Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos cytrynowo-imbirowy

Sos cytrynowo-imbirowy

(0)
20min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  Płaska łyżka
Oliwa
2 
Cebula szalotka
1 
Cytryna
1  łyżka
Imbir świeży starty
1  łyżeczka
Miód
200  ml
Śmietana 30%
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.43 g
Węglowodany
6.47 g
Tłuszcze
15.98 g
Wartość energetyczna
168.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sos cytrynowo – imbirowy roztacza wokół wyborny aromat orzeźwiającej cytryny i ostrego imbiru. Dzięki Kremowej Bazie do sosów jasnych WINIARY i dodatku miodu oraz oliwy z oliwek konsystencja sosu imbirowego z cytryną jest aksamitna i raczy podniebienie błogością.

Idealnie pasuje do pieczonych warzyw korzeniowych na podwieczorek, ale również do polędwiczek wieprzowych na obiad.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    8 min
    Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
  • Krok 2

    2 min
    Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
  • Krok 3

    8 min
    Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
  • Krok 4

    1 min
    Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    1 min
    Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.
Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 1 z 5

Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 2 z 5

Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 3 z 5

Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 4 z 5

Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Sos cytrynowo-imbirowy

Krok 5 z 5

Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

    Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym

    Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym

    45 min Łatwy
  • Sos cytrynowy do ryby

    Sos cytrynowy do ryby

    12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu