Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surówka z kalafiora

2
10min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Marta Śliwicka
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior, opcjonalnie brokuł
1  pęczek
Koperek (możesz też wykorzystać natkę pietruszki)
1  ząbek
trochę
Sok z jednej cytryny
2  łyżeczek
Cukier
1  łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.53 g
Węglowodany
2.67 g
Tłuszcze
10.26 g
Wartość energetyczna
104.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

10 min
Krok 1
5 min
Poszatkuj kalafiora i wrzuć go do dużej miski. Możesz wykorzystać również głąb, ścierając go na tarce.
Krok 2
2 min
Poszatkuj koperek, omijając grube łodygi.
Krok 3
3 min
Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć do miski. Dopraw całość sokiem z cytryny, majonezem, cukrem i solą.
Surówka z kalafiora

Krok 1 z 3

Poszatkuj kalafiora i wrzuć go do dużej miski. Możesz wykorzystać również głąb, ścierając go na tarce.

Surówka z kalafiora

Krok 2 z 3

Poszatkuj koperek, omijając grube łodygi.

Surówka z kalafiora

Krok 3 z 3

Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć do miski. Dopraw całość sokiem z cytryny, majonezem, cukrem i solą.

Nie musisz gotować kalafiora, by go zjeść. Równie dobrze smakuje na surowo! Szybka w przygotowaniu surówka z kalafiora będzie interesującą propozycją do obiadu. Kalafior świetnie zgrywa się z obecnym w przepisie koperkiem, czosnkiem i majonezem. W przepisie radzimy poszatkować kalafiora, ale jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na grubych oczkach, wraz z głąbem - dzieciom będzie łatwiej go zjeść. Liście możesz posypać przyprawami i uprażyć w piekarniku na chipsy. Surówkę z kalafiora możesz zjeść samodzielnie, np. na kolację lub do obiadu - może ona zastąpić np. mizerię do kotletów mielonych. W ten sam sposób możesz przygotować również surówkę z brokuła. On też nadaje się do jedzenia na surowo.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 03/27/2021 - 09:27 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 03/26/2021 - 17:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha