Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalafior pieczony w całości

0
58 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 l
Woda
4 kostek
WINIARY Rosół drobiowy
4 ząbków
Czosnek
500 g
Kalafior
3 łyżek
Masło
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól
1 porcja
Tymianek świeży
1 trochę
Papryka ostra mielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
121.41 kcal
Białko
3.13 g
Tłuszcze
9.2 g
Węglowodany
9.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
3 min
W garnku dostatecznie dużym, żeby zmieścił całego kalafiora podgrzej wodę.
Krok 3
1 min
Do gotującej wody dodaj Buliony drobiowe WIINARY, czosnek, gałązki świeżych ziół.
Krok 4
15 min
Następnie włóż kalafiora i gotuj pod przykryciem przez ok. 12-15 minut na wolnym ogniu. Kalafior powinien być już trochę miękki z zewnątrz.
Krok 5
1 min
Wyjmij kalafior z garnka i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6
1 min
Obłóż ząbkami czosnku i ziołami z którymi się gotował.
Krok 7
1 min
Polej rozpuszczonym masłem i obsyp przyprawami.
Krok 8
30 min
Piecz przez około pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.
Krok 9
1 min
Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Kalafior pieczony w całości

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Kalafior pieczony w całości

Krok 2 z 9

W garnku dostatecznie dużym, żeby zmieścił całego kalafiora podgrzej wodę.

Kalafior pieczony w całości

Krok 3 z 9

Do gotującej wody dodaj Buliony drobiowe WIINARY, czosnek, gałązki świeżych ziół.

Kalafior pieczony w całości

Krok 4 z 9

Następnie włóż kalafiora i gotuj pod przykryciem przez ok. 12-15 minut na wolnym ogniu. Kalafior powinien być już trochę miękki z zewnątrz.

Kalafior pieczony w całości

Krok 5 z 9

Wyjmij kalafior z garnka i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Kalafior pieczony w całości

Krok 6 z 9

Obłóż ząbkami czosnku i ziołami z którymi się gotował.

Kalafior pieczony w całości

Krok 7 z 9

Polej rozpuszczonym masłem i obsyp przyprawami.

Kalafior pieczony w całości

Krok 8 z 9

Piecz przez około pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.

Kalafior pieczony w całości

Krok 9 z 9

Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Kalafior pieczony w całości w piekarniku może być podawany jako dodatek do dania głównego (np. zamiast surówki do ziemniaków oraz mięsa) lub jako samodzielna i lekka potrawa. Doskonały smak i aromat zapewni gotowanie kalafiora w Bulionie drobiowym WINIARY z dodatkiem czosnku i świeżych ziół (oregano czy tymianku) oraz późniejsze pieczenie z przyprawami – do momentu, w którym kalafior będzie całkowicie miękki i przybierze złoty kolor. Nie ograniczaj swojej inspiracji – możesz wybrać inną kompozycję ziół!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika