Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą
Dodaj do CookBook

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

(0)
22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kalafior
1  łyżeczka
Curry
1 
Limonka
1  pęczek
Kolendra
1 
Dymka
trochę
Mięta
1 
Papryczka chili
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Sos Jalapeno WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.9 g
Wartość energetyczna
63.5 kcal
Tłuszcze
3 g
Białko
2.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon grillowy w pełni, dlatego wiele osób zastanawia się, czy można grillować na ruszcie coś innego niż mięso. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub spodziewasz się gości, którzy nie jedzą mięsa, weź pod uwagę możliwość przyrządzenia "steków" z kalafiora. To wyjątkowe warzywo świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w kotlecikach, jako warzywne skrzydełka czy nuggetsy. Okazuje się jednak, że doskonale smakuje też jako wegetariański stek - zwłaszcza w połączeniu z zieloną salsą i z Sosem Jalapeno WINIARY.


Jak grillować kalafiora, aby nie był twardy?

Samo grillowanie kalafiora na ruszcie czy tacce grillowej może nie wystarczyć, aby wykrojony z warzywa stek o grubości około 2 cm stał się odpowiednio miękki. Osoby, które nie lubią mocno chrupiących warzyw, mogą przygotować tę potrawę w nieco inny sposób. Wystarczy, że po podzieleniu kalafiora na części każdy stek zostanie zblanszowany w osolonym wrzątku przez około minutę. Pozwoli to nieco zmiękczyć warzywo, a dopiero później podpiec je dla smaku i koloru. Warto podkreślić, że grillowany kalafior to potrawa, którą można serwować przez cały rok. Przepis da się zrealizować nie tylko na grillu ogrodowym, ale również w grillu elektrycznym, na patelni grillowej, bądź w piekarniku.


Z czym podawać grillowany kalafior?

Aby grillowany kalafior miał ciekawy smak, doprawiamy go solą oraz curry, a następnie przyrumieniamy dla apetycznego wyglądu. Gotowy stek najlepiej smakuje natomiast z dodatkiem aromatycznej, świeżej, nieco pikantnej zielonej salsy. Do przygotowania takiego sosu potrzebujemy limonki, mięty i kolendry, dymki, papryczki chili oraz oliwy z oliwek. Składniki salsy można również nieco modyfikować, zachowując jednak jej pikantny i kwaśny smak. Jeśli nie masz pod ręką świeżej kolendry lub mięty, nie stosuj ziół suszonych, lecz postaw na to, co akurat znajduje się w Twojej kuchni. Może to być szczypiorek czy natka pietruszki. Grillowany stek z kalafiora podajemy nie tylko z salsą, ale również z dodatkiem pikantnego Sosu Jalapeno WINIARY.

Grillowany kalafior można potraktować jako dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielne danie, serwowane z pieczywem. Odpowiednio doprawione warzywo stanie się doskonałym substytutem mięsa i zachwyci nawet największego wielbiciela karkówki czy kiełbasy z grilla. Warto wypróbować przepis na grillowane steki z kalafiora zwłaszcza w przypadku, kiedy na grillu spodziewamy się gości stosujących dietę wegańską czy wegetariańską. Z pewnością docenią oni starania i z chęcią skosztują tak aromatycznej potrawy.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
  • Krok 2

    10 min
    Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
  • Krok 4

    2 min
    Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.
Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Krok 1 z 4

Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Krok 2 z 4

Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Krok 3 z 4

W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Krok 4 z 4

Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    43 min Łatwy
  • Grillowany filet z kurczaka z majonezem kolendrowym

    Grillowany filet z kurczaka z majonezem kolendrowym

    16 min Łatwy
  • Grillowany kalafior wraz z liśćmi w sosie pad thai

    Grillowany kalafior wraz z liśćmi w sosie pad thai

    16 min Łatwy
  • Bowl z grillowanym halloumi

    Bowl z grillowanym halloumi

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu