Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem
Dodaj do CookBook

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Ciecierzyca
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  pęczek
Kolendra
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Kumin mielony
trochę
Sól
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  łyżka
Bułka tarta
1 
Korzeń pietruszki
1 
Cebula
1 
Marchew
500  g
Kapusta biała
1 
Cebula czerwona
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny Winiary
1  łyżka
Śmietana 18%
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
101.9 g
Wartość energetyczna
617.9 kcal
Tłuszcze
12.2 g
Białko
31.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wykluczenie mięsa z diety jest wyborem coraz to większej ilości osób. Co ciekawe, nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie życia bez soczystych kawałków mięsa, chętnie próbują wegetariańskich nowości. Jednocześnie wege burgery z ciecierzycy mogą budzić dość mieszane uczucia. Burgery z cieciorki to wspaniały pomysł na wegetariański obiad, który dodatkowo może przekonać do siebie nawet największych fanów mięsa!


Burgery z cieciorki - proste i szybkie w przygotowaniu 

Burger wegański z ciecierzycy może wydawać się jednym, z bardziej skomplikowanych przepisów. Jednak jak można się przekonać na stronie: https://www.gardengourmet.pl/przepis/burger-w-slodkiej-bulce-z-marynowana-cebula, przysmak ten możemy przygotować w kilka chwil, w różnych odsłonach. Wege burgery z ciecierzycy możemy podawać z takimi dodatkami, które najbardziej przemawiają do naszych preferencji smakowych, a tradycyjny przepis możemy interpretować na wiele sposobów. Niezależnie od wersji, którą wybierzemy, kluczem do sukcesu staje się kotlet z ciecierzycy, który przygotujemy w około 5 minut! Tylko tyle potrzeba, by burger z cieciorki zagościł na naszym stole!


Burger wegetariański z ciecierzycy - danie na każdy dzień i na specjalne okazje!

Burger wegetariański z ciecierzycy to danie, które możemy przygotować dokładnie wtedy, kiedy mamy na to ochotę! Można je serwować w formie smakowitego i oryginalnego obiadu, aczkolwiek równie dobrze sprawdzą się one jako pożywna kolacja. Co więcej, burgery z cieciorki możemy przygotować podczas ogrodowego przyjęcia w formie grilla, a goście z pewnością będą ich smakiem pozytywnie zaskoczeni. Wege burgery z ciecierzycy możemy przygotować także "na zapas" i zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy!


Z czym podawać burgery z cieciorki?

Burger z cieciorki nie różni się zbyt wiele od klasycznego burgera, szczególnie jeśli chodzi o formę jego podania. Możemy więc bez obaw przygotować do niego chrupiące frytki z dodatkiem ketchupu. Jeśli jednak chcemy, by nasze danie prezentowało się oryginalnie i apetycznie, to do przygotowania frytek wykorzystajmy słodkie ziemniaki - czyli bataty. Możemy wcześniej pokroić je w słupki i zamarynować w oliwie i ziołach. Dzięki temu zyskają sobie one niepowtarzalny aromat i świetnie uzupełnią smak wegetariańskich burgerów z cieciorki.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    2 min
    Ciecierzycę odsącz.
  • Krok 2

    2 min
    Kolendrę posiekaj razem z natką pietruszki.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż zmięknie.
  • Krok 4

    5 min
    Ciecierzycę zmiel lub zmiksuj.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj posiekaną zieleninę, Maggi, cebulę, kumin i tymianek.
  • Krok 6

    4 min
    Pietruszkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli masa będzie zbyt luźna, dodaj bułkę tartą.
  • Krok 7

    5 min
    Z masy formuj płaskie kotlety.
  • Krok 8

    20 min
    Usmaż je na patelni z dodatkiem tłuszczu lub piecz w piekarniku przez 20-30 min w temperaturze 180˚C.
Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 1 z 8

Ciecierzycę odsącz.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 2 z 8

Kolendrę posiekaj razem z natką pietruszki.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 3 z 8

Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż zmięknie.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 4 z 8

Ciecierzycę zmiel lub zmiksuj.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 5 z 8

Dodaj posiekaną zieleninę, Maggi, cebulę, kumin i tymianek.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 6 z 8

Pietruszkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli masa będzie zbyt luźna, dodaj bułkę tartą.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 7 z 8

Z masy formuj płaskie kotlety.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Krok 8 z 8

Usmaż je na patelni z dodatkiem tłuszczu lub piecz w piekarniku przez 20-30 min w temperaturze 180˚C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu