Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polski pulled pork

(0)
3 godz 30 min
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  g
Łopatka wieprzowa
1  główka
8  bułek
Kluski na parze
3 
Cebula
1  szklanka
Sok jabłkowy świeżo wyciskany
1  łyżka
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Sos worchester
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
trochę
Papryka wędzona
4 
Ogórek kiszony
1  łyżka
Musztarda
1 
Cebula
1  łyżka
Miód
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.32 g
Węglowodany
44.76 g
Tłuszcze
11.27 g
Wartość energetyczna
422.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

210 min
Krok 1
180 min
Mięso umyj i osusz. Przyprawami z woreczka dokładnie posyp mięso z każdej strony. Tak przygotowane umieść w woreczku, dodaj przekrojoną główkę czosnku i szczelnie zamknij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz ok 2-3h
Krok 2
20 min
Cebulę posiekaj w piórka. Wrzuć na średnio rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i smaż powoli mieszając od czasu do czasu aż cebula nabierze głębokiego koloru i zmięknie. Dodaj sok jabłkowy, sos worchester oraz ocet i gotuj całość aż sok niemal całkowicie odparuje z patelni. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Krok 3
5 min
Mięso po upieczeniu wyciągnij z worka zachowując sos powstały podczas pieczenia. Przy pomocy widelca poszarp całość na drobne kawałki. Dodaj sos z pieczenia i dokładnie wymieszaj – jeśli to konieczne dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Pampuchy podgrzej na parze lub w piekarniku. Ułóż dodatki oraz mięso. Polej pozostałym sosem i serwuj na ciepło.
Polski pulled pork

Krok 1 z 4

Mięso umyj i osusz. Przyprawami z woreczka dokładnie posyp mięso z każdej strony. Tak przygotowane umieść w woreczku, dodaj przekrojoną główkę czosnku i szczelnie zamknij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz ok 2-3h

Polski pulled pork

Krok 2 z 4

Cebulę posiekaj w piórka. Wrzuć na średnio rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i smaż powoli mieszając od czasu do czasu aż cebula nabierze głębokiego koloru i zmięknie. Dodaj sok jabłkowy, sos worchester oraz ocet i gotuj całość aż sok niemal całkowicie odparuje z patelni. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Polski pulled pork

Krok 3 z 4

Mięso po upieczeniu wyciągnij z worka zachowując sos powstały podczas pieczenia. Przy pomocy widelca poszarp całość na drobne kawałki. Dodaj sos z pieczenia i dokładnie wymieszaj – jeśli to konieczne dopraw solą i pieprzem.

Polski pulled pork

Krok 4 z 4

Pampuchy podgrzej na parze lub w piekarniku. Ułóż dodatki oraz mięso. Polej pozostałym sosem i serwuj na ciepło.

Burgery pulled pork, czyli z rwaną wieprzowiną, to ulubione amerykańskie danie z serii „comfort food” – poprawiacze nastroju. My proponujemy wam w wersji z polskim akcentem: zamiast bułki serwujemy je z puszystymi pampuchami. Sama radość w każdym kęsie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
29.3g / 29%
Węglowodany
44.8g / 45%
Tłuszcze
11.3g / 26%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha