Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pomidorowa może być przygotowana na milion pysznych sposobów, począwszy od tych swojskiej pomidorówki kochanej od dziecka, po zupy z dalekich zakątków świata, do smaku których musimy zwyczajnie dorosnąć. Jednak nawet nasza polska zupa pomidorowa za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej.
Dziś zupa pomidorowa posłużyła mi jako baza do przygotowania pomidorowego kremu z selerem naciowym i soczewicą. Została Wam pomidorówka z wczoraj? Świetnie. Jeśli nie, sięgnijcie po Zupę pomidorową Nasza Specjalność Winiary. Do przygotowania kremu potrzebny będzie także seler naciowy i czerwona soczewica, dzięki której zupa będzie gęsta i pożywna. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z pomidorami, poza tym szybko się gotuje, a podczas gotowania rozpada, zagęszczając zupę.
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym została podana z chrupiącymi grzankami serowymi. Świetnym dodatkiem będzie także groszek ptysiowy lub solone krakersy. Jeśli macie ochotę, udekorujcie krem na talerzu kleksem kwaśnej śmietany.
Z podanych ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
15 min
Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
Krok 2
5 min
W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
Krok 3
5 min
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.
Krok 4
2 min
Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).
Krok 5
1 min
Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 6
15 min
W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.
Krok 7
3 min
Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).
Krok 8
1 min
Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.
Krok 1
z
8
Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
Krok 2
z
8
W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
Krok 3
z
8
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.
Krok 4
z
8
Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).
Krok 5
z
8
Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 6
z
8
W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.
Krok 7
z
8
Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).
Krok 8
z
8
Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0