Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z selera naciowego
Dodaj do CookBook

Zupa krem z selera naciowego

(0)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
1 
Średnia cebula
1  gałązka
Tymianek
500  g
Seler naciowy
1  kostka
Rosół Drobiowy WINIARY
100  ml
Śmietana do zup (18%)
4  plastrów
Boczek
1  szczypta
Sól i pieprz
1 
Duży ziemniak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.5 g
Wartość energetyczna
330 kcal
Tłuszcze
26.2 g
Białko
7.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Seler naciowy to warzywo, które świetnie smakuje zarówno po obróbce cieplnej, ale także w stanie surowym. Często zajadamy się nim w formie zdrowej przekąski. Okazuje się jednak, że jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa jest zupa krem z selera naciowego. Jest to unikalny i sprawdzony przepis na rozgrzewający posiłek o wyjątkowym aromacie i smaku, którym możemy się zajadać w chłodne, zimowe wieczory. Oczywiście nie jest to jedyna możliwość. Możemy to danie przygotować o każdej porze roku i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Choć teoretycznie seler naciowy jest warzywem sezonowym, to jednak w praktyce jest on dostępny w sklepach przez cały rok. Nie musimy więc rezygnować z przepisu na zupę krem z selera naciowego i możemy się nią raczyć dokładnie wtedy, kiedy mamy na to ochotę.

Najlepsza zupa krem z selera naciowego - prosty i sprawdzony przepis


Najlepsza zupa krem z selera naciowego? Nic prostszego! Istnieje prosty i sprawdzony przepis, który pozwoli nam ją przygotować w jedynie kilka minut. Co więcej, większość potrzebnych składników również znajdziemy bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Potrzebny nam będzie oczywiście seler naciowy, smakowity boczek, a także bulion drobiowy oraz aromatyczne przyprawy. Przyda się również gęsta śmietana, która sprawi, że zupa będzie bardziej soczysta. Po ugotowaniu, wystarczy zmiksować ją na gładką masę. Całość zagęszczamy kremową śmietanką - pamiętając przy tym, że ma się ona rozgrzać, aczkolwiek nie może się zagotować. Posypujemy zupę także podsmażonym boczkiem. Na sam koniec, możemy dodać także suszony tymianek, by nadać jej wyjątkowego aromatu.

Zupa krem z selera naciowego - z czym można ją podawać?


Zupa krem z selera naciowego jest daniem sycącym i wyjątkowo rozgrzewającym. Oryginalny przepis zakłada dodanie do niej smażonego boczku, aczkolwiek jeśli zależy nam na wersji wegetariańskiej, to możemy go pominąć. Najlepsza zupa krem z selera naciowego wybornie smakuje z dodatkiem różnorodnych, świeżych ziół. Można wykorzystać wspomniany wcześniej tymianek, ale także udekorować wierzch zupy-krem świeżymi gałązkami rozmarynu czy suszonym oregano. Jeśli zaś chcemy, by zupa krem z selera naciowego była jeszcze bardziej pożywna, wówczas możemy ją zaserwować w towarzystwie chrupiących, grzanek czosnkowych. Będzie to idealne połączenie smaków, które się wzajemnie uzupełniają. Z pewnością takie zestawienie będzie ucztą dla podniebienia.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Łodygi selera drobno pokrój.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulę z ziemniakiem podsmaż na maśle, dodaj selera i podsmaż całość.
  • Krok 3

    15 min
    Dolej ok. litr wody, dodaj kostkę rosołową WINIARY. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Zblenduj całość na gładką masę.
  • Krok 4

    3 min
    Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Całość możesz przez chwilę podgrzać. Zupa nie powinna bulgotać.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Dla uzyskania lepszego koloru, w czasie blendowania warzyw możesz dodać trochę szpinaku.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę przelej na talerz i udekoruj tymiankiem, oliwą oraz smażonym boczkiem.
Zupa krem z selera naciowego

Krok 1 z 6

Cebulę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Łodygi selera drobno pokrój.

Zupa krem z selera naciowego

Krok 2 z 6

Cebulę z ziemniakiem podsmaż na maśle, dodaj selera i podsmaż całość.

Zupa krem z selera naciowego

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3

Dolej ok. litr wody, dodaj kostkę rosołową WINIARY. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Zblenduj całość na gładką masę.

Zupa krem z selera naciowego

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Całość możesz przez chwilę podgrzać. Zupa nie powinna bulgotać.

Zupa krem z selera naciowego

WSKAZÓWKA z 6

WSKAZÓWKA WSKAZÓWKA WSKAZÓWKA WSKAZÓWKA

Dla uzyskania lepszego koloru, w czasie blendowania warzyw możesz dodać trochę szpinaku.

Zupa krem z selera naciowego

Krok 5 z 6

Krok 5

Zupę przelej na talerz i udekoruj tymiankiem, oliwą oraz smażonym boczkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Zastanawiam

Jakim sposobem zupa ma kolor marchewki?
Anonim (niezweryfikowany) 04/07/2024-06:24 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/28/2025-05:52 CEST
Przepraszamy za pomyłkę. Już wstawiliśmy nowe zdjęcie 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu