Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos cytrynowo-imbirowy

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 Płaska łyżka
Oliwa
2 
Cebula szalotka
1 
Cytryna
1 łyżka
Imbir świeży starty
1 łyżeczka
Miód
200 ml
Śmietana 30%
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.43 g
Wartość energetyczna
168.5 kcal
Węglowodany
6.47 g
Tłuszcze
15.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
8 min
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
Krok 2
2 min
Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
Krok 3
8 min
Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Krok 4
1 min
Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.
Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 1 z 5

Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 2 z 5

Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 3 z 5

Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 4 z 5

Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 5 z 5

Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.


Sos cytrynowo – imbirowy roztacza wokół wyborny aromat orzeźwiającej cytryny i ostrego imbiru. Dzięki Kremowej Bazie do sosów jasnych WINIARY i dodatku miodu oraz oliwy z oliwek konsystencja sosu imbirowego z cytryną jest aksamitna i raczy podniebienie błogością.

Idealnie pasuje do pieczonych warzyw korzeniowych na podwieczorek, ale również do polędwiczek wieprzowych na obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika