Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Napoleonka na herbatnikach

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 paczek
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 paczek
Herbatniki
5 szklanek
Mleko
4 
Żółtko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka pszenna
1 kostka
Margaryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.44 g
Wartość energetyczna
837.13 kcal
Węglowodany
83.44 g
Tłuszcze
51.21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
5 min
Odlewamy 2 szklanki mleka, a pozostałe wstawiamy na gaz. Dodajemy do mleka margarynę. Gdy margaryna zacznie się topić, dajemy cukry.
Krok 2
10 min
Pozostałe mleko przekładamy do wysokiego naczynia, dajemy jaja, wsypujemy mąkę pszenną, zawiesinę budyniową miksujemy na jednolitą masę.
Krok 3
3 min
Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy aż do całkowitego zgęstnienia.
Krok 4
5 min
Herbatniki układamy na blaszce, rozsmarowujemy na nich delikatnie budyń na całej powierzchni.
Krok 5
5 min
Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Kroimy i gotowe.
Napoleonka na herbatnikach

Krok 1 z 5

Odlewamy 2 szklanki mleka, a pozostałe wstawiamy na gaz. Dodajemy do mleka margarynę. Gdy margaryna zacznie się topić, dajemy cukry.

Napoleonka na herbatnikach

Krok 2 z 5

Pozostałe mleko przekładamy do wysokiego naczynia, dajemy jaja, wsypujemy mąkę pszenną, zawiesinę budyniową miksujemy na jednolitą masę.

Napoleonka na herbatnikach

Krok 3 z 5

Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy aż do całkowitego zgęstnienia.

Napoleonka na herbatnikach

Krok 4 z 5

Herbatniki układamy na blaszce, rozsmarowujemy na nich delikatnie budyń na całej powierzchni.

Napoleonka na herbatnikach

Krok 5 z 5

Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Kroimy i gotowe.

Napoleonka na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia , które z pewnością rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodyczy. Połączenie herbatników i budyniu o smaku waniliowym WINIARY z pewnością długo zapadnie w pamięci wszystkich koneserów słodkości. Sprawdź nasz przepis na napoleonkę na herbatnikach !

Jak przygotować takie ciasto? 3 z 5 szklanek mleka wlewamy do rondla i stawiamy na niewielki ogień. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy do momentu, gdy się rozpuści. Wtedy dosypujemy szklankę cukru i nadal mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.

Pozostałe 2 szklanki mleka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 4 żółtka i wysypujemy szklankę mąki pszennej oraz opakowanie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Miksujemy całość na jednolitą masę i wlewamy ją do gotującego się mleka z margaryną i cukrem. Mieszamy intensywnie, aż masa zgęstnieje.

Opakowanie herbatników układamy na blaszce, wykładamy na nie warstwę budyniu i przykrywamy herbatnikami z drugiego opakowania. Kiedy masa wystygnie, oddzielamy herbatniki nożem – napoleonka na herbatnikach gotowa!

Napoleonka na herbatnikach jest ciastem niewymagającym pieczenia, a zatem powstającym błyskawicznie. Nadaje się idealnie na podwieczorek lub niespodziewaną wizytę gości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika