z piekarnika okraszamy także kremowym masłem. Aromatyczną tilapię z piekarnika podajemy z ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika