Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalafior pieczony w całości w piekarniku może być podawany jako dodatek do dania głównego (np. zamiast surówki do ziemniaków oraz mięsa) lub jako samodzielna i lekka potrawa. Doskonały smak i aromat zapewni gotowanie kalafiora w Bulionie drobiowym WINIARY z dodatkiem czosnku i świeżych ziół (oregano czy tymianku) oraz późniejsze pieczenie z przyprawami – do momentu, w którym kalafior będzie całkowicie miękki i przybierze złoty kolor. Nie ograniczaj swojej inspiracji – możesz wybrać inną kompozycję ziół!
Przygotowanie
58 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
3 min
W garnku dostatecznie dużym, żeby zmieścił całego kalafiora podgrzej wodę.
Krok 3
1 min
Do gotującej wody dodaj Buliony drobiowe WIINARY, czosnek, gałązki świeżych ziół.
Krok 4
15 min
Następnie włóż kalafiora i gotuj pod przykryciem przez ok. 12-15 minut na wolnym ogniu. Kalafior powinien być już trochę miękki z zewnątrz.
Krok 5
1 min
Wyjmij kalafior z garnka i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6
1 min
Obłóż ząbkami czosnku i ziołami z którymi się gotował.
Krok 7
1 min
Polej rozpuszczonym masłem i obsyp przyprawami.
Krok 8
30 min
Piecz przez około pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.
Krok 9
1 min
Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Krok 1
z
9
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
z
9
W garnku dostatecznie dużym, żeby zmieścił całego kalafiora podgrzej wodę.
Krok 3
z
9
Do gotującej wody dodaj Buliony drobiowe WIINARY, czosnek, gałązki świeżych ziół.
Krok 4
z
9
Następnie włóż kalafiora i gotuj pod przykryciem przez ok. 12-15 minut na wolnym ogniu. Kalafior powinien być już trochę miękki z zewnątrz.
Krok 5
z
9
Wyjmij kalafior z garnka i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6
z
9
Obłóż ząbkami czosnku i ziołami z którymi się gotował.
Krok 7
z
9
Polej rozpuszczonym masłem i obsyp przyprawami.
Krok 8
z
9
Piecz przez około pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.
Krok 9
z
9
Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2