Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi
32min
Łatwy
800
g
Mrożony zielony groszek
2
Cebula duża
2
łyżek
Oliwa z czosnkiem
3
łyżek
1
l
Woda
1
szczypta
Kozieradka do smaku
0.5
Cytryna
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
150
g
Śmietana 18%
1
Bagietka
trochę
Pasta z oliwek
trochę
Kiełki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
13.92 g
Węglowodany
43.63 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
312.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
3 min
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (zostanie zmiksowana z zupą).
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.
Krok 3
1 min
Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.
Krok 4
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
Krok 5
2 min
Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.
Krok 6
3 min
Zupę zabielamy śmietanką (część zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko lub dokładnie miksujemy blenderem.
Krok 7
3 min
Pieczywo kroimy na małe porcje i wkładamy do tostera (najlepiej jeśli będzie tylko delikatnie przypieczone).
Krok 8
1 min
Każdą kromkę smarujemy pastą z oliwek i dekorujemy kiełkami.
Zupa krem z zielonego groszku podbiła moje serce już jakiś czas temu. Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią. Kiedy robię tradycyjną sałatkę jarzynową to nie potrafię się oprzeć i zawsze podjadam nieco groszku przed dodaniem go do reszty składników.
Pokochałam tą zupę też za jej wiosennie zielony kolor. Kiedy za okanmi szaro, buro i ponuro a do wiosny daleko mogę bawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się … w naszych miseczkach. Zupę podałam z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym pastą z oliwek i moimi ulubionymi kiełkami z rzodkiewki, ale rewelacyjnie smakuje też z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzaneczkami..
Lubię tą zupę też za to, że bardzo szybko się ją przygotowuje. Miseczka kremowej zupy z zielonego groszku na obiad nastraja mnie optymistycznie i dodaje energii i sił w oczekiwaniu na upragnioną wiosnę.
Na naszym blogu znajdziecie też przepis na:
Kremową zupę z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Grochówkę z zielonego groszku
Zupę krem z zielonego groszku na przekór zimie
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
Pokochałam tą zupę też za jej wiosennie zielony kolor. Kiedy za okanmi szaro, buro i ponuro a do wiosny daleko mogę bawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się … w naszych miseczkach. Zupę podałam z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym pastą z oliwek i moimi ulubionymi kiełkami z rzodkiewki, ale rewelacyjnie smakuje też z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzaneczkami..
Lubię tą zupę też za to, że bardzo szybko się ją przygotowuje. Miseczka kremowej zupy z zielonego groszku na obiad nastraja mnie optymistycznie i dodaje energii i sił w oczekiwaniu na upragnioną wiosnę.
Na naszym blogu znajdziecie też przepis na:
Kremową zupę z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Grochówkę z zielonego groszku
Zupę krem z zielonego groszku na przekór zimie
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
Komentarze 0