Sałatka pieczarkowa

(1)
30min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  torebka
Ryż
500  g
Pieczarki
1  łyżeczka
Sok z cytryny
3  ząbków
2  łyżek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.09 g
Węglowodany
25.96 g
Tłuszcze
14.86 g
Wartość energetyczna
253.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć pieczarki są nieco niedoceniane na tle innych grzybów, to jednak warto po nie sięgać jak najczęściej. Stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, a do tego świetnie pasują jako podstawa lub dodatek do wielu dań. Sałatka pieczarkowa pozwala wykorzystać je w roli głównej. Jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i może stanowić samodzielne danie lub dodatek, na przykład do pieczonych mięs i nie tylko. Sałatka pieczarkowa to doskonały sposób na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Dodatek ryżu i odpowiednio dobranych przypraw powoduje, że całość smakuje wyśmienicie. Docenisz ją również za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki zajmuje ta czynność. Będzie pysznie!
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Ryż ugotuj i pozostaw w woreczku, aby ostygł.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść i gotuj w posolonej wodzie w całości 5 minut, skrop łyżeczką soku z cytryny, pokrój w kostkę.
Krok 3
3 min
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 4
5 min
Wszystkie składniki sałatki połącz z Majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Sałatkę podawaj udekorowaną natką pietruszki.
Sałatka pieczarkowa

Krok 1 z 5

Ryż ugotuj i pozostaw w woreczku, aby ostygł.

Sałatka pieczarkowa

Krok 2 z 5

Pieczarki oczyść i gotuj w posolonej wodzie w całości 5 minut, skrop łyżeczką soku z cytryny, pokrój w kostkę.

Sałatka pieczarkowa

Krok 3 z 5

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Sałatka pieczarkowa

Krok 4 z 5

Wszystkie składniki sałatki połącz z Majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka pieczarkowa

Krok 5 z 5

Sałatkę podawaj udekorowaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika