Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cheese burger
Dodaj do CookBook

Cheese burger

(0)
17 min
Łatwy
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Wołowina, mielona, 70% chudego mięsa / 30% tłuszczu, kruszone, gotowane, smażone na patelni
2 
Bułki, hamburger lub hot dog, pełnoziarnista
20  g
Sos Burgerowy WINIARY
20  g
Ketchup pikantny WINIARY
4  plastrów
Ser topiony w plastrach
50  g
Mieszanka warzywna
10  mg
Olej rzepakowy
5  g
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.4 g
Wartość energetyczna
846.7 kcal
Tłuszcze
43 g
Białko
56 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czy wiesz, że cheeseburger obchodził niedawno swoje 100 urodziny? Danie zostało podobno przygotowane po raz pierwszy w 1924 roku, a pomysłodawcą był Lionel Sternberger - amerykański kucharz, który jako pierwszy wpadł na to, że do gorącego hamburgera można dodać ser. Dziś trudno wyobrazić sobie amerykańską restaurację, która nie serwowałaby tej klasycznej potrawy.

Ale wcale nie musisz wychodzić z domu, żeby smacznie zjeść. Równie kusząca propozycją może być domowy cheeseburger, którego przygotujesz samodzielnie.

Aby przygotować domowej roboty burgera z serem, potrzebujesz dobrej jakości mięsa wołowego, świeżych warzyw, bułek odpowiedniej wielkości i odpowiednich sosów. Jeśli te wszystkie elementy zgrają się ze sobą, zobaczysz danie idealne!

Wołowinę na burgery najlepiej kupować w sprawdzonym sklepie mięsnym i kotlety przygotowywać w tym samym dniu, w którym zostało kupione mięso. Nie należy też żałować warzyw. Zapewniają odpowiednią porcję witamin, ale też sprawiają, że sam burger wygląda bardziej okazale. Wystające liście sałaty oraz plasterki pomidora i ogórka to coś, na co warto popatrzeć.

Bułka powinna być świeża, ale jednocześnie chrupiąca. Warto podgrzać ją na patelni lub w piekarniku.

Właściwy dobór rodzaju sera to kwestia gustu. Wiele osób ceni brytyjski ser cheddar, lecz równie dobrze można zdecydować się na ser tostowy albo zwykłą goudę, która akurat jest w domu.

Prosty przepis na cheeseburgery jest równie popularny jak pizza czy nuggetsy, Takie proste dania uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Burgery podaje się oczywiście z frytkami i sałatką. W ten sposób powstaje sycący obiad, który dodaje dużo energii. Nie jest to jednak jedyny właściwy sposób na jedzenie cheeseburgerów. Na niektórych przyjęciach serwuje się także burgery w wersji mini - jako przystawkę lub przekąskę typu finger foods. Malutkie cheeseburgery przygotujesz w analogiczny sposób - wystarczy ulepić mniejsze kotlety i użyć innych bułek.

Inny sposób urozmaicenia tego klasyka to podanie frytek z batata zamiast tych zwyczajnych. Idealnie, jeśli będą wykonane samodzielnie. To zawsze jakaś odmiana dla gotowych, mrożonych produktów!

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    5 min
    Uformuj 300g mielonej wołowiny w 4 kulki o równej wielkości. Delikatnie dopraw solą i pieprzem z obu stron. I rozgnieć pomiędzy kawałkami papieru do pieczenia aby powstały kotlety.
  • Krok 2

    5 min
    Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kotlety z każdej strony, aż osiągną pożądany stopień wysmażenia. Na ostatnie 2 minuty smażenia, połóż na każdym kotlecie plasterek sera, aby się roztopił.
  • Krok 3

    2 min
    Przekrój 2 bułki do burgerów na pół. Opcjonalnie, podsmaż przekrojoną stronę bułek na patelni przez 1-2 minuty, aż staną się lekko chrupiące.
  • Krok 4

    3 min
    Na dolnej części bułki nałóż 1-2 łyżki sosu burgerowego Winiary. Połóż na tym gorący kotlet z serem. Dodaj ulubione warzywa, np. sałatę, pomidora, ogórki, cebulę.
  • Krok 5

    2 min
    Na wierzch warzyw nałóż 1-2 łyżki ketchupu Winiary. Przykryj całość górną częścią bułki.
Cheese burger

Krok 1 z 5

Krok 1

Uformuj 300g mielonej wołowiny w 4 kulki o równej wielkości. Delikatnie dopraw solą i pieprzem z obu stron. I rozgnieć pomiędzy kawałkami papieru do pieczenia aby powstały kotlety.

Cheese burger

Krok 2 z 5

Krok 2 Krok 2

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kotlety z każdej strony, aż osiągną pożądany stopień wysmażenia. Na ostatnie 2 minuty smażenia, połóż na każdym kotlecie plasterek sera, aby się roztopił.

Cheese burger

Krok 3 z 5

Krok 3 Krok 3

Przekrój 2 bułki do burgerów na pół. Opcjonalnie, podsmaż przekrojoną stronę bułek na patelni przez 1-2 minuty, aż staną się lekko chrupiące.

Cheese burger

Krok 4 z 5

Krok 4 Krok 4

Na dolnej części bułki nałóż 1-2 łyżki sosu burgerowego Winiary. Połóż na tym gorący kotlet z serem. Dodaj ulubione warzywa, np. sałatę, pomidora, ogórki, cebulę.

Cheese burger

Krok 5 z 5

Krok 5

Na wierzch warzyw nałóż 1-2 łyżki ketchupu Winiary. Przykryj całość górną częścią bułki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Grillowane
  • Kanapki
  • Kuchnia amerykańska
  • Lato
  • Lunch
  • Mięso wołowe
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Z patelni
  • Źródło białka
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron mac and cheese

    Makaron mac and cheese

    19 min Łatwy
  • Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

    Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

    42 min Łatwy
  • Muffinki mac and cheese

    Muffinki mac and cheese

    58 min Łatwy
  • Burger Mac&Cheese

    Burger Mac&Cheese

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu