Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przyjemnie kwaskowy żurek staropolski przyrządzamy z Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych i kwaśnej śmietany. Do kwaśnego żurku po staropolsku polecamy też dodać wysmażony na chrupko boczek z czosnkiem i plasterkami białej kiełbasy oraz – zgodnie z tradycją – sporo majeranku. Staropolski żurek można zagęścić łyżeczką mąki lub ugotowanym osobno puree ziemniaczanym. Pyszny z grzankami z razowego, żytniego chleba.
Dodaj kwas z ogórków, zagotuj, a następnie śmietanę.
Krok 3
5 min
Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż z czosnkiem i dodaj do zupy.
Krok 4
1 min
Dopraw pieprzem i majerankiem.
Krok 5
2 min
Barszcz możesz zagęścić łyżeczką mąki.
Krok 1
z
5
Barszcz przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
z
5
Dodaj kwas z ogórków, zagotuj, a następnie śmietanę.
Krok 3
z
5
Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż z czosnkiem i dodaj do zupy.
Krok 4
z
5
Dopraw pieprzem i majerankiem.
Krok 5
z
5
Barszcz możesz zagęścić łyżeczką mąki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 3