Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie musisz gotować kalafiora, by go zjeść. Równie dobrze smakuje na surowo! Szybka w przygotowaniu surówka z kalafiora będzie interesującą propozycją do obiadu. Kalafior świetnie zgrywa się z obecnym w przepisie koperkiem, czosnkiem i majonezem. W przepisie radzimy poszatkować kalafiora, ale jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na grubych oczkach, wraz z głąbem - dzieciom będzie łatwiej go zjeść. Liście możesz posypać przyprawami i uprażyć w piekarniku na chipsy. Surówkę z kalafiora możesz zjeść samodzielnie, np. na kolację lub do obiadu - może ona zastąpić np. mizerię do kotletów mielonych. W ten sam sposób możesz przygotować również surówkę z brokuła. On też nadaje się do jedzenia na surowo.
Przygotowanie
10 min
Krok 1
5 min
Poszatkuj kalafiora i wrzuć go do dużej miski. Możesz wykorzystać również głąb, ścierając go na tarce.
Krok 2
2 min
Poszatkuj koperek, omijając grube łodygi.
Krok 3
3 min
Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć do miski. Dopraw całość sokiem z cytryny, majonezem, cukrem i solą.
Krok 1
z
3
Poszatkuj kalafiora i wrzuć go do dużej miski. Możesz wykorzystać również głąb, ścierając go na tarce.
Krok 2
z
3
Poszatkuj koperek, omijając grube łodygi.
Krok 3
z
3
Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć do miski. Dopraw całość sokiem z cytryny, majonezem, cukrem i solą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0