Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zbliża się sezon grillowy i pewnie zastanawiasz się, co jeszcze oprócz mięsa warto grillować na ruszcie? Warzywa świetnie sprawdzają się jako dodatek, ale również jako pełnowartościowe potrawy z grilla. Wypróbuj smakowite grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą. Kalafior pokrojony w kształtne steki bez problemu zrumieni się na ruszcie bądź grillowej tacce. Podany z zieloną salsą i Sosem Jalapeno WINIARY może stanowić pyszne bezmięsne danie!
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
Krok 2
10 min
Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
Krok 3
5 min
W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
Krok 4
2 min
Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.
Krok 1
z
4
Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
Krok 2
z
4
Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
Krok 3
z
4
W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
Krok 4
z
4
Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0