Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Mrożony zielony groszek
2 
Cebula duża
2  łyżek
Oliwa z czosnkiem
1  l
Woda
1  szczypta
Kozieradka do smaku
0.5 
Cytryna
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
150  g
Śmietana 18%
1 
Bagietka
trochę
Pasta z oliwek
trochę
Kiełki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.92 g
Węglowodany
43.63 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
312.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
3 min
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (zostanie zmiksowana z zupą).
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.
Krok 3
1 min
Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.
Krok 4
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
Krok 5
2 min
Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.
Krok 6
3 min
Zupę zabielamy śmietanką (część zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko lub dokładnie miksujemy blenderem.
Krok 7
3 min
Pieczywo kroimy na małe porcje i wkładamy do tostera (najlepiej jeśli będzie tylko delikatnie przypieczone).
Krok 8
1 min
Każdą kromkę smarujemy pastą z oliwek i dekorujemy kiełkami.
Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 1 z 8

Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (zostanie zmiksowana z zupą).

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 2 z 8

W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 3 z 8

Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 4 z 8

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 5 z 8

Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 6 z 8

Zupę zabielamy śmietanką (część zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko lub dokładnie miksujemy blenderem.

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 7 z 8

Pieczywo kroimy na małe porcje i wkładamy do tostera (najlepiej jeśli będzie tylko delikatnie przypieczone).

Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Krok 8 z 8

Każdą kromkę smarujemy pastą z oliwek i dekorujemy kiełkami.

Zupa krem z zielonego groszku podbiła moje serce już jakiś czas temu. Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią. Kiedy robię tradycyjną sałatkę jarzynową to nie potrafię się oprzeć i zawsze podjadam nieco groszku przed dodaniem go do reszty składników.

Pokochałam tą zupę też za jej wiosennie zielony kolor. Kiedy za okanmi szaro, buro i ponuro a do wiosny daleko mogę bawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się … w naszych miseczkach. Zupę podałam z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym pastą z oliwek i moimi ulubionymi kiełkami z rzodkiewki, ale rewelacyjnie smakuje też z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzaneczkami..

Lubię tą zupę też za to, że bardzo szybko się ją przygotowuje. Miseczka kremowej zupy z zielonego groszku na obiad nastraja mnie optymistycznie i dodaje energii i sił w oczekiwaniu na upragnioną wiosnę.

Na naszym blogu znajdziecie też przepis na:
Kremową zupę z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Grochówkę z zielonego groszku

Zupę krem z zielonego groszku na przekór zimie

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Zobacz Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika