Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatki w różnych odsłonach 

Sałatki to bardzo szeroka grupa potraw. Bardziej rozbudowane warianty można traktować jako samodzielne dania – podawane zarówno jako śniadania, obiady, jak i kolacje. Mogą być też tylko dodatkiem do dania głównego. Przyjęło się podawać sałatki do obiadów, zwłaszcza dań mięsnych, jednak coraz częściej lekkie sałatki pojawiają się jako towarzysze porannych lub wieczornych kanapek i innych wytrawnych dań serwowanych w ramach śniadań i kolacji. I nic w tym dziwnego – komponowane ze świeżych składników sałatki stanowią bogate źródło witamin i mogą być traktowane jako jedna z pięciu rekomendowanych przez ekspertów żywienia porcji warzyw i owoców. 

Anatomia sałatki 

Sałatki mogą mieć rozmaite bazy, czyli zwykle neutralne w smaku składniki, takie jak sałaty (lub ich miksy), ryże, makarony, kasze (w tym popularna do sałatek kasza kuskus). Do bazy dobiera się dodatki, które mogą być przeróżne. Zwykle są to składniki warzywne – mogą byś świeże, ale też pieczone, smażone, grillowane, duszone czy suszone. W sałatkach serwowanych jako całe dania często też znajduje się mięso – na przykład kurczak, indyk czy schab. Tutaj także sposób przygotowania daje dużo możliwości, ponieważ mięso można piec, smażyć, gotować i dodawać pokrojone w kostkę, paski, plastry lub szarpane. Poza tym smak takiej sałatki w dużej mierze zależy od kompozycji przypraw, jaką zastosujemy w czasie przygotowywania mięsa. 

Innym popularnym składnikiem sałatek są sery. Na naszych stronach znajdziecie przepisy na sałatki składające się z serów żółtych, dojrzewających, pleśniowych i innych rodzajów. Do sałatki można dodać łagodną w smaku goudę czy mozzarellę, ale też bardziej pikantne sery pleśniowe, wyraziste sery kozie lub ser feta. 

Kolejnym elementem wielu sałatek – zarówno tych podawanych do obiadu, jak i solo – są sosy. Mogą to byś ciężkie sosy majonezowe lub lżejsze jogurtowe. W niektórych przepisach na sałatki zamiast typowego sosu stosuje się dressing oparty na przykład na oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. 

Wszystko to sprawia, że sałatki są pojemną grupą, wśród której każdy odkryje przepis dopasowany do własnego gustu i okoliczności.