Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z buraków

Sałatka z buraków

(1)
25min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Małe upieczone buraki
100  g
Makaron orzo
trochę
Garść orzechów włoskich
trochę
Garść żurawiny
trochę
Rukola
1 
Cebula czerwona
2  łyżek
Miód
2  łyżek
Krem balsamiczny
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżka
Musztarda francuska
trochę
Oliwa
2  liści
Wierzchnie liście czerwonej kapusty
50  g
Ser feta (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.86 g
Węglowodany
35.4 g
Tłuszcze
13.52 g
Wartość energetyczna
281.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Oto pomysł na prostą i zarazem efektowną sałatkę, w sam raz na czas karnawału. Jej podstawą będą buraki, bakalie, pożywny makaron orzo i pyszny dressing. A efekt WOW zapewni nietypowe podanie, na liściach czerwonej kapusty. Ale zacznijmy od początku.

Burak to jedno z bardziej lubianych i docenianych warzyw kuchni polskiej. Jego intensywny kolor nadaje potrawom niepowtarzalnego wyglądu, a delikatny smak pozwala na przygotowanie zarówno słodkich, jak i słonych dań. Oprócz pysznego barszczu, z buraków można zrobić oryginalne carpaccio, wspaniałe sałatki, kiszonki, a nawet zdrowe chipsy. Jak przygotować buraki, by nie zgubiły koloru i walorów smakowych.

Najlepiej gotować je w całości i ze skórką – wtedy stracą najmniej soków i aromatu. Jednak zdaniem amatorów sztuki kulinarnej, pieczone buraki są jeszcze lepsze. Mają wspaniałą intensywną barwę i pełniejszy smak. Stanowią świetny dodatek do kanapek czy różnego rodzaju domowych past.

Nasza karnawałowa sałatka łączy w sobie słodkie bakalie, pożywny makaron, wytrawną rukolę, delikatną czerwoną cebulkę i słony ser feta. Do tego domowy dressing: z balsamico, musztardy francuskiej, miodu i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Jeśli spodziewamy się gości, zaserwujmy sałatkę w efektowny sposób, na liściach czerwonej kapusty. Dzięki temu, to pyszne karnawałowe danie można zjeść razem z talerzem : ))
Smacznego!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Buraki pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Makaron ugotuj do al dente.
  • Krok 3

    2 min
    Orzechy posiekaj.
  • Krok 4

    2 min
    Czerwoną cebulę posiekaj w drobne pióra.
  • Krok 5

    1 min
    Wymieszaj miód, krem balsamiczny, majonez, musztardę i 3 łyżki oliwy. Odstaw do lodówki.
  • Krok 6

    2 min
    Buraki wymieszaj z makaronem, czerwoną cebulą, orzechami, żurawiną, rukolą, a przed podaniem dodaj sos.
  • Krok 7

    2 min
    Sałatkę podawaj w liściach kapusty podsypaną serem feta.
  • Tip:

    1 min
    1. Sos możesz wymieszać w większej ilości w słoiku. To uniwersalny dressing do różnych sałatek. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni. 2. Orzechy to tłusty produkt, a źle przechowywane mogą zjełczeć i być szkodliwe dla nas. Jeśli masz dużą ilość orzechów lub rzadko z nich korzystasz, lepiej je przechowywać w zamrażalniku, maksymalnie do 2 lat.
Sałatka z buraków

Krok 1 z 8

Buraki pokrój w kostkę.

Sałatka z buraków

Krok 2 z 8

Makaron ugotuj do al dente.

Sałatka z buraków

Krok 3 z 8

Orzechy posiekaj.

Sałatka z buraków

Krok 4 z 8

Czerwoną cebulę posiekaj w drobne pióra.

Sałatka z buraków

Krok 5 z 8

Wymieszaj miód, krem balsamiczny, majonez, musztardę i 3 łyżki oliwy. Odstaw do lodówki.

Sałatka z buraków

Krok 6 z 8

Buraki wymieszaj z makaronem, czerwoną cebulą, orzechami, żurawiną, rukolą, a przed podaniem dodaj sos.

Sałatka z buraków

Krok 7 z 8

Sałatkę podawaj w liściach kapusty podsypaną serem feta.

Sałatka z buraków

Tip: z 8

1. Sos możesz wymieszać w większej ilości w słoiku. To uniwersalny dressing do różnych sałatek. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni. 2. Orzechy to tłusty produkt, a źle przechowywane mogą zjełczeć i być szkodliwe dla nas. Jeśli masz dużą ilość orzechów lub rzadko z nich korzystasz, lepiej je przechowywać w zamrażalniku, maksymalnie do 2 lat.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    13 godz Trudny
  • Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    2 godz 56 min Łatwy
  • Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

    Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

    55 min Łatwy
  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu