Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek staropolski
Dodaj do CookBook

Żurek staropolski

(0)
14 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz biały WINIARY
0.75  szklanka
Woda z ogórków kiszonych
0.75  szklanka
Śmietana 12%
2 
Kiełbasa wieprzowa
100  g
Boczek
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.9 g
Wartość energetyczna
283.7 kcal
Tłuszcze
19.4 g
Białko
12.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek staropolski to jedno z tych dań, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. W sposób masowy pojawia się on na polskich stołach - nie tylko w okresie świątecznym, ale także w formie codziennego obiadu. Można śmiało powiedzieć, że zupa ta zagościła w naszym kraju do tego stopnia, że stała się ona potrawą narodową. Faktycznie, żurek staropolski - jak sama nazwa wskazuje - wywodzi się z kuchni staropolskiej, która dominowała w południowych regionach Polski. Jednocześnie trzeba zauważyć, że staropolski żurek to także wyjątkowo popularne danie w Republice Czeskiej, a w szczególności w kraju Morawskim. Tam również dominowała odmiana kuchni staropolskiej, a klasyczna wersja żurku jest naszym południowym sąsiadom bardzo bliska.


Przepis na żurek staropolski - przygotujesz go w kilka chwil

Przepis na żurek staropolski wcale nie jest tak trudny i skomplikowany, jak mogłoby się to wydawać. Wystarczy odrobina cierpliwości, biała kiełbaska, boczek, ulubione przyprawy i śmietanka do zagęszczenia zupy. Nie musimy męczyć się z zakwasem chlebowym, gdyż obecnie w sprzedaży dostępny jest gotowy koncentrat lub proszek. To właśnie z jego pomocą wykreujemy smakowity żurek staropolski, który musimy jedynie doprawić i nieco urozmaicić, by dopasował się on do naszych preferencji.


Żurek staropolski - danie, które sprawdzi się zawsze

Żurek staropolski - przepis jest na tyle prosty, że przygotowanie zajmie nam jedynie kilka chwil. To z kolei warunkuje fakt, że to smakowite danie będzie idealne na dosłownie każdą okazję. Bez najmniejszych problemów możemy przygotować żurek staropolski w formie codziennego obiadu, ale także w formie dania na wyjątkowe okazje. Może on stanowić podstawę menu weselnego, a także uroczystej kolacji firmowej. Jest to zupa, która zasługuje nie tylko na miano smakowitej, ale także na miano wyjątkowo uniwersalnej.


Żurek staropolski - przepis, który można dowolnie zinterpretować

Żurek staropolski to danie kompletne, aczkolwiek standardowy przepis możemy nieco modyfikować. Jeśli zależ nam na wersji bezmięsnej, wówczas boczek i białą kiełbasę możemy zastąpić jajkiem i ziemniakami. Możemy także zaserwować ziemniaczane puree ze skwarkami na osobnym talerzu - w formie prostego dodatku. Żurek staropolski będzie także wybornie smakował w towarzystwie chrupiącego, świeżego pieczywa. Pamiętajmy jednak, że zgodnie z tradycją, powinniśmy tą zupę doprawić dużą ilością aromatycznego, suszonego majeranku.

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    1 min
    Barszcz przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj kwas z ogórków, zagotuj, a następnie śmietanę.
  • Krok 3

    5 min
    Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż z czosnkiem i dodaj do zupy.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw pieprzem i majerankiem.
  • Krok 5

    2 min
    Barszcz możesz zagęścić łyżeczką mąki.
Żurek staropolski

Krok 1 z 5

Barszcz przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

Żurek staropolski

Krok 2 z 5

Dodaj kwas z ogórków, zagotuj, a następnie śmietanę.

Żurek staropolski

Krok 3 z 5

Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż z czosnkiem i dodaj do zupy.

Żurek staropolski

Krok 4 z 5

Dopraw pieprzem i majerankiem.

Żurek staropolski

Krok 5 z 5

Barszcz możesz zagęścić łyżeczką mąki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
33
00
00
00

Opinie

4

Mariola

sama chemia ale smaczne
Anonim (niezweryfikowany) 03/18/2021-03:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

ferdek major

ty podrubo nie podszywaj sie podemnie
Anonim (niezweryfikowany) 03/17/2021-12:01 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

ferdek major

op bigos
Anonim (niezweryfikowany) 03/17/2021-12:01 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu