Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
225 g
Cukier
1 
Jajko
190 g
Masło
2 kg
Jabłka
1 
Cytryna
1 Płaska łyżka
Mąka ziemniaczana
1 Płaska łyżka
Miód
60 g
Migdały prażone
2 płaskich łyżek
Orzechy, mleko kokosowe, surowe (płyn wyciskany z tartego mięsa i wody)
100 g
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
Krok 2
5 min
Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
Krok 3
10 min
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
0 min
Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
Krok 5
2 min
Wyłóż na ciasto.
Krok 6
3 min
Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
Krok 7
2 min
Gorącą polewę wylej na ciasto.
Krok 8
0 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
Krok 9
3 min
Szarlotkę podawaj schłodzoną.
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 1 z 9

Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 2 z 9

Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 3 z 9

Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 4 z 9

Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 5 z 9

Wyłóż na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 6 z 9

Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 7 z 9

Gorącą polewę wylej na ciasto.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Krok 9 z 9

Szarlotkę podawaj schłodzoną.

Nowa odsłona tradycyjnej szarlotkiszarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika