Surówka z kalafiora
10min
Łatwy
1
Kalafior
1
pęczek
Koperek
1
ząbek
trochę
Sok z jednej cytryny
4
łyżek
2
łyżeczek
Cukier
1
łyżeczka
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
0.53 g
Węglowodany
2.67 g
Tłuszcze
10.26 g
Wartość energetyczna
104.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
10 min
Krok 1
5 min
Poszatkuj kalafiora i wrzuć go do dużej miski.
Krok 2
2 min
Poszatkuj koperek, omijając grube łodygi.
Krok 3
3 min
Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć do miski. Dopraw całość sokiem z cytryny, majonezem, cukrem i solą.
Nie musisz gotować kalafiora, by go zjeść. Równie dobrze smakuje na surowo! Szybka w przygotowaniu surówka z kalafiora będzie interesującą propozycją do obiadu. Kalafior świetnie zgrywa się z obecnym w przepisie koperkiem, czosnkiem i majonezem. W przepisie radzimy poszatkować kalafiora, ale jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na grubych oczkach - dzieciom będzie łatwiej go zjeść. Surówkę z kalafiora możesz zjeść samodzielnie, np. na kolację lub do obiadu - może ona zastąpić np. mizerię do kotletów mielonych.
Komentarze 0