Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepis na pieczonego selera

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Seler
1 
Cytryna
1  ząbek
4  łyżek
Dowolne oliwki, u mnie: kalamata
trochę
Oliwa
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.82 g
Węglowodany
14.74 g
Tłuszcze
37.56 g
Wartość energetyczna
394.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W kuchni, w której nie chcemy marnować, trzeba dobrze planować. Pomaga w tym MyMenu Plan, który na podstawie preferencji i ulubionych dań, układa indywidualny jadłospis na kilka dni. Czy pieczeń z selera dołączy do sprawdzonych przepisów? Zdecydowanie powinna, bo to danie proste, pyszne i niebanalne.

Ciekawym dodatkiem, będzie domowy majonez cytrynowo-czosnkowy i kilka oliwek kalamata, które nadadzą selerowi, bardziej wykwintnego charakteru.
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
120 min
Selera wysmaruj oliwą i oprósz obficie solą, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2h (czas zależy od wielkości. Skórka powinna być chrupiąca, a miąższ mięciutki. Można to sprawdzić wbijając widelec w selera). Na ostatnie 10 min, zmień tryb piekarnika na grillowanie i dorzuć oliwki wy-smarowanie oliwą.
Krok 2
3 min
W tym czasie majonez wymieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i solą. Gotowego selera przekrój na pół i podawaj z majonezem i oliwkami.
Przepis na pieczonego selera

Krok 1 z 2

Selera wysmaruj oliwą i oprósz obficie solą, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2h (czas zależy od wielkości. Skórka powinna być chrupiąca, a miąższ mięciutki. Można to sprawdzić wbijając widelec w selera). Na ostatnie 10 min, zmień tryb piekarnika na grillowanie i dorzuć oliwki wy-smarowanie oliwą.

Przepis na pieczonego selera

Krok 2 z 2

W tym czasie majonez wymieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i solą. Gotowego selera przekrój na pół i podawaj z majonezem i oliwkami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika