Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka gyros z mięsa mielonego

(3)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest dorii
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  słoik
0.5  kg
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
0.5  kg
Pieczarki
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka zielona
1 
Ogórek
1 
Pomidory
0.5 
Kapusta pekińska
1 
Cebula
trochę
Przyprawa do mięs
1 
Jajko
5  płaskich łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.55 g
Węglowodany
15.48 g
Tłuszcze
39.65 g
Wartość energetyczna
494.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki warzywne pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
Krok 2
10 min
Do mięsa mielonego dodać jajko, łyżkę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki przyprawy do gyrosa (ewentualnie odrobinę wody). Wyrobić.
Krok 3
5 min
Z tak przygotowanego mięsa ulepić małe kuleczki, wielkości paznokcia.
Krok 4
1 min
Usmażyć na głębokim oleju (w frytkownicy w temperaturze 160 stopni smażenie partii trwa około 60 sekund), aż zrobią się lekko brązowe. Wystudzić.
Krok 5
1 min
Pieczarki przesmażyć razem z cebulą.
Krok 6
5 min
Sałatkę układa się warstwowo: na dno majonez i kleks ketchupu, kapustę (można posypać odrobiną przypraw), pieczarki z cebulą, ogórek, papryka, pomidor, kulki mięsa.
Sałatka gyros z mięsa mielonego

Krok 1 z 6

Wszystkie składniki warzywne pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.

Sałatka gyros z mięsa mielonego

Krok 2 z 6

Do mięsa mielonego dodać jajko, łyżkę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki przyprawy do gyrosa (ewentualnie odrobinę wody). Wyrobić.

Sałatka gyros z mięsa mielonego

Krok 3 z 6

Z tak przygotowanego mięsa ulepić małe kuleczki, wielkości paznokcia.

Sałatka gyros z mięsa mielonego

Krok 4 z 6

Usmażyć na głębokim oleju (w frytkownicy w temperaturze 160 stopni smażenie partii trwa około 60 sekund), aż zrobią się lekko brązowe. Wystudzić.

Sałatka gyros z mięsa mielonego

Krok 5 z 6

Pieczarki przesmażyć razem z cebulą.

Sałatka gyros z mięsa mielonego

Krok 6 z 6

Sałatkę układa się warstwowo: na dno majonez i kleks ketchupu, kapustę (można posypać odrobiną przypraw), pieczarki z cebulą, ogórek, papryka, pomidor, kulki mięsa.

Sałatka gyros z mięsa mielonego jest bardzo sycąca i apetyczna. Sałatka stworzona jest z warzyw, jajka, mięsa mielonego wołowo-wieprzowego i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Pamiętaj o tym, by poszczególne składniki układać warstwowo, dzięki czemu danie zyska ciekawą kompozycję.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
33
00
00
00
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 04/27/2021 - 11:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 04/27/2021 - 11:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 04/27/2021 - 11:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha