Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lwowski winegret to sałatka typowa dla Ukrainy. Kuchnia ta jest w Polsce jeszcze nie tak popularna, jak kuchnia włoska czy amerykańska, ale z pewnością jest warta uwagi. Jeśli szukasz przepisów w tego regionu – nie możesz jej przegapić! Bazą lwowskiej sałatki winegret są tanie i łatwo dostępne produkty, głównie warzywa: buraki (najczęściej gotowane, ale jeśli lubisz – możesz wykorzystać pieczone), ziemniaki i ogórki kiszone oraz konserwowe. Znajdziesz w niej też śledzie, a całość uzupełnia delikatnie słodki, kremowy sos na bazie śmietany, majonezu WINIARY i musztardy. Lwowski winegret jest bardzo treściwy i wyrazisty w smaku. Może stanowić przystawkę lub samodzielne danie.
Przygotowanie
26 min
Krok 1
20 min
Ugotowane warzywa pokrój w dużą kostkę. Śledzia pokrój w paski i dodaj do warzyw. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w półplasterki. Cebulę drobno posiekaj. Fasolę odcedź. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
3 min
Wszystkie składniki umieść w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj kapary oraz grzyby (jeśli są duże to pokrój je na mniejsze części).
Krok 3
2 min
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, musztardą oraz solą i pieprzem. Powstały sos połącz z sałatką i delikatnie wymieszaj.
WSKAZÓWKA
1 min
Do sałatki możesz również dodać ugotowane na twardo jajka, szczypiorek, natkę pietruszki. Proporcje składników dopasuj do własnych preferencji smakowych.
Krok 1
z
4
Ugotowane warzywa pokrój w dużą kostkę. Śledzia pokrój w paski i dodaj do warzyw. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w półplasterki. Cebulę drobno posiekaj. Fasolę odcedź. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
4
Wszystkie składniki umieść w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj kapary oraz grzyby (jeśli są duże to pokrój je na mniejsze części).
Krok 3
z
4
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, musztardą oraz solą i pieprzem. Powstały sos połącz z sałatką i delikatnie wymieszaj.
WSKAZÓWKA
z
4
Do sałatki możesz również dodać ugotowane na twardo jajka, szczypiorek, natkę pietruszki. Proporcje składników dopasuj do własnych preferencji smakowych.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0