Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Napoleonka

Napoleonka

(1)
3 godz 15 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
250  g
Masło
1  kubek
śmietana 18%
800  ml
Mleko
10  płaskich łyżek
Cukier
200  g
Masło
24  g
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.7 g
Węglowodany
25.25 g
Tłuszcze
27.26 g
Wartość energetyczna
375.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Połączenie aksamitnego kremu i lekko chrupiącego ciasta – to właśnie przepis na napoleonkę! Jest to jeden ze szczególnie smakowitych deserów, które sprawdzają się na różne okazje. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Ciasto napoleonka z naszego przepisu jest wypełnione budyniem do ciast i kremów WANILIOWY SMAK WINIARY.

Takie ciasto z budyniem ma jeszcze inną zaletę – zachowuje świeżość nawet przez kilka dni, więc możesz je przygotować wcześniej na dużą imprezę lub po prostu cieszyć się jego smakiem dłużej. Na początek przesiej mąkę przez sito i dodaj pokrojone w kostkę masło. Podziel masło nożem tak, żeby powstało ciasto podobne do kruszonki. Dodaj śmietanę i zagnieć.

W dalszej kolejności podziel ciasto na dwie połowy i wstaw do lodówki na 2 godziny lub nawet na całą noc. Po tym czasie obie części ciasta rozwałkuj na cienko i przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

W tym czasie przygotuj nadzienie: 1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i zagotuj razem z masłem. Do wywaru powoli wlej rozdrobniony proszek i gotuj aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Krem wylej na jeden płat ciasta i nakryj go drugim. Ciasto napoleonka najlepiej smakuje i wygląda, gdy na koniec zostanie posypane cukrem pudrem.

Przygotowanie

195 min
  • Krok 1

    15 min
    Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Dziel masło nożem aż powstanie ciasto podobne do kruszonki, następnie dodaj śmietanę i zagnieć.
  • Krok 2

    120 min
    Podziel ciasto na dwie równe części i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Krok 3

    35 min
    Po tym czasie wyłóż dwie blachy o wymiarze 32 x 23 cm papierem do pieczenia. Dwie części ciasta rozwałkuj cienko i przełóż je na przygotowane blachy. Piecz ciasto w temperaturze 190C przez 25 minut.
  • Krok 4

    10 min
    1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  • Krok 5

    15 min
    Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Jeszcze gorący krem wylej na jeden płat ciasta i przykryj go drugim. Po ostudzeniu posyp napoleonkę cukrem pudrem.
Napoleonka

Krok 1 z 5

Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Dziel masło nożem aż powstanie ciasto podobne do kruszonki, następnie dodaj śmietanę i zagnieć.

Napoleonka

Krok 2 z 5

Podziel ciasto na dwie równe części i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.

Napoleonka

Krok 3 z 5

Po tym czasie wyłóż dwie blachy o wymiarze 32 x 23 cm papierem do pieczenia. Dwie części ciasta rozwałkuj cienko i przełóż je na przygotowane blachy. Piecz ciasto w temperaturze 190C przez 25 minut.

Napoleonka

Krok 4 z 5

1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Napoleonka

Krok 5 z 5

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Jeszcze gorący krem wylej na jeden płat ciasta i przykryj go drugim. Po ostudzeniu posyp napoleonkę cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Halloween
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wieczór filmowy
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Babeczki z budyniem

    Babeczki z budyniem

    2 godz 30 min Łatwy
  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Karpatka

    Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu