Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W kuchni, w której nie chcemy marnować, trzeba dobrze planować. Pomaga w tym MyMenu Plan, który na podstawie preferencji i ulubionych dań, układa indywidualny jadłospis na kilka dni.
Czy pieczeń z selera dołączy do sprawdzonych przepisów? Zdecydowanie powinna, bo to danie proste, pyszne i niebanalne.
Ciekawym dodatkiem, będzie domowy majonez cytrynowo-czosnkowy i kilka oliwek kalamata, które nadadzą selerowi, bardziej wykwintnego charakteru.
Przygotowanie
123 min
Krok 1
120 min
Selera wysmaruj oliwą i oprósz obficie solą, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2h (czas zależy od wielkości. Skórka powinna być chrupiąca, a miąższ mięciutki. Można to sprawdzić wbijając widelec w selera). Na ostatnie 10 min, zmień tryb piekarnika na grillowanie i dorzuć oliwki.
Krok 2
1 min
W tym czasie majonez wymieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i solą.
Krok 3
1 min
Gotowego selera przekrój na pół i podawaj z majonezem i oliwkami.
Krok 1
z
3
Selera wysmaruj oliwą i oprósz obficie solą, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2h (czas zależy od wielkości. Skórka powinna być chrupiąca, a miąższ mięciutki. Można to sprawdzić wbijając widelec w selera). Na ostatnie 10 min, zmień tryb piekarnika na grillowanie i dorzuć oliwki.
Krok 2
z
3
W tym czasie majonez wymieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i solą.
Krok 3
z
3
Gotowego selera przekrój na pół i podawaj z majonezem i oliwkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0