85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
38.7g / 18%
Węglowodany
116.9g / 52%
Tłuszcze
29.5g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

(0)
3 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mlem

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak cały
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Pieprz czarny
3  płaskich łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżka
Ocet
trochę
Sól
1 
Cukinia
5 
Cebula szalotka
1 
Papryka czerwona
1 
Bataty
4 
Kukurydza
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Mięta
1  szczypta
Tymianek
1  kg
Ziemniaki
trochę
Sól
1  szczypta
Lubczyk
trochę
Olej rzepakowy
1  główka
Sałata lodowa
200  g
Sałata lollo
1  pęczek
Rzodkiewka
250  g
Pomidory
1 
Papryka czerwona
2 
Cebula szalotka
20  g
Pestki słonecznika prażone
1  pęczek
Mięta
1  główka
Kapusta pak choi
1  pęczek
Mięta
1  pęczek
Bazylia świeża
1  pęczek
Pietruszka
6 
Kapary
trochę
Pieprz czarny
1  uncja
Sos chili słodki
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.7 g
Węglowodany
116.87 g
Tłuszcze
29.46 g
Wartość energetyczna
832.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem z dodatkiem sosów Winiary zostało pozjadane. Sosy do mięsa idealnie pasowały, a z ziemniakami świetnie się komponowały. Dla każdego sosy były do wyboru smaku, a nawet koloru.
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
180 min
Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na ok. 1 godz. w lodówce. Kurczaka układamy na tace do grillowania i grillujemy pod pokrywą ok. 90 min. Można w trakcie odwrócić, ale tylko na samym końcu, tak żeby skórka nam nie odeszła.
Krok 2
45 min
Ziemniaki:<br/>Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową.<br/>Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.
Krok 3
45 min
Grillowana sałatka:<br/>Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę.<br/>Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min.
Krok 4
15 min
Sałatka z świeżych warzyw:<br/>Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.<br/>Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki. <br/>Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem).
Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 1 z 4

Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na ok. 1 godz. w lodówce. Kurczaka układamy na tace do grillowania i grillujemy pod pokrywą ok. 90 min. Można w trakcie odwrócić, ale tylko na samym końcu, tak żeby skórka nam nie odeszła.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 2 z 4

Ziemniaki:<br/>Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową.<br/>Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 3 z 4

Grillowana sałatka:<br/>Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę.<br/>Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 4 z 4

Sałatka z świeżych warzyw:<br/>Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.<br/>Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki. <br/>Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem).

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika