Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Papryka w dowolnym kolorze, może być bardzo dojrzała
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
3 
Pomidory (różnokolorowe lub czerwone, mogą być bardzo dojrzałe, na zupę)
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
3  ząbków
Czosnek zwykły lub czosnek niedźwiedzi (kilka liści)
1  pęczek
Bazylia świeża lub inne ulubione zioła
1 
Cukinia mała
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Cukier
1 
Cebula czerwona
1  kawałek
Czerstwe pieczywo (np. chleb lub bułka) do zagęszczenia
1  łyżka
Ocet balsamiczny, może być też jabłkowy lub malinowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.6 g
Węglowodany
7.83 g
Tłuszcze
5.39 g
Wartość energetyczna
83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czyli klasyczna hiszpańska zupa podawana na zimno. Charakteru nada jej dodatek czosnku niedźwiedziego i octu balsamicznego.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.
  • Krok 2

    25 min
    Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 3

    10 min
    Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.
  • Krok 5

    40 min
    Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 1 z 6

Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 2 z 6

Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 3 z 6

Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 4 z 6

Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 5 z 6

Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 6 z 6

Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia hiszpańska
  • Na zimno
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    1 godz 16 min
  • Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

    42 min Łatwy
  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Mix pieczonych warzyw z grzankami z salsą z pietruszki

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu