Szarlotka z polewą miodowo-migdałową
2 godz 12 min
Średni
1
paczka
200
g
Mąka
225
g
Cukier
1
Jajko
190
g
Masło
2
kg
1
Cytryna
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
1
łyżka
Miód
60
g
Płatki migdałowe
2
łyżek
Mleko kokosowe
100
g
Rodzynki
.
Wartości odżywcze
Białko
3.67 g
Węglowodany
48.14 g
Tłuszcze
12.77 g
Wartość energetyczna
315.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
132 min
Krok 1
40 min
Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
Krok 2
5 min
Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
Krok 3
10 min
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
15 min
Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
Krok 5
2 min
Wyłóż na ciasto.
Krok 6
10 min
Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
Krok 7
2 min
Gorącą polewę wylej na ciasto.
Krok 8
45 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
Krok 9
3 min
Szarlotkę podawaj schłodzoną.
Nowa odsłona tradycyjnej szarlotki – szarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.
Komentarze 1