Napoleonka na herbatnikach to pyszne
ciasto bez pieczenia, które z pewnością rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodyczy. Połączenie herbatników i budyniu o smaku waniliowym WINIARY z pewnością długo zapadnie w pamięci wszystkich koneserów słodkości. Sprawdź nasz
przepis na napoleonkę na herbatnikach !
Jak przygotować takie ciasto? 3 z 5 szklanek mleka wlewamy do rondla i stawiamy na niewielki ogień. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy do momentu, gdy się rozpuści. Wtedy dosypujemy szklankę cukru i nadal mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.
Pozostałe 2 szklanki mleka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 4 żółtka i wysypujemy szklankę mąki pszennej oraz opakowanie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Miksujemy całość na jednolitą masę i wlewamy ją do gotującego się mleka z margaryną i cukrem. Mieszamy intensywnie, aż masa zgęstnieje.
Opakowanie herbatników układamy na blaszce, wykładamy na nie warstwę budyniu i przykrywamy herbatnikami z drugiego opakowania. Kiedy masa wystygnie, oddzielamy herbatniki nożem –
napoleonka na herbatnikach gotowa!
Napoleonka na herbatnikach jest ciastem niewymagającym pieczenia, a zatem powstającym błyskawicznie. Nadaje się idealnie na podwieczorek lub niespodziewaną wizytę gości.
Podobnie działa kremowy sernik cytrynowy na zimno – warstwowe
ciasto bez pieczenia z twarożkiem, śmietaną, galaretką i cytrynami przystrojony listkami mięty podany z aromatyczną kawą mrożoną doskonale nas orzeźwi i ochłodzi.
Komentarze 0