Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

1
2 godz 12 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Mąka
225  g
Cukier
1 
Jajko
190  g
Masło
2  kg
1 
Cytryna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Miód
60  g
Płatki migdałowe
2  łyżek
Mleko kokosowe
100  g
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.67 g
Węglowodany
48.14 g
Tłuszcze
12.77 g
Wartość energetyczna
315.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
40 min
Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
Krok 2
5 min
Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
Krok 3
10 min
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
15 min
Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
Krok 5
2 min
Wyłóż na ciasto.
Krok 6
10 min
Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
Krok 7
2 min
Gorącą polewę wylej na ciasto.
Krok 8
45 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
Krok 9
3 min
Szarlotkę podawaj schłodzoną.
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 1 z 9

Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 2 z 9

Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 3 z 9

Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 4 z 9

Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 5 z 9

Wyłóż na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 6 z 9

Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 7 z 9

Gorącą polewę wylej na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 9 z 9

Szarlotkę podawaj schłodzoną.

Nowa odsłona tradycyjnej szarlotkiszarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Katarzyna
.

Robiłam tę szarlotkę nie raz - jest absolutnie przepyszna :-)

Winiary
.
Expert

Mamy nadzieję, że weszła już na stałe do Twojego słodkiego repertuaru :)

Pokaż więcej komentarzy