Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Frytki z kalarepy
Dodaj do CookBook

Frytki z kalarepy

(0)
41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest demar
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Kalarepa
1 
Jajko
100  g
Migdały zmielone
80  g
Parmezan
0.5  łyżeczka
Olej
2  łyżeczek
Curry
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.2 g
Wartość energetyczna
377.3 kcal
Tłuszcze
26.2 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Znacie już frytki z kalarepy? Jeśli nie, ten przepis jest dla Ciebie. Takie domowe frytki z piekarnika to świetna alternatywa dla znanych i lubianych frytek ziemniaczanych. Nasze frytki z kalarepy zachwycą Cię chrupiącą panierką z migdałów, parmezanu i curry.


Jak zrobić frytki z kalarepy?

Wystarczy, że pokroisz obrane kalarepki w słupki, dobrze odsączysz je z nadmiaru wody, a następnie zanurzysz jej w roztrzepanym jajku i obtoczysz w panierce z migdałów, parmezanu i curry. Tak przygotowane frytki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy frytki są wystarczająco miękkie i chrupiące. Czas pieczenia dostosuj do grubości warzywnych słupków.


Domowe frytki z piekarnika

Frytki z ulubionych warzyw pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla sklepowych, mrożonych frytek. Te domowe możesz zrobić dokładnie tak, jak lubisz, wybierając ulubione przyprawy czy zioła do panierki. Do panierki też możesz wykorzystać kilka składników, np. bułkę tartą, mielone orzechy lub pestki czy panko. Upieczone frytki z kalarepy super smakują z sosami WINIARY. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub 170°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    5 min
    Umyj i obierz kalarepę, usuń zdrewniałe części. Pokrój ją w słupki (na kształt frytek). Dobrze osusz je papierem kuchennym. W misce roztrzep jajko.
  • Krok 3

    5 min
    W drugiej misce wymieszaj migdały, starty parmezan, curry i sól. Paluszki z kalarepy zanurz w jajku, a następnie panieruj w mieszance migdałów, curry i parmezanu.
  • Krok 4

    30 min
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem. Na papierze wyłóż frytki i piecz je przez ok. 30 minut (w zależności od grubości frytek). Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami.
Frytki z kalarepy

Krok 1 z 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub 170°C z termoobiegiem).

Frytki z kalarepy

Krok 2 z 4

Umyj i obierz kalarepę, usuń zdrewniałe części. Pokrój ją w słupki (na kształt frytek). Dobrze osusz je papierem kuchennym. W misce roztrzep jajko.

Frytki z kalarepy

Krok 3 z 4

W drugiej misce wymieszaj migdały, starty parmezan, curry i sól. Paluszki z kalarepy zanurz w jajku, a następnie panieruj w mieszance migdałów, curry i parmezanu.

Frytki z kalarepy

Krok 4 z 4

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem. Na papierze wyłóż frytki i piecz je przez ok. 30 minut (w zależności od grubości frytek). Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Frytki z warzyw korzeniowych

    Frytki z warzyw korzeniowych

    50 min Łatwy
  • Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    1 godz 51 min Średni
  • Złociste frytki z pieczonego karpia

    Złociste frytki z pieczonego karpia

    25 min Łatwy
  • Domowe frytki moczone w cukrze

    Domowe frytki moczone w cukrze

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu