Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Papryka w dowolnym kolorze, może być bardzo dojrzała
0.33  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Pomidory (różnokolorowe lub czerwone, mogą być bardzo dojrzałe, na zupę)
0.13  szklanka
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek zwykły lub czosnek niedźwiedzi (kilka liści)
0.33  pęczek
Bazylia świeża lub inne ulubione zioła
0.33 
Cukinia mała
0.33  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Cukier
0.33 
Cebula czerwona
0.33  kawałek
Czerstwe pieczywo (np. chleb lub bułka) do zagęszczenia
0.33  łyżka
Ocet balsamiczny, może być też jabłkowy lub malinowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.42 g
Węglowodany
8.07 g
Tłuszcze
7.01 g
Wartość energetyczna
97.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czyli klasyczna hiszpańska zupa podawana na zimno. Charakteru nada jej dodatek czosnku niedźwiedziego i octu balsamicznego.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.
  • Krok 2

    25 min
    Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 3

    10 min
    Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.
  • Krok 5

    40 min
    Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 1 z 6

Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 2 z 6

Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 3 z 6

Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 4 z 6

Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 5 z 6

Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Krok 6 z 6

Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia hiszpańska
  • Na zimno
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    30 min Łatwy
  • Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

    Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

    42 min Łatwy
  • Leczo z pieczoną dynią

    Leczo z pieczoną dynią

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu