Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos cytrynowo – imbirowy roztacza wokół wyborny aromat orzeźwiającej cytryny i ostrego imbiru. Dzięki Kremowej Bazie do sosów jasnych WINIARY i dodatku miodu oraz oliwy z oliwek konsystencja sosu imbirowego z cytryną jest aksamitna i raczy podniebienie błogością. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw korzeniowych na podwieczorek, ale również do polędwiczek wieprzowych na obiad.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
8 min
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
Krok 2
2 min
Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
Krok 3
8 min
Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Krok 4
1 min
Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.
Krok 1
z
5
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
Krok 2
z
5
Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
Krok 3
z
5
Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Krok 4
z
5
Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
z
5
Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0