Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Napoleonka

0
195 min
Średni

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Masło
1 kubek
śmietana 18%
800 ml
Mleko
10 płaskich łyżek
Cukier
200 g
Masło
24 g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.12 g
Węglowodany
25.59 g
Tłuszcze
28.7 g
Wartość energetyczna
391.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

195 min
Krok 1
15 min
Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Dziel masło nożem aż powstanie ciasto podobne do kruszonki, następnie dodaj śmietanę i zagnieć.
Krok 2
120 min
Podziel ciasto na dwie równe części i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Krok 3
35 min
Po tym czasie wyłóż dwie blachy o wymiarze 32 x 23 cm papierem do pieczenia. Dwie części ciasta rozwałkuj cienko i przełóż je na przygotowane blachy. Piecz ciasto w temperaturze 190C przez 25 minut.
Krok 4
10 min
1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 5
15 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Jeszcze gorący krem wylej na jeden płat ciasta i przykryj go drugim. Po ostudzeniu posyp napoleonkę cukrem pudrem.
Napoleonka

Krok 1 z 5

Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Dziel masło nożem aż powstanie ciasto podobne do kruszonki, następnie dodaj śmietanę i zagnieć.

Napoleonka

Krok 2 z 5

Podziel ciasto na dwie równe części i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.

Napoleonka

Krok 3 z 5

Po tym czasie wyłóż dwie blachy o wymiarze 32 x 23 cm papierem do pieczenia. Dwie części ciasta rozwałkuj cienko i przełóż je na przygotowane blachy. Piecz ciasto w temperaturze 190C przez 25 minut.

Napoleonka

Krok 4 z 5

1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Napoleonka

Krok 5 z 5

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Jeszcze gorący krem wylej na jeden płat ciasta i przykryj go drugim. Po ostudzeniu posyp napoleonkę cukrem pudrem.

Połączenie aksamitnego kremu i lekko chrupiącego ciasta – to właśnie przepis na napoleonkę! Jest to jeden ze szczególnie smakowitych deserów, które sprawdzają się na różne okazje. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Ciasto napoleonka z naszego przepisu jest wypełnione budyniem do ciast i kremów WANILIOWY SMAK WINIARY.

Takie ciasto z budyniem ma jeszcze inną zaletę – zachowuje świeżość nawet przez kilka dni, więc możesz je przygotować wcześniej na dużą imprezę lub po prostu cieszyć się jego smakiem dłużej. Na początek przesiej mąkę przez sito i dodaj pokrojone w kostkę masło. Podziel masło nożem tak, żeby powstało ciasto podobne do kruszonki. Dodaj śmietanę i zagnieć.

W dalszej kolejności podziel ciasto na dwie połowy i wstaw do lodówki na 2 godziny lub nawet na całą noc. Po tym czasie obie części ciasta rozwałkuj na cienko i przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

W tym czasie przygotuj nadzienie: 1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i zagotuj razem z masłem. Do wywaru powoli wlej rozdrobniony proszek i gotuj aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Krem wylej na jeden płat ciasta i nakryj go drugim. Ciasto napoleonka najlepiej smakuje i wygląda, gdy na koniec zostanie posypane cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika