Polski pulled pork
3 godz 30 min
Średni
700
g
Łopatka wieprzowa
1
główka
8
bułek
Kluski na parze
3
Cebula
1
szklanka
Sok jabłkowy świeżo wyciskany
1
łyżka
Ocet jabłkowy
1
łyżka
Sos worchester
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
trochę
Papryka wędzona
4
Ogórek kiszony
1
łyżka
Musztarda
1
Cebula
1
łyżka
Miód
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
29.74 g
Węglowodany
44.76 g
Tłuszcze
11.63 g
Wartość energetyczna
408.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
210 min
Krok 1
180 min
Mięso umyj i osusz. Przyprawami z woreczka dokładnie posyp mięso z każdej strony. Tak przygotowane umieść w woreczku, dodaj przekrojoną główkę czosnku i szczelnie zamknij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz ok 2-3h
Krok 2
20 min
Cebulę posiekaj w piórka. Wrzuć na średnio rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i smaż powoli mieszając od czasu do czasu aż cebula nabierze głębokiego koloru i zmięknie. Dodaj sok jabłkowy, sos worchester oraz ocet i gotuj całość aż sok niemal całkowicie odparuje z patelni. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Krok 3
5 min
Mięso po upieczeniu wyciągnij z worka zachowując sos powstały podczas pieczenia. Przy pomocy widelca poszarp całość na drobne kawałki. Dodaj sos z pieczenia i dokładnie wymieszaj – jeśli to konieczne dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Pampuchy podgrzej na parze lub w piekarniku. Ułóż dodatki oraz mięso. Polej pozostałym sosem i serwuj na ciepło.
Burgery pulled pork, czyli z rwaną wieprzowiną, to ulubione amerykańskie danie z serii „comfort food” – poprawiacze nastroju. My proponujemy wam w wersji z polskim akcentem: zamiast bułki serwujemy je z puszystymi pampuchami. Sama radość w każdym kęsie!
Komentarze 0