Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Frytki z kalarepy

Frytki z kalarepy

(0)
41min
Łatwy
Autorem przepisu jest demar

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Kalarepa
1 
Jajko
100  g
Migdały zmielone
80  g
Parmezan
0.5  łyżeczka
Olej
2  łyżeczek
Curry
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.7 g
Węglowodany
19.24 g
Tłuszcze
26.22 g
Wartość energetyczna
377.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Znacie już frytki z kalarepy? Jeśli nie, ten przepis jest dla Ciebie. Takie domowe frytki z piekarnika to świetna alternatywa dla znanych i lubianych frytek ziemniaczanych. Nasze frytki z kalarepy zachwycą Cię chrupiącą panierką z migdałów, parmezanu i curry.


Jak zrobić frytki z kalarepy?

Wystarczy, że pokroisz obrane kalarepki w słupki, dobrze odsączysz je z nadmiaru wody, a następnie zanurzysz jej w roztrzepanym jajku i obtoczysz w panierce z migdałów, parmezanu i curry. Tak przygotowane frytki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy frytki są wystarczająco miękkie i chrupiące. Czas pieczenia dostosuj do grubości warzywnych słupków.


Domowe frytki z piekarnika

Frytki z ulubionych warzyw pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla sklepowych, mrożonych frytek. Te domowe możesz zrobić dokładnie tak, jak lubisz, wybierając ulubione przyprawy czy zioła do panierki. Do panierki też możesz wykorzystać kilka składników, np. bułkę tartą, mielone orzechy lub pestki czy panko. Upieczone frytki z kalarepy super smakują z sosami WINIARY. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub 170°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    5 min
    Umyj i obierz kalarepę, usuń zdrewniałe części. Pokrój ją w słupki (na kształt frytek). Dobrze osusz je papierem kuchennym. W misce roztrzep jajko.
  • Krok 3

    5 min
    W drugiej misce wymieszaj migdały, starty parmezan, curry i sól. Paluszki z kalarepy zanurz w jajku, a następnie panieruj w mieszance migdałów, curry i parmezanu.
  • Krok 4

    30 min
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem. Na papierze wyłóż frytki i piecz je przez ok. 30 minut (w zależności od grubości frytek). Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami.
Frytki z kalarepy

Krok 1 z 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub 170°C z termoobiegiem).

Frytki z kalarepy

Krok 2 z 4

Umyj i obierz kalarepę, usuń zdrewniałe części. Pokrój ją w słupki (na kształt frytek). Dobrze osusz je papierem kuchennym. W misce roztrzep jajko.

Frytki z kalarepy

Krok 3 z 4

W drugiej misce wymieszaj migdały, starty parmezan, curry i sól. Paluszki z kalarepy zanurz w jajku, a następnie panieruj w mieszance migdałów, curry i parmezanu.

Frytki z kalarepy

Krok 4 z 4

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem. Na papierze wyłóż frytki i piecz je przez ok. 30 minut (w zależności od grubości frytek). Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu