Sałatka letnia
62min
Łatwy
6 łyżek
1 główka
Sałata rzymska
1
Papryka czerwona
3
Pomidory
1 pęczek
Rzodkiewka
2 łodyg
Seler naciowy
5 łyżek
Jogurt naturalny
2 łyżek
Rodzynki sułtańskie
1 ząbek
Czosnek
4 liści
Oregano
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.08 g
Węglowodany
16.48 g
Tłuszcze
24.51 g
Wartość energetyczna
296.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
10 min
Sałatę rzymską podziel na liście i opłucz pod zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikiem i porwij liście na mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Przekrój paprykę wzdłuż, oczyść ją z pestek, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Pokrój pomidory w ósemki.
Krok 3
10 min
Przy użyciu obieraczki oczyść dokładnie seler z włókien, a następnie go pokrój.
Krok 4
5 min
Następnie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki.
Krok 5
5 min
Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osusz w cedzaku.
Krok 6
5 min
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7
10 min
By przygotować sos zmieszaj jogurt z Majonezem. Dodaj sól, pieprz i cukier. Wyciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Polej sosem przygotowane wcześniej warzywa, całość dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi listkami oregano.
Krok 9
2 min
Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Lekka sałatka letnia, którą możesz przygotować nie tylko w okresie wakacyjnym. To połączenie sałaty rzymskiej, czerwonej papryki, pomidora, selera naciowego i rzodkiewek. A do kolorowej kompozycji pyszny sos z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i jogurtem naturalnym. Możesz ją podać w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa lub jako dodatek warzywny do obiadu.
Komentarze 0