Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową
Dodaj do CookBook

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

(1)
2 godz 12 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
200  g
Mąka
225  g
Cukier
1 
Jajko
190  g
Masło
2  kg
Jabłka
1 
Cytryna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Miód
60  g
Płatki migdałowe
2  łyżek
Mleko kokosowe
100  g
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.1 g
Wartość energetyczna
315.4 kcal
Tłuszcze
12.8 g
Białko
3.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nowa odsłona tradycyjnej szarlotki – szarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    40 min
    Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
  • Krok 2

    5 min
    Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
  • Krok 3

    10 min
    Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    15 min
    Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
  • Krok 5

    2 min
    Wyłóż na ciasto.
  • Krok 6

    10 min
    Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
  • Krok 7

    2 min
    Gorącą polewę wylej na ciasto.
  • Krok 8

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
  • Krok 9

    3 min
    Szarlotkę podawaj schłodzoną.
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 1 z 9

Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 2 z 9

Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 3 z 9

Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 4 z 9

Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 5 z 9

Wyłóż na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 6 z 9

Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 7 z 9

Gorącą polewę wylej na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 9 z 9

Szarlotkę podawaj schłodzoną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

Małgorzata

Jakiej średnicy foremkę użyć na tą porcję?
Anonim (niezweryfikowany) 01/18/2022-06:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Karnawał
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka letnia

    Szarlotka letnia

    1 godz 55 min Średni
  • Szarlotka bez cukru

    Szarlotka bez cukru

    34 min Łatwy
  • Budyniowa szarlotka w pucharkach

    Budyniowa szarlotka w pucharkach

    21 min Łatwy
  • Szarlotka na francuskim cieście

    Szarlotka na francuskim cieście

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu