Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Colesław - przepis na surówkę

Colesław - przepis na surówkę

(2)
30min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem
  • /
    Dobry dla dzieci
  • /
    Wegetariański

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2 
Marchewka
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Pietruszka
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
1  łyżka
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3  łyżek
Ocet
0.5  główka
Kapusta biała
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.11 g
Węglowodany
12.96 g
Tłuszcze
9.4 g
Wartość energetyczna
140.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polska kuchnia kocha kapustę - białą, czerwoną, pekińską. Powstają z nich rozmaite potrawy, w tym wyśmienite surówki. Ten przepis na sałatkę z białej kapusty jest jednym z najprostszych przepisów na przystawkę na kolację — ale jest również idealny jako dodatek do obiadu. Surówka z kapusty z majonezem WINIARY, posiekaną świeżą pietruszką, cukrem (opcjonalnie) i warzywami, tworzy idealnie aromatyczną kompozycję najlepiej z daniami mięsnymi — nie zapomnij doprawić pieprzem i czosnkiem.

Skąd pochodzi nazwa - surówka colesław? Jest to pochodna niderlandzkiego słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade. Jej historia narodziła się na początku XVIII wieku. Wtedy surówka zawierała surową, szatkowaną kapustę oraz sos z masła, octu i oleju. Dzisiaj wersje tego dodatku są różne- niektórzy dodają jabłko, inni żurawinę, a jeszcze inni ananasa. Kapusta biała to bogactwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, który jest ważny w procesach krwiotwórczych. Jest on niezwykle ważny dla kobiet w ciąży. Kapusta to warzywo uniwersalne i lekkostrawne, które pasuje do wielu diet. Można z niej przygotować mnogość dań, na przykład zupy czy surówki.

Pół godziny- tyle zajmie nam przygotowanie dodatku, jakim jest surówka z białej kapusty colesław. Najpierw musimy stworzyć bazę, czyli poszatkować kapustę. Jak to zrobić? Zdejmujemy pierwsze liście warzywa, a główkę dzielimy na pół. Jedną połówkę szatkujemy drobno, a głąba wyrzucamy. Kiedy chcemy zaoszczędzić czas i pracę, możemy użyć maszynki do mielenia, zamiast korzystać z noża. Następnie umytą marchew obieramy i ścieramy na tarce. Potem kroimy natkę pietruszki i cebulę. Kapustę należy skropić octem i wymieszać z całą resztą. Teraz przychodzi czas na doprawianie- dodajemy sól, pieprz, cukier i mieszamy wszystko razem z Majonezem Dekoracyjnym Winiary. To idealne zwieńczenie przygotowywania surówki, które połączy wszystko w jedną, pyszną całość. Surówka colesław może iść do lodówki na kilka godzin, aby przeszła smakiem i stała się jeszcze lepsza i bardziej aromatyczna.

Ze względu na prostotę dania, jakim jest surówka colesław, przepisy są krótkie i szybkie do wykonania. Nie przysporzą one żadnych trudności, a kulinarnemu nowicjuszowi na pewno sprawią radość z gotowania. Colesław jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Niektórzy mówią, że jest to najlepsza surówka świata. Jest delikatna, błyskawiczna w przygotowaniu i składa się zaledwie z kilku składników. Jeśli chcesz urozmaicić swoje danie obiadowe, to bez wahania sięgaj po ten przepis. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę poszatkuj. Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj w zapałkę.
  • Krok 2

    10 min
    Natkę pietruszki pokrój niezbyt drobno a obraną cebulę w drobną kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Kapustę skrop octem, po czym wymieszaj z marchewką, cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem (opcjonalnie).
  • Krok 4

    2 min
    Całość dopraw odrobiną soli, czarnym pieprzem i cukrem.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec mieszania dodaj majonez, wymieszaj raz jeszcze.
Colesław - przepis na surówkę

Krok 1 z 5

Kapustę poszatkuj. Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj w zapałkę.

Colesław - przepis na surówkę

Krok 2 z 5

Natkę pietruszki pokrój niezbyt drobno a obraną cebulę w drobną kostkę.

Colesław - przepis na surówkę

Krok 3 z 5

Kapustę skrop octem, po czym wymieszaj z marchewką, cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem (opcjonalnie).

Colesław - przepis na surówkę

Krok 4 z 5

Całość dopraw odrobiną soli, czarnym pieprzem i cukrem.

Colesław - przepis na surówkę

Krok 5 z 5

Pod koniec mieszania dodaj majonez, wymieszaj raz jeszcze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Renata

Surówka Super, polecam. Bałam się że przez czosnek który osobiście uwielbiam, dzieci nie będą jadły. Ku mojemu zaskoczeniu zniknęło wszystko,a sporego ząbka czosnku nawet nie wyczuły.

Winiary
Expert

Smacznie i zdrowo! Pozdrawiamy. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mecz piłki nożnej
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z białej kapusty

    Kapuśniak z białej kapusty

    1 godz 22 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

    Barszcz ukraiński z ziemniakami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Kapuśniak z pomidorami

    Kapuśniak z pomidorami

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu