Sałatka gyros z mięsa mielonego
40min
Łatwy
0.5 słoik
0.5 kg
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
0.5 kg
Pieczarki
1
Papryka czerwona
1
Papryka zielona
1
Ogórek
1
Pomidory
0.5
Kapusta pekińska
1
Cebula
1 trochę
1
Jajko
5 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 szczypta
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
21.49 g
Węglowodany
15.48 g
Tłuszcze
41.03 g
Wartość energetyczna
507.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki warzywne pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
Krok 2
10 min
Do mięsa mielonego dodać jajko, łyżkę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki przyprawy do gyrosa (ewentualnie odrobinę wody). Wyrobić.
Krok 3
5 min
Z tak przygotowanego mięsa ulepić małe kuleczki, wielkości paznokcia.
Krok 4
1 min
Usmażyć na głębokim oleju (w frytkownicy w temperaturze 160 stopni smażenie partii trwa około 60 sekund), aż zrobią się lekko brązowe. Wystudzić.
Krok 5
1 min
Pieczarki przesmażyć razem z cebulą.
Krok 6
5 min
Sałatkę układa się warstwowo: na dno majonez i kleks ketchupu, kapustę (można posypać odrobiną przypraw), pieczarki z cebulą, ogórek, papryka, pomidor, kulki mięsa.
Sałatka gyros z mięsa mielonego jest bardzo sycąca i apetyczna. Sałatka stworzona jest z warzyw, jajka, mięsa mielonego wołowo-wieprzowego i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Pamiętaj o tym, by poszczególne składniki układać warstwowo, dzięki czemu danie zyska ciekawą kompozycję.
Komentarze 0