Pieczone frytki z cukinii
40min
Łatwy
1
Cukinia (duża)
2
Jajko
1 łyżka
Mleko
100 g
Bułka tarta
100 g
Ser typu parmezan
1 trochę
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
35.31 g
Węglowodany
42.71 g
Tłuszcze
28.56 g
Wartość energetyczna
571.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 2
5 min
Cukinię (1 dużą lub 2 średnie) pokrój w małe łódeczki.
Krok 3
5 min
Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól i pieprz. Dodaj cukinię i wymieszaj.
Krok 4
9 min
W oddzielnej misce przygotuj panierkę: wymieszaj bułkę tartą i ser, a następnie każdą frytkę obtocz w panierce i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
20 min
Piecz do zarumienienia przez 20 minut, podawaj z Sosem Czosnkowym Winiary.
Pyszne domowe frytki, których nie smażymy w głębokim oleju, zrobione z niskokalorycznego i wartościowego warzywa? Smakowite frytki z cukinii w panierce przygotujesz tylko w dwa kwadranse! Chrupiące i zrumienione frytki z cukinii podawaj z naszym sprawdzonym Sosem Czosnkowym WINIARY. Panierka w naszym przepisie na frytki z cukinii jest specjalna, bo zawiera w sobie starty parmezan, który po upieczeniu frytek cudownie się ciągnie… i świetnie smakuje! Cukiniowe frytki możesz podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do obiadu.
Komentarze 0