Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

(0)
47min
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
800  ml
Woda
4  łodyg
Seler naciowy
80  g
Czerwona soczewica
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
4  łyżek
Oliwa
1 
Półbagietka
50  g
Sera żółty w kostce lub tarty
3  gałązek
Tymianek świeży
3  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.14 g
Węglowodany
48.37 g
Tłuszcze
25.07 g
Wartość energetyczna
475.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa może być przygotowana na milion pysznych sposobów, począwszy od tych swojskiej pomidorówki kochanej od dziecka, po zupy z dalekich zakątków świata, do smaku których musimy zwyczajnie dorosnąć. Jednak nawet nasza polska zupa pomidorowa za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej.

Dziś zupa pomidorowa posłużyła mi jako baza do przygotowania pomidorowego kremu z selerem naciowym i soczewicą. Została Wam pomidorówka z wczoraj? Świetnie. Jeśli nie, sięgnijcie po Zupę pomidorową Nasza Specjalność Winiary. Do przygotowania kremu potrzebny będzie także seler naciowy i czerwona soczewica, dzięki której zupa będzie gęsta i pożywna. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z pomidorami, poza tym szybko się gotuje, a podczas gotowania rozpada, zagęszczając zupę.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym została podana z chrupiącymi grzankami serowymi. Świetnym dodatkiem będzie także groszek ptysiowy lub solone krakersy. Jeśli macie ochotę, udekorujcie krem na talerzu kleksem kwaśnej śmietany.

Z podanych ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    15 min
    Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
  • Krok 2

    5 min
    W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
  • Krok 3

    5 min
    Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.
  • Krok 4

    2 min
    Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).
  • Krok 5

    1 min
    Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 6

    15 min
    W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).
  • Krok 8

    1 min
    Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.
Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 1 z 8

Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 2 z 8

W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 3 z 8

Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 4 z 8

Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 5 z 8

Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 6 z 8

W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 7 z 8

Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Krok 8 z 8

Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    53 min Łatwy
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu