Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.

Poznaj 7 zasad dobrego grilla:


  1. Przed grillowaniem należy dobrze wyczyścić kratkę specjalnymi środkami, aby pozbyć się starego tłuszczu i kawałków przyklejonego mięsa.
  2. Do grillowania używaj tylko węgla pochodzącego z wypalania twardych, liściastych drzew. Ten z drzew iglastych może zawierać żywicę, która jest niebezpieczna dla naszego organizmu.
  3. Tuż przed grillowaniem należy natłuścić kratkę. Dobre do tego są oleje, które mają wysoką temperaturę spalania, takie jak olej rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy lub masło klarowane. Oliwę z oliwek spożywaj na zimno, do dressingów, marynat itp.
  4. Po przygotowaniu rusztu rozpal grilla i poczekaj, aż uzyskasz żar i równą temperaturę. Połóż kratkę i pozwól, żeby się nagrzała - wystarczy kilka minut.
  5. Bezpośrednio na natłuszczonej kratce możesz położyć grube steki,  filety rybne posmarowane uprzednio olejem lub specjalnie przygotowane szaszłyki na grilla. Jeśli kratka będzie odpowiednio ciepła to mięso od razu zacznie skwierczeć. Natomiast pod cienkie filety i małe kawałki mięsa połóż najpierw plasterki cytrusów. Dzięki temu mięso nie tylko się nie przypali, ale również nabierze przyjemnego cytrusowego aromatu.
  6. Jeśli grillujesz steki wołowe czy wieprzowe (antrykot, rostbef, polędwicę), tuż po zdjęciu z grilla połóż je na ściółce z rozmarynu, tymianku lub innego ulubionego zioła (świeżego lub suszonego). W ten sposób, kiedy mięso z grilla będzie odpoczywało, nabierze ziołowego aromatu.
  7. Ryby w całości i kiełbaski ponacinaj - skróci to czas pieczenia, a potrawy będą równo ugrillowane.

  8.  

Polecane przepisy

Szaszłyki z mielonego mięsa z sosem czosnkowym WINIARY

37 min Łatwy

Karkówka z grilla z Sosem czosnkowym WINIARY

1 godz 24 min Łatwy

Pieczarki faszerowane z grilla

44 min Łatwy

Ziemniaki z grilla

35 min Łatwy

Szparagi w boczku z grilla

26 min Łatwy

Kaszanka z grilla

30 min Łatwy

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

22 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Burgery z grilla
Grillowane owoce
10 najlepszych sałatek na grilla!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu