Sos cytrynowo-imbirowy
20min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.43 g
Węglowodany
6.47 g
Tłuszcze
15.98 g
Wartość energetyczna
168.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
8 min
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
Krok 2
2 min
Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
Krok 3
8 min
Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Krok 4
1 min
Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.
Sos cytrynowo – imbirowy roztacza wokół wyborny aromat orzeźwiającej cytryny i ostrego imbiru. Dzięki Kremowej Bazie do sosów jasnych WINIARY i dodatku miodu oraz oliwy z oliwek konsystencja sosu imbirowego z cytryną jest aksamitna i raczy podniebienie błogością.
Idealnie pasuje do pieczonych warzyw korzeniowych na podwieczorek, ale również do polędwiczek wieprzowych na obiad.
Komentarze 0