Street food, którym można delektować się we własnym domu? Pyszne burgery wołowe to jest pomysł, który spodoba się Twoim bliskim! Przygotuj burgera z wołowiny według naszego przepisu – z mnóstwem apetycznych dodatków i Ketchupem Pikantnym WINIARY. Gwarantujemy, że po takiej uczcie nikt nie pozostanie głodny! Nasz przepis na burgery jest bajecznie prosty i tak samo smaczny!
Burger wołowy na obiad - potrzebne składniki
Burger wołowy z pieczonymi ziemniakami to nie tylko pyszne danie, ale też doskonała alternatywa dla niezdrowych fastfoodów. Przygotowanie tego posiłku jest naprawdę proste. Potrzebna będzie jedna łyżka keczupu WINIARY, trochę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 300g mięsa mielonego wołowego, odrobinę oleju, 2 plastry sera cheddar, 8 plastrów ogórka marynowanego, 4 plastry pomidora, 2 liście sałaty rzymskiej, 2 cebule, 2 łyżki octu winnego, 2 bułki hamburgerowe, trochę ziół prowansalskich oraz szczypta soli.
Burger wołowy - przygotowanie
Pierwszym krokiem podczas przygotowywania dania będzie pokrojenie ziemniaków na frytki oraz rozłożenie ich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki należy skropić oliwą, posypać ziołami oraz solą, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczenie powinno trwać przez około pół godziny, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Kolejnym krokiem jest zamarynowanie pokrojonej w plasterki cebuli. Należy również pamiętać o dodaniu do niej octu winnego.
Mięso to serce każdego burgera, dlatego trzeba odpowiednio je przygotować. Do miski z mięsem należy dodać 2 łyżeczki keczupu i całość dokładnie wymieszać. Kolejnym etapem jest uformowanie kotletów i odpowiednie ich usmażenie. Olej na patelni powinien być dobrze rozgrzany, a mięso powinno smażyć się po dwie minuty z każdej strony. Nie wolno zapominać też o bułkach. Należy przeciąć je na pół i przez krótką chwilę podgrzać w piekarniku. Następnie spód bułki trzeba posmarować majonezem, położyć na nią liście sałaty, mięso, plaster sera, pomidory, odsączoną cebulę i plasterki ogórka. Drugą połowę bułki warto posmarować keczupem i przykryć nią całość. Gotowy burger podawany z pieczonymi ziemniakami i keczupem to nie tylko pyszne i wartościowe danie, ale też świetny sposób, by zaimponować znajomym lub rodzinie.
Historia burgera
Warto wiedzieć, że początkowo burger był postrzegany jako potrawa dla ubogich, ale szybko stał się jednym z najpopularniejszych dań w USA. W latach 20-tych XX wieku, burger był już powszechnie serwowany w barach, restauracjach i na stacjach benzynowych. Wraz z rozwojem przemysłu fast-foodów, ta potrawa stała się symbolem kultury amerykańskiej i eksportowaną na cały świat ikoną. Obecnie, burger wołowy jest serwowany w restauracjach na całym świecie i ma wiele różnych wariantów, takich jak burger z kaczką, rybą czy wegetariański. Mimo, że nie jest potrawą wykwintną, to jednak dzięki swojej historii i popularności stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań i zdobył serca milionów, którzy pokochali jego smak.