Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

(1)
2 godz 12 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
200  g
Mąka
225  g
Cukier
1 
Jajko
190  g
Masło
2  kg
Jabłka
1 
Cytryna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Miód
60  g
Płatki migdałowe
2  łyżek
Mleko kokosowe
100  g
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.67 g
Węglowodany
48.14 g
Tłuszcze
12.77 g
Wartość energetyczna
315.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nowa odsłona tradycyjnej szarlotki – szarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    40 min
    Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
  • Krok 2

    5 min
    Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
  • Krok 3

    10 min
    Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    15 min
    Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
  • Krok 5

    2 min
    Wyłóż na ciasto.
  • Krok 6

    10 min
    Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
  • Krok 7

    2 min
    Gorącą polewę wylej na ciasto.
  • Krok 8

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
  • Krok 9

    3 min
    Szarlotkę podawaj schłodzoną.
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 1 z 9

Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 2 z 9

Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 3 z 9

Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 4 z 9

Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 5 z 9

Wyłóż na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 6 z 9

Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 7 z 9

Gorącą polewę wylej na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 9 z 9

Szarlotkę podawaj schłodzoną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Małgorzata

Jakiej średnicy foremkę użyć na tą porcję?

K Katarzyna

Robiłam tę szarlotkę nie raz - jest absolutnie przepyszna :-)

Winiary
Expert

Mamy nadzieję, że weszła już na stałe do Twojego słodkiego repertuaru :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Karnawał
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wykwintne ciasto wiśniowe

    Wykwintne ciasto wiśniowe

    2 godz 46 min Łatwy
  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Sernik z serków homogenizowanych

    Sernik z serków homogenizowanych

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu