Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
pomysł na sałatki, przepisy na sałatki, sałatka pomysły

Sałatki z pieczarkami

Sałatki z delikatnymi i aromatycznymi pieczarkami pasują jako przystawka do dań mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.

Przepisy 14

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami

36 min Łatwy
Sałatka z makaronem i pieczarkami

Sałatka z makaronem i pieczarkami

35 min Łatwy
Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem

Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem

39 min Łatwy
Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

30 min Łatwy
Surówka z białej kapusty z pieczarkami

Surówka z białej kapusty z pieczarkami

23 min Łatwy
Sałatka z porem i pieczarkami

Sałatka z porem i pieczarkami

27 min Łatwy
Sałatka polska jesień

Sałatka polska jesień

100 ze 100
40 min Łatwy
Sałatka z rukolą i tzatzikami

Sałatka z rukolą i tzatzikami

17 min Łatwy
Sałatka z gotowanymi pieczarkami

Sałatka z gotowanymi pieczarkami

35 min Łatwy
Sałatka z ryżu z groszkiem zielonym

Sałatka z ryżu z groszkiem zielonym

26 min Łatwy
Sałatka z ziemniaków i pieczarek

Sałatka z ziemniaków i pieczarek

48 min Łatwy
Zimowa sałatka z papryką i pieczarkami

Zimowa sałatka z papryką i pieczarkami

3 godz 55 min Średni
Sałatka z pieczarek

Sałatka z pieczarek

50 min Łatwy
Sałatka gyros z mięsa mielonego

Sałatka gyros z mięsa mielonego

40 min Łatwy

Najlepsze przepisy na sałatki z pieczarkami

Pieczarki to powszechnie stosowane w polskiej kuchni grzyby. Łatwo je dostać, są niemal w każdym markecie i na każdym targowisku. Niewiele kosztują, a nadają się do wielu potraw. Na bazie pieczarek często przygotowujemy pyszne sosy, dodajemy je do mięs, zapiekanek makaronowych, ale też sałatek. Zobacz nasze propozycje przepisów na sałatki z pieczarkami i wybierz ten, który najbardziej przypadnie ci do gustu.

Jak przyrządzić sałatkę z pieczarkami

Istnieje wiele pomysłów na sałatkę z pieczarkami. W różnych przepisach pieczarki poddaje się różnego rodzaju obróbce. Można na przykład przygotować sałatkę w szwedzkim stylu, to znaczy taką, w której miesza się cienko pokrojone warzywa (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory itp.), a następnie przekłada do słoików, zalewa roztworem octu, wody, soli i cukru i pasteryzuje. Tak przygotowane przetwory mogą przeleżeć na półce przez wiele miesięcy, dzięki czemu są idealnym rozwiązaniem poza sezonem – jako dodatek do zimowych obiadów.

Oprócz tego można przygotować sałatkę z pieczarkami świeżymi. Te grzyby nadają się do spożycia na surowo, są wtedy bardziej chrupiące niż po obróbce termicznej. Przed dodaniem pieczarek do sałatki możemy je obrać z wierzchniej skórki, ale jeśli tylko odpowiednio je wyszorujemy, obieranie nie jest konieczne. Przygotowując sałatkę z pieczarkami, możemy pociąć je w plastry – będą ładnie się prezentowały, jeśli zachowamy ogonek przytwierdzony do kapelusza. Możemy też pokroić je w kostkę, a małe egzemplarze przekroić na pół. Surowe pieczarki doskonale komponują się ze świeżymi warzywami i nie potrzebują wyrazistych, ciężkich sosów sałatkowych. Zamiast tego wystarczy odrobina oliwy z oliwek. Pomysł idealny na wiosenne i letnie sałatki.

Możemy też przyrządzić sałatkę z podsmażonymi wcześniej grzybami. Jeśli dodajemy je do sałatki, wystarczy lekko zarumienić je na patelni. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć pieczarki, stracą większość zawartej w nich wody, znacząco zmniejszą objętość i pociemnieją. Podsmażane pieczarki nadają się do sałatek, w których zestawia się je z mięsami – na przykład piersią z kurczaka. Tu już sprawdzą się też bardziej wyraziste sosy, np. majonezowy lub curry.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu