Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
pomysł na sałatki, przepisy na sałatki, sałatka pomysły

Sałatki do ryb

Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na sałatki świetnie komponującymi się z rybami smażonymi i pieczonymi. Poznaj przepisy na sałatki do ryb WINIARY!

Przepisy 16

Colesław - przepis na surówkę

Colesław - przepis na surówkę

30 min Łatwy
Fasolka szparagowa z ziemniakami

Fasolka szparagowa z ziemniakami

27 min Łatwy
Weekendowa sałatka obiadowa

Weekendowa sałatka obiadowa

12 min Łatwy
Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka z grillowanego bakłażana

55 min Łatwy
Sałatka Colesław z ananasem i orzechami

Sałatka Colesław z ananasem i orzechami

21 min Łatwy
Sałatka porowa

Sałatka porowa

48 min Łatwy
Sałatka z melonem i rukolą

Sałatka z melonem i rukolą

25 min Łatwy
Surówka z selera z gruszką

Surówka z selera z gruszką

10 min Łatwy
Surówka z kapusty z kukurydzą i żurawiną

Surówka z kapusty z kukurydzą i żurawiną

10 min Łatwy
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

10 min Łatwy
Sałatka z brokułów i fety

Sałatka z brokułów i fety

15 min Łatwy
Sałatka letnia

Sałatka letnia

1 godz 2 min Łatwy
Sałatka z serem

Sałatka z serem

25 min Łatwy
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

25 min Łatwy
Sałatka z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem

15 min Łatwy
Surówka z ogórka kiszonego

Surówka z ogórka kiszonego

16 min Łatwy

Sałatka do ryb – idealne uzupełnienie obiadu

Delikatne mięso ryb – zwłaszcza gotowanych i pieczonych – doskonale komponuje się z wyrazistą, warzywną sałatką. Idealnym rozwiązaniem będzie zastosowanie chrupiących komponentów, dzięki czemu sałata do ryb będzie przyjemnie kontrastować z miękkim mięsem. W zależności od tego, jak planujemy podać rybę, wybór przepisu będzie trochę inny. Sprawdź nasze propozycje i dowiedz się, czym się kierować, wybierając sałatkę do ryb.

Jak wybrać odpowiednią sałatkę do ryb

Jeśli na obiad lub kolację planujesz podać rybę, dobrze zestawić ją z sałatką. Pojawia się jednak pytanie, jaką sałatkę do ryb wybrać. W pierwszej kolejności odrzuć wszystkie sałatki zawierające ryby (śledzia, tuńczyka itp.) oraz mięso (kurczaka, boczek, ale też szynkę czy kiełbasę). Głównym daniem będzie przecież ryba, a sałatka ma tylko jej towarzyszyć, nie powinna przyćmić jej smaku.

Gdy na talerzu oprócz ryby i sałatki znajdzie się jeszcze inny dodatek – na przykład ziemniaki, frytki czy ryż – wybierz prostą sałatkę, która składa się z dwóch czy trzech składników warzywnych. Możesz za to wzbogacić ją wyrazistym sosem, na przykład na bazie jogurtu lub majonezu. W tej sytuacji jako sałatkę do ryb możesz także podać surówkę z jednego warzywa, na przykład startą marchewkę z sosem jogurtowo-majonezowym, surówkę z pora czy selera (albo mieszanki wspomnianych warzyw). Warto wybierać zwłaszcza warzywa twarde i chrupiące – ich twardość po starciu nie będzie problemem, a chrupkość pozostanie zaletą. Dobrym pomysłem jest też skontrowanie smaku warzyw składnikiem słodkim lub kwaśnym, na przykład rodzynkami, żurawiną czy cząstkami pomarańczy.

Jeśli natomiast nie planujesz innych dodatków, tylko sałatkę do ryby, wtedy może być ona bardziej rozbudowana. Świetnie sprawdzą się w niej grillowane warzywa – wypróbuj na przykład sałatkę z grillowanego bakłażana. Tradycyjne sałatki, jak na przykład Coleslaw, także będą pasowały. Możesz też pokusić się o bardziej awangardową propozycję i przygotować sałatkę z melonem i rukolą albo z grejpfrutem.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu