Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem
50min
Łatwy
2
puszek
Ciecierzyca
1
łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1
pęczek
Kolendra
1
pęczek
Natka pietruszki
1
łyżeczka
Kumin mielony
trochę
Sól
0.5
łyżeczka
Tymianek
1
łyżka
Bułka tarta
1
Korzeń pietruszki
1
Cebula
1
Marchew
500
g
Kapusta biała
1
Cebula czerwona
1
łyżka
1
łyżka
Śmietana 18%
1
pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Cukier
1
łyżeczka
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
31.3 g
Węglowodany
101.86 g
Tłuszcze
12.18 g
Wartość energetyczna
617.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
2 min
Ciecierzycę odsącz.
Krok 2
2 min
Kolendrę posiekaj razem z natką pietruszki.
Krok 3
10 min
Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż zmięknie.
Krok 4
5 min
Ciecierzycę zmiel lub zmiksuj.
Krok 5
2 min
Dodaj posiekaną zieleninę, Maggi, cebulę, kumin i tymianek.
Krok 6
4 min
Pietruszkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli masa będzie zbyt luźna, dodaj bułkę tartą.
Krok 7
5 min
Z masy formuj płaskie kotlety.
Krok 8
20 min
Usmaż je na patelni z dodatkiem tłuszczu lub piecz w piekarniku przez 20-30 min w temperaturze 180˚C.
Świetna alternatywa dla mięsnego burgera. Doskonale zaspokoją głód, a do tego dostarczą wielu drogocennych wartości odżywczych. Możesz podać je z klasycznymi frytkami, pasują do nich też frytki z batatów.
Komentarze 0