Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Papryka
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
3 
Pomidory
0.25 szklanka
Oliwa z oliwek
3 ząbków
Czosnek
1 pęczek
Bazylia świeża
1 
Cukinia mała
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
1 
Cebula czerwona
1 kawałek
Chleb
1 łyżka
Ocet balsamiczny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.48 g
Węglowodany
6.67 g
Tłuszcze
5.33 g
Wartość energetyczna
77.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.
Krok 2
25 min
Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.
Krok 3
10 min
Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.
Krok 5
40 min
Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 6
3 min
Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 1 z 6

Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 2 z 6

Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 3 z 6

Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 4 z 6

Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 5 z 6

Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 6 z 6

Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.

Czyli klasyczna hiszpańska zupa podawana na zimno. Charakteru nada jej dodatek czosnku niedźwiedziego i octu balsamicznego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika