Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Burgery z grilla

Burgery z grilla

Czas na burgery z grilla! Oprócz kiełbasy i karkówki to jedno z najpopularniejszych dań, którym zajadamy się w sezonie grillowym. Jak zrobić idealne burgery na grillu, by mięso było soczyste i aromatyczne? Oto garść porad!

Burgery z grilla – co zrobić, aby mięso było soczyste?

Burgery z grilla nie są trudne w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, by mięso wyszło idealnie. Jego soczystość zależy oczywiście od zawartości tłuszczu. Na burgery najlepiej nadaje się mięso mielone z łopatki wołowej, która zawiera około 18% tłuszczu. Można również przygotować kotlety z mielonego drobiu, wzbogacając gotowe danie o grillowany boczek. Równie dobrą wersją jest burger z łososia z aromatycznymi przyprawami i wyrazistymi dodatkami.


Surowy burger powinien mieć grubość 2 cm. Jeżeli będzie cieńszy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyschnie, zanim pojawi się chrupiąca skórka. Z kolei gdy jest on grubszy, wierzch może się przypalić, podczas gdy mięso będzie niedopieczone. Hamburgery z grilla wystarczy tylko raz odwrócić na drugą stronę. Ważne, aby zrobić to w odpowiednim momencie. Wystarczy podnieść mięso łopatką – jeżeli nadal przywiera do rusztu, należy ponowić próbę za około minutę. Gotowy burger łatwo odchodzi od rusztu i można go bez problemu obrócić.


Istnieje jeszcze jeden praktyczny trik, dzięki któremu stworzymy idealnego burgera w bułce. Podczas grillowania powierzchnia mięsa może się trochę wybrzuszać, przez co trudno będzie obłożyć je dodatkowymi składnikami w bułce. Można temu zapobiec, robiąc w środku surowego burgera wgłębienie łyżką.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Pomysł na grill – burger z dodatkami

 

Burgery wołowe z grilla można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podstawą są oczywiście świeże warzywa oraz sosy. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Hamburgery z grilla po amerykańsku możemy przygotować z tradycyjnym sosem majonezowym oraz ketchupem. Warto również pokusić się o bardziej oryginalne dodatki. Miłośnikom ostrych smaków szczególnie polecamy Sos Texicana pomidorowy z chili WINIARY. Hamburgery wołowe z grilla równie dobrze komponują się z sosami: czosnkowym, sosem tatarskim, sosem chrzanowym lub ciekawym w smaku sosem jalapeno.

 

Jakie jeszcze składniki mogą znaleźć się w bułce? Najczęściej dodajemy sałatę lodową lub masłową, plastry pomidorów i ogórków konserwowych, czerwoną cebulę, ser żółty, boczek, prażoną cebulkę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mniej oczywiste składniki, takie jak jajko sadzone, pastę z awokado czy paprykę konserwową. Nie można oczywiście zapomnieć o chrupiącej bułce. Warto ją wcześniej przepołowić i wrzucić na grill. Burger można dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem lub ziołami prowansalskimi.

 

 

Jak zrobić idealne burgery na grilla?

Wystarczy uformować mięso mielone w rękach na okrągłe plastry o grubości około 2 cm i włożyć na rozgrzany ruszt. Mięso smażymy około 4-6 minut z każdej strony. Wewnętrzną część bułki należy posmarować ulubionym sosem. Idealnie nadadzą się Sos czosnkowy WINIARY, Ketchup pikantny WINIARY czy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Następnie kładziemy na bułkę liść sałaty, mięso, ser żółty, grillowany boczek, plastry pomidorów i ogórków oraz cienko pokrojone krążki cebuli. Pycha!

Polecane przepisy

Burger z grilla z Sosem Czosnkowym WINIARY

Burger z grilla z Sosem Czosnkowym WINIARY

37 min Łatwy
Soczysty burger z serem halloumi

Soczysty burger z serem halloumi

20 min Łatwy
Rybny burger

Rybny burger

30 min Łatwy
Grillowany burger

Grillowany burger

29 min Łatwy
Burgery drobiowe z Maggi

Burgery drobiowe z Maggi

1 godz 35 min Łatwy
Hamburger z łososia

Hamburger z łososia

45 min Łatwy
Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

30 min Średni
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Jak zrobić hamburgera
Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!
Jak zrobić dobrego grilla
Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu