Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka letnia

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 płaskich łyżek
1 
Sałata rzymska
1 
Papryka czerwona
3 
Pomidory
1 pęczek
Rzodkiewka
2 łodyg
Seler naciowy
5 płaskich łyżek
Jogurt naturalny
2 płaskich łyżek
Rodzynki sułtańskie
1 ząbek
Czosnek
4 liści
Oregano
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Sałatę rzymską podziel na liście i opłucz pod zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikiem i porwij liście na mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Przekrój paprykę wzdłuż, oczyść ją z pestek, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Pokrój pomidory w ósemki.
Krok 3
10 min
Przy użyciu obieraczki oczyść dokładnie seler z włókien, a następnie go pokrój.
Krok 4
5 min
Następnie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki.
Krok 5
5 min
Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osusz w cedzaku.
Krok 6
5 min
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7
10 min
By przygotować sos zmieszaj jogurt z Majonezem. Dodaj sól, pieprz i cukier. Wyciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Polej sosem przygotowane wcześniej warzywa, całość dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi listkami oregano.
Krok 9
2 min
Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Sałatka letnia

Krok 1 z 9

Sałatę rzymską podziel na liście i opłucz pod zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikiem i porwij liście na mniejsze kawałki.

Sałatka letnia

Krok 2 z 9

Przekrój paprykę wzdłuż, oczyść ją z pestek, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Pokrój pomidory w ósemki.

Sałatka letnia

Krok 3 z 9

Przy użyciu obieraczki oczyść dokładnie seler z włókien, a następnie go pokrój.

Sałatka letnia

Krok 4 z 9

Następnie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki.

Sałatka letnia

Krok 5 z 9

Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osusz w cedzaku.

Sałatka letnia

Krok 6 z 9

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sałatka letnia

Krok 7 z 9

By przygotować sos zmieszaj jogurt z Majonezem. Dodaj sól, pieprz i cukier. Wyciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka letnia

Krok 8 z 9

Polej sosem przygotowane wcześniej warzywa, całość dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi listkami oregano.

Sałatka letnia

Krok 9 z 9

Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.


Grzyby marynowane to wspaniały przysmak na każdą porę dnia i porę roku – nie tylko jesienną, kiedy w kuchni dominują grzybowe smaki i potrawy z nutą lasu. W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Marynowane grzybki idealnie nadają się do mięs (możesz je wykorzystać do przygotowania sosu), sałatek z majonezem, a także do podawania z warzywami – roladkami z ogórków czy marynowaną papryką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika