Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaki z grilla

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 dag
Ziemniaki
0.5 kostka
Masło
2 ząbków
Czosnek
0.5 pęczek
Natka pietruszki
0.5 pęczek
Koper
1 trochę
Zioła prowansalskie
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.45 g
Wartość energetyczna
155.34 kcal
Tłuszcze
16.32 g
Białko
0.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki bez obierania dobrze wyszoruj. Obgotuj w mundurkach, w osolonej wodzie około 10 min. Przestudź.
Krok 2
5 min
Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i koperkiem, dopraw solą.
Krok 3
5 min
Każdy ziemniak nakrój na krzyż, nałóż łyżeczkę masła ziołowego, posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Połóż na kratkę na rozgrzany wcześniej grill.
Krok 4
15 min
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzaj, czy są gotowe za pomocą długiej wykałaczki.
Ziemniaki z grilla

Krok 1 z 4

Ziemniaki bez obierania dobrze wyszoruj. Obgotuj w mundurkach, w osolonej wodzie około 10 min. Przestudź.

Ziemniaki z grilla

Krok 2 z 4

Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i koperkiem, dopraw solą.

Ziemniaki z grilla

Krok 3 z 4

Każdy ziemniak nakrój na krzyż, nałóż łyżeczkę masła ziołowego, posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Połóż na kratkę na rozgrzany wcześniej grill.

Ziemniaki z grilla

Krok 4 z 4

Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzaj, czy są gotowe za pomocą długiej wykałaczki.

Nawet jeśli do sezonu grillowego zostało sporo czasu, możesz zaserwować rodzinie dania z grilla przy użyciu piekarnika. Jedną z łatwych w przygotowaniu propozycji są ziemniaki z grilla. Co ważne, możesz je podać jako samodzielne danie, z twarożkiem lub jako dodatek do mięs. Ten przepis na grillowane ziemniaki z powodzeniem sprawdzi się również latem, do przygotowania nad prawdziwym ogniem!

Poza ziemniakami potrzebne będzie masło oraz przyprawy – sól, zioła prowansalskie, koperek i czosnek. Natka pietruszki również świetnie skomponuje się z tymi składnikami. Ziemniaki umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Do miękkiego masła dodaj posiekaną nać, koperek, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie każdego ziemniaka nakrój na krzyż i nałóż na niego po łyżeczce masła ziołowego. Posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym wcześniej grillu. W zależności od rozmiaru ziemniaków czas pieczenia może się różnić – najłatwiej sprawdzać, czy są gotowe, używając wykałaczki do szaszłyków.

Ziemniaki z grilla możesz podawać z dodatkami, np. z sosem pomidorowym albo ziołowym. Świetnie sprawdzi się też łagodny sos czosnkowy na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Łatwość przygotowania oraz możliwość wykorzystania składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką czyni z grillowanych ziemniaków uniwersalne danie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika