Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw
1 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.48 g
Węglowodany
6.67 g
Tłuszcze
5.33 g
Wartość energetyczna
77.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.
Krok 2
25 min
Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.
Krok 3
10 min
Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.
Krok 5
40 min
Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 6
3 min
Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.
Czyli klasyczna hiszpańska zupa podawana na zimno. Charakteru nada jej dodatek czosnku niedźwiedziego i octu balsamicznego.
Komentarze 0