Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami
Dodaj do CookBook

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

(0)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kurczak cały
15  g
Sos Curry WINIARY
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Pieprz czarny
3  płaskich łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżka
Ocet
trochę
Sól
1 
Cukinia
5 
Cebula szalotka
1 
Papryka czerwona
1 
Bataty
4 
Kukurydza
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Mięta
1  szczypta
Tymianek
1  kg
Ziemniaki
trochę
Sól
1  szczypta
Lubczyk
trochę
Olej rzepakowy
1  główka
Sałata lodowa
200  g
Sałata lollo
1  pęczek
Rzodkiewka
250  g
Pomidory
1 
Papryka czerwona
2 
Cebula szalotka
20  g
Pestki słonecznika prażone
1  pęczek
Mięta
1  główka
Kapusta pak choi
1  pęczek
Mięta
1  pęczek
Bazylia świeża
1  pęczek
Pietruszka
6 
Kapary
trochę
Pieprz czarny
1  uncja
Sos chili słodki
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
116.7 g
Wartość energetyczna
831.4 kcal
Tłuszcze
29.4 g
Białko
38.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem z dodatkiem sosów Winiary zostało pozjadane. Sosy do mięsa idealnie pasowały, a z ziemniakami świetnie się komponowały. Dla każdego sosy były do wyboru smaku, a nawet koloru.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    180 min
    Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na ok. 1 godz. w lodówce. Kurczaka układamy na tace do grillowania i grillujemy pod pokrywą ok. 90 min. Można w trakcie odwrócić, ale tylko na samym końcu, tak żeby skórka nam nie odeszła.
  • Krok 2

    45 min
    Ziemniaki:<br/>Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową.<br/>Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.
  • Krok 3

    45 min
    Grillowana sałatka:<br/>Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę.<br/>Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min.
  • Krok 4

    15 min
    Sałatka z świeżych warzyw:<br/>Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.<br/>Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki. <br/>Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem).
Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 1 z 4

Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na ok. 1 godz. w lodówce. Kurczaka układamy na tace do grillowania i grillujemy pod pokrywą ok. 90 min. Można w trakcie odwrócić, ale tylko na samym końcu, tak żeby skórka nam nie odeszła.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 2 z 4

Ziemniaki:<br/>Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową.<br/>Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 3 z 4

Grillowana sałatka:<br/>Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę.<br/>Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min.

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Krok 4 z 4

Sałatka z świeżych warzyw:<br/>Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.<br/>Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki. <br/>Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Curry
  • Danie główne
  • Grill
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bowl z grillowanym halloumi

    Bowl z grillowanym halloumi

    27 min Łatwy
  • Grillowany mix sezonowych warzyw

    Grillowany mix sezonowych warzyw

    28 min Łatwy
  • Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    43 min Łatwy
  • Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu