Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne sałatki owocowe 

Sałatki owocowe sprawdzają się niemal na każdą okazję, niezależnie od pory roku – imprezy ze znajomymi, wspólne oglądanie filmów, spotkania rodzinne, pikniki czy szybki lunch. W sezonie letnim do przygotowania sałatek warto wykorzystać dojrzałe owoce, dopiero co zerwane z krzaczka – truskawki, poziomki, maliny, jagody czy borówki amerykańskie. Gdy nadejdzie zima, sałatki owocowe mogą bazować na dostępnych wtedy w sklepach cytrusach, brzoskwiniach z puszki i bananach. Wśród wielu różnorodnych smaków owoców warto wybrać te ulubione i stworzyć z nich absolutnie wyjątkową sałatkę. 

Niesamowite sałatki z owocami 

W letnie dni, gdy upał daje nam się we znaki, warto uzupełnić niedobór witamin i minerałów orzeźwiającymi potrawami z ulubionych owoców. Tego typu sałatki nie tylko są bajecznie kolorowe, lecz także doskonale smakują. Aby były bardziej sycące, można do nich dodać kuskus lub ugotowany na półtwardo makaron. By potrawa wyglądała jeszcze bardziej egzotycznie, można ją podać w połówce wydrążonego owocu, np. ananasa, kokosa czy melona, lub w szerokich, przezroczystych szklankach. Sałatki owocowe wystarczy doprawić niewielką ilością soku z cytryny, rozpuszczonym w wodzie miodem lub syropem, np. cynamonowym. Świetnym pomysłem jest także dodanie jogurtu naturalnego oraz grubo posiekanych orzechów. Jeśli planujemy podać sałatkę na deser, wówczas pomiędzy pokrojone grubo owoce możemy włożyć kostki galaretki lub zrolowane i pokrojone na mniejsze kawałki naleśniki z musem jabłkowym. 

Warzywa i owoce w jednej sałatce 

Niektóre owoce doskonale łączą się z warzywami, serem lub grillowanym mięsem. Świetną przekąską jest słodko-wytrawna sałatka z figami, maleńkimi kuleczkami mozzarelli, rukolą i kozim serem. Na wieczorną imprezę warto przygotować lekką lecz sycącą sałatkę z pieczonej piersi kurczaka, roszponki, arbuza, awokado, kiwi oraz pomidorków koktajlowych. Delikatny dressing na bazie miodu i octu jabłkowego doskonale łączy tak różnorodne smaki w jedną, spójną całość. Taką pyszną sałatkę z owocami wystarczy ozdobić garścią prażonych nasion słonecznika lub dojrzałym granatem – i lekka przekąska gotowa!