Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
49min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.79 g
Węglowodany
31.58 g
Tłuszcze
15.49 g
Wartość energetyczna
296.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
49 min
Krok 1
30 min
Z udka i świeżych warzyw gotuję bulion.
Krok 2
2 min
Wyciągam włoszczyznę i mięso.
Krok 3
1 min
Dodaję groszek.
Krok 4
10 min
Gotuję ok 10 minut, do miękkości.
Krok 5
1 min
Doprawiam solą i świeżo zmielonym pierzem.
Krok 6
1 min
Dodaję serek mascarpone.
Krok 7
3 min
Miksuję.
Krok 8
1 min
Krem z zielonego groszku posypuję listkami świeżego tymianku.
Dzisiaj wiosna przysiadła na drzewku przed moim domem i zaczęła wesoło ćwierkać. Chyba na przekór wielkanocnemu bałwanowi, który jeszcze dogorywa w ogródku. Postanowiłam też zrobić coś na przekór zimie i zrobiłam wiosenną zupę krem z zielonego groszku. I to nie moje ostatnie słowo, Pani Zimo. Zupa krem z zielonego groszku powstała na aromatycznym bulionie z zagrodowego kurczaka. Dodałam też do zupy kremowy serek mascarpone, który w lżejszej wersji można zastąpić jogurtem naturalnym, i ozdobiłam świeżym tymiankiem.
Komentarze 0