
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Ziemniaki z grilla

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Poza ziemniakami potrzebne będzie masło oraz przyprawy – sól, zioła prowansalskie, koperek i czosnek. Natka pietruszki również świetnie skomponuje się z tymi składnikami. Ziemniaki umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Do miękkiego masła dodaj posiekaną nać, koperek, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie każdego ziemniaka nakrój na krzyż i nałóż na niego po łyżeczce masła ziołowego. Posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym wcześniej grillu. W zależności od rozmiaru ziemniaków czas pieczenia może się różnić – najłatwiej sprawdzać, czy są gotowe, używając wykałaczki do szaszłyków.
Ziemniaki z grilla możesz podawać z dodatkami, np. z sosem pomidorowym albo ziołowym. Świetnie sprawdzi się też łagodny sos czosnkowy na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Łatwość przygotowania oraz możliwość wykorzystania składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką czyni z grillowanych ziemniaków uniwersalne danie!
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
15 min
Krok 1 z 4
Ziemniaki bez obierania dobrze wyszoruj. Obgotuj w mundurkach, w osolonej wodzie około 10 min. Przestudź.

Krok 2 z 4
Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i koperkiem, dopraw solą.

Krok 3 z 4
Każdy ziemniak nakrój na krzyż, nałóż łyżeczkę masła ziołowego, posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Połóż na kratkę na rozgrzany wcześniej grill.

Krok 4 z 4
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzaj, czy są gotowe za pomocą długiej wykałaczki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0