Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oto pomysł na prostą i zarazem efektowną sałatkę, w sam raz na czas karnawału. Jej podstawą będą buraki, bakalie, pożywny makaron orzo i pyszny dressing. A efekt WOW zapewni nietypowe podanie, na liściach czerwonej kapusty. Ale zacznijmy od początku.
Burak to jedno z bardziej lubianych i docenianych warzyw kuchni polskiej. Jego intensywny kolor nadaje potrawom niepowtarzalnego wyglądu, a delikatny smak pozwala na przygotowanie zarówno słodkich, jak i słonych dań. Oprócz pysznego barszczu, z buraków można zrobić oryginalne carpaccio, wspaniałe sałatki, kiszonki, a nawet zdrowe chipsy. Jak przygotować buraki, by nie zgubiły koloru i walorów smakowych.
Najlepiej gotować je w całości i ze skórką – wtedy stracą najmniej soków i aromatu. Jednak zdaniem amatorów sztuki kulinarnej, pieczone buraki są jeszcze lepsze. Mają wspaniałą intensywną barwę i pełniejszy smak. Stanowią świetny dodatek do kanapek czy różnego rodzaju domowych past.
Nasza karnawałowa sałatka łączy w sobie słodkie bakalie, pożywny makaron, wytrawną rukolę, delikatną czerwoną cebulkę i słony ser feta. Do tego domowy dressing: z balsamico, musztardy francuskiej, miodu i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Jeśli spodziewamy się gości, zaserwujmy sałatkę w efektowny sposób, na liściach czerwonej kapusty. Dzięki temu, to pyszne karnawałowe danie można zjeść razem z talerzem : ))
Smacznego!
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Buraki pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Makaron ugotuj do al dente.
Krok 3
2 min
Orzechy posiekaj.
Krok 4
2 min
Czerwoną cebulę posiekaj w drobne pióra.
Krok 5
1 min
Wymieszaj miód, krem balsamiczny, majonez, musztardę i 3 łyżki oliwy. Odstaw do lodówki.
Krok 6
2 min
Buraki wymieszaj z makaronem, czerwoną cebulą, orzechami, żurawiną, rukolą, a przed podaniem dodaj sos.
Krok 7
2 min
Sałatkę podawaj w liściach kapusty podsypaną serem feta.
Tip:
1 min
1. Sos możesz wymieszać w większej ilości w słoiku. To uniwersalny dressing do różnych sałatek. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
2. Orzechy to tłusty produkt, a źle przechowywane mogą zjełczeć i być szkodliwe dla nas. Jeśli masz dużą ilość orzechów lub rzadko z nich korzystasz, lepiej je przechowywać w zamrażalniku, maksymalnie do 2 lat.
Krok 1
z
8
Buraki pokrój w kostkę.
Krok 2
z
8
Makaron ugotuj do al dente.
Krok 3
z
8
Orzechy posiekaj.
Krok 4
z
8
Czerwoną cebulę posiekaj w drobne pióra.
Krok 5
z
8
Wymieszaj miód, krem balsamiczny, majonez, musztardę i 3 łyżki oliwy. Odstaw do lodówki.
Krok 6
z
8
Buraki wymieszaj z makaronem, czerwoną cebulą, orzechami, żurawiną, rukolą, a przed podaniem dodaj sos.
Krok 7
z
8
Sałatkę podawaj w liściach kapusty podsypaną serem feta.
Tip:
z
8
1. Sos możesz wymieszać w większej ilości w słoiku. To uniwersalny dressing do różnych sałatek. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
2. Orzechy to tłusty produkt, a źle przechowywane mogą zjełczeć i być szkodliwe dla nas. Jeśli masz dużą ilość orzechów lub rzadko z nich korzystasz, lepiej je przechowywać w zamrażalniku, maksymalnie do 2 lat.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0