Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

(0)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
800  ml
Woda
4  łodyg
Seler naciowy
80  g
Czerwona soczewica
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
4  łyżek
Oliwa
1 
Półbagietka
50  g
Sera żółty w kostce lub tarty
3  gałązek
Tymianek świeży
3  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.4 g
Wartość energetyczna
475.6 kcal
Tłuszcze
25.1 g
Białko
16.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa może być przygotowana na milion pysznych sposobów, począwszy od tych swojskiej pomidorówki kochanej od dziecka, po zupy z dalekich zakątków świata, do smaku których musimy zwyczajnie dorosnąć. Jednak nawet nasza polska zupa pomidorowa za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej.

Dziś zupa pomidorowa posłużyła mi jako baza do przygotowania pomidorowego kremu z selerem naciowym i soczewicą. Została Wam pomidorówka z wczoraj? Świetnie. Jeśli nie, sięgnijcie po Zupę pomidorową Nasza Specjalność Winiary. Do przygotowania kremu potrzebny będzie także seler naciowy i czerwona soczewica, dzięki której zupa będzie gęsta i pożywna. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z pomidorami, poza tym szybko się gotuje, a podczas gotowania rozpada, zagęszczając zupę.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym została podana z chrupiącymi grzankami serowymi. Świetnym dodatkiem będzie także groszek ptysiowy lub solone krakersy. Jeśli macie ochotę, udekorujcie krem na talerzu kleksem kwaśnej śmietany.

Z podanych ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    15 min
    Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
  • Krok 2

    5 min
    W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
  • Krok 3

    5 min
    Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.
  • Krok 4

    2 min
    Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).
  • Krok 5

    1 min
    Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 6

    15 min
    W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).
  • Krok 8

    1 min
    Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 1 z 8

Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 2 z 8

W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 3 z 8

Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 4 z 8

Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 5 z 8

Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 6 z 8

W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 7 z 8

Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 8 z 8

Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu