Napoleonka na herbatnikach
28min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.44 g
Węglowodany
83.44 g
Tłuszcze
51.21 g
Wartość energetyczna
837.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
5 min
Odlewamy 2 szklanki mleka, a pozostałe wstawiamy na gaz. Dodajemy do mleka margarynę. Gdy margaryna zacznie się topić, dajemy cukry.
Krok 2
10 min
Pozostałe mleko przekładamy do wysokiego naczynia, dajemy jaja, wsypujemy mąkę pszenną, zawiesinę budyniową miksujemy na jednolitą masę.
Krok 3
3 min
Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy aż do całkowitego zgęstnienia.
Krok 4
5 min
Herbatniki układamy na blaszce, rozsmarowujemy na nich delikatnie budyń na całej powierzchni.
Krok 5
5 min
Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Kroimy i gotowe.
Napoleonka na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia , które z pewnością rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodyczy. Połączenie herbatników i budyniu o smaku waniliowym WINIARY z pewnością długo zapadnie w pamięci wszystkich koneserów słodkości. Sprawdź nasz przepis na napoleonkę na herbatnikach !
Jak przygotować takie ciasto? 3 z 5 szklanek mleka wlewamy do rondla i stawiamy na niewielki ogień. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy do momentu, gdy się rozpuści. Wtedy dosypujemy szklankę cukru i nadal mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.
Pozostałe 2 szklanki mleka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 4 żółtka i wysypujemy szklankę mąki pszennej oraz opakowanie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Miksujemy całość na jednolitą masę i wlewamy ją do gotującego się mleka z margaryną i cukrem. Mieszamy intensywnie, aż masa zgęstnieje.
Opakowanie herbatników układamy na blaszce, wykładamy na nie warstwę budyniu i przykrywamy herbatnikami z drugiego opakowania. Kiedy masa wystygnie, oddzielamy herbatniki nożem – napoleonka na herbatnikach gotowa!
Napoleonka na herbatnikach jest ciastem niewymagającym pieczenia, a zatem powstającym błyskawicznie. Nadaje się idealnie na podwieczorek lub niespodziewaną wizytę gości.
Jak przygotować takie ciasto? 3 z 5 szklanek mleka wlewamy do rondla i stawiamy na niewielki ogień. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy do momentu, gdy się rozpuści. Wtedy dosypujemy szklankę cukru i nadal mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.
Pozostałe 2 szklanki mleka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 4 żółtka i wysypujemy szklankę mąki pszennej oraz opakowanie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Miksujemy całość na jednolitą masę i wlewamy ją do gotującego się mleka z margaryną i cukrem. Mieszamy intensywnie, aż masa zgęstnieje.
Opakowanie herbatników układamy na blaszce, wykładamy na nie warstwę budyniu i przykrywamy herbatnikami z drugiego opakowania. Kiedy masa wystygnie, oddzielamy herbatniki nożem – napoleonka na herbatnikach gotowa!
Napoleonka na herbatnikach jest ciastem niewymagającym pieczenia, a zatem powstającym błyskawicznie. Nadaje się idealnie na podwieczorek lub niespodziewaną wizytę gości.
Komentarze 0