Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z zielonego groszku podbiła moje serce już jakiś czas temu. Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią. Kiedy robię tradycyjną sałatkę jarzynową to nie potrafię się oprzeć i zawsze podjadam nieco groszku przed dodaniem go do reszty składników.
Pokochałam tą zupę też za jej wiosennie zielony kolor. Kiedy za okanmi szaro, buro i ponuro a do wiosny daleko mogę bawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się … w naszych miseczkach. Zupę podałam z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym pastą z oliwek i moimi ulubionymi kiełkami z rzodkiewki, ale rewelacyjnie smakuje też z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzaneczkami..
Lubię tą zupę też za to, że bardzo szybko się ją przygotowuje. Miseczka kremowej zupy z zielonego groszku na obiad nastraja mnie optymistycznie i dodaje energii i sił w oczekiwaniu na upragnioną wiosnę.
Na naszym blogu znajdziecie też przepis na:
Kremową zupę z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Grochówkę z zielonego groszku
Zupę krem z zielonego groszku na przekór zimie
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (zostanie zmiksowana z zupą).
W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.
Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.
Zupę zabielamy śmietanką (część zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko lub dokładnie miksujemy blenderem.
Pieczywo kroimy na małe porcje i wkładamy do tostera (najlepiej jeśli będzie tylko delikatnie przypieczone).
Każdą kromkę smarujemy pastą z oliwek i dekorujemy kiełkami.