SAŁATKA JAJECZNA Z KIEŁKAMI
40min
Łatwy
5
Jajko
1
Por (biała część)
1
pęczek
Szczypiorek
5
łyżek
3
łyżek
Kiełki
3
łyżek
Kiełki rzodkwi
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
12.27 g
Węglowodany
6.84 g
Tłuszcze
33.91 g
Wartość energetyczna
381.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
Jajka gotujemy na twardo (jajka wkładamy do chłodnej wody, gotujemy 8 minut od zagotowania).
Krok 2
15 min
Pora myjemy, kroimy z cieniutkie półtalarki. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy. 4 jajka obieramy kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3
5 min
Jajka, pora, szczypiorek, połowę kiełek wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Przekładamy do miseczek, dekorujemy pozostałą częścią kiełek i pozostałym, obranym, pokrojonym jajeczkiem.
Zaledwie kilkuskładnikowa, banalna do wykonania sałatka, która urzeka prostotą.. Lekko słodka, lekko pikantna dzięki kiełkom rzodkiewki i szczypiorkowi.. idealna do kromki świeżego pieczywa z masłem na śniadanie lub kolację. Zielona, bardzo zdrowa (kiełki to bomba witaminowa! szczypiorek również!) i pożywna.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
Komentarze 0