Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Znacie już frytki z kalarepy? Jeśli nie, ten przepis jest dla Ciebie. Takie domowe frytki z piekarnika to świetna alternatywa dla znanych i lubianych frytek ziemniaczanych. Nasze frytki z kalarepy zachwycą Cię chrupiącą panierką z migdałów, parmezanu i curry.
Jak zrobić frytki z kalarepy?
Wystarczy, że pokroisz obrane kalarepki w słupki, dobrze odsączysz je z nadmiaru wody, a następnie zanurzysz jej w roztrzepanym jajku i obtoczysz w panierce z migdałów, parmezanu i curry. Tak przygotowane frytki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy frytki są wystarczająco miękkie i chrupiące. Czas pieczenia dostosuj do grubości warzywnych słupków.
Domowe frytki z piekarnika
Frytki z ulubionych warzyw pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla sklepowych, mrożonych frytek. Te domowe możesz zrobić dokładnie tak, jak lubisz, wybierając ulubione przyprawy czy zioła do panierki. Do panierki też możesz wykorzystać kilka składników, np. bułkę tartą, mielone orzechy lub pestki czy panko. Upieczone frytki z kalarepy super smakują z sosami WINIARY. Życzymy smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub 170°C z termoobiegiem).
Umyj i obierz kalarepę, usuń zdrewniałe części. Pokrój ją w słupki (na kształt frytek). Dobrze osusz je papierem kuchennym. W misce roztrzep jajko.
W drugiej misce wymieszaj migdały, starty parmezan, curry i sól. Paluszki z kalarepy zanurz w jajku, a następnie panieruj w mieszance migdałów, curry i parmezanu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem. Na papierze wyłóż frytki i piecz je przez ok. 30 minut (w zależności od grubości frytek). Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami.