Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nawet jeśli do sezonu grillowego zostało sporo czasu, możesz zaserwować rodzinie dania z grilla przy użyciu piekarnika. Jedną z łatwych w przygotowaniu propozycji są ziemniaki z grilla. Co ważne, możesz je podać jako samodzielne danie, z twarożkiem lub jako dodatek do mięs. Ten przepis na grillowane ziemniaki z powodzeniem sprawdzi się również latem, do przygotowania nad prawdziwym ogniem!
Poza ziemniakami potrzebne będzie masło oraz przyprawy – sól, zioła prowansalskie, koperek i czosnek. Natka pietruszki również świetnie skomponuje się z tymi składnikami. Ziemniaki umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Do miękkiego masła dodaj posiekaną nać, koperek, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie każdego ziemniaka nakrój na krzyż i nałóż na niego po łyżeczce masła ziołowego. Posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym wcześniej grillu. W zależności od rozmiaru ziemniaków czas pieczenia może się różnić – najłatwiej sprawdzać, czy są gotowe, używając wykałaczki do szaszłyków.
Ziemniaki z grilla możesz podawać z dodatkami, np. z sosem pomidorowym albo ziołowym. Świetnie sprawdzi się też łagodny sos czosnkowy na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Łatwość przygotowania oraz możliwość wykorzystania składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką czyni z grillowanych ziemniaków uniwersalne danie!
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki bez obierania dobrze wyszoruj. Obgotuj w mundurkach, w osolonej wodzie około 10 min. Przestudź.
Krok 2
5 min
Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i koperkiem, dopraw solą.
Krok 3
5 min
Każdy ziemniak nakrój na krzyż, nałóż łyżeczkę masła ziołowego, posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Połóż na kratkę na rozgrzany wcześniej grill.
Krok 4
15 min
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzaj, czy są gotowe za pomocą długiej wykałaczki.
Krok 1
z
4
Ziemniaki bez obierania dobrze wyszoruj. Obgotuj w mundurkach, w osolonej wodzie około 10 min. Przestudź.
Krok 2
z
4
Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i koperkiem, dopraw solą.
Krok 3
z
4
Każdy ziemniak nakrój na krzyż, nałóż łyżeczkę masła ziołowego, posyp ziołami prowansalskimi i zawiń w folię aluminiową. Połóż na kratkę na rozgrzany wcześniej grill.
Krok 4
z
4
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzaj, czy są gotowe za pomocą długiej wykałaczki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0