Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Locro z bobem

Locro z bobem

(0)
17min
Łatwy
Autorem przepisu jest Jose Troya

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
2  szklanek
Mleko
1  puszka
Pomidory krojone
300  g
Bób
50  g
Ser Queso Fresco
2  łyżek
Świeża kolendra
1 
Awokado
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.3 g
Węglowodany
21.89 g
Tłuszcze
10.68 g
Wartość energetyczna
213.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Locro – zupa znana głównie w Ekwadorze. To sycące i rozgrzewające danie dla miłośników kuchni świata. Taki przepis może urozmaicić Twoje codzienne menu i odkryć przed Tobą zupełnie nowe smaki. Chcesz przekonać się, jak przygotować to nieco egzotyczne danie? Czeka na Ciebie zupa locro, przepis znajdziesz poniżej.

Zupę locro ugotujesz z zaledwie kilku składników, choć ich połączenie może wydawać się nieoczywiste. Bazą naszej zupy będą pomidory w puszce, bób, ser i bulion na bazie wody, mleka i warzywnej kostki rosołowej WINIARY.

Najpierw włóż do garnka pomidory z puszki, zalej je wodą i dodaj bób. W sezonie sięgnij po świeży bób, zimą i jesienią możesz wybrać ten mrożony. Gotuj, aż bób będzie miękki. Wtedy całość zalej mlekiem z rozpuszczoną kostką. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Na koniec, tuż przed podaniem, posyp zupę locro kawałkami sera i awokado oraz posiekaną kolendrą. Możesz wykorzystać tu też inny ser, w zależności od tego, jaki akurat masz pod ręką. Najlepiej pasuje typowy dla kuchni ekwadorskiej świeży ser, ale dobrze sprawdzi się też feta – ser dodawany do locro powinien być słony i kruchy.

Wypróbuj ten przepis i ugotuj tę zupę dla siebie i bliskich. Smacznego!

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozpuścić kostkę bulionu warzywnego WINIARY w 2 szklankach ciepłego mleka.
  • Krok 2

    15 min
    Do garnka przełóż pomidory, dodaj 3 szklanki wody, bób i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bób będzie miękki. Następnie dolej mleko i rozpuszczony w nim bulion WINIARY. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.
  • Krok 3

    1 min
    Gdy zupa locro będzie gotowa, dodaj do niej pokrojony ser, posiekaną kolendrę i kawałki awokado.
Locro z bobem

Krok 1 z 3

Rozpuścić kostkę bulionu warzywnego WINIARY w 2 szklankach ciepłego mleka.

Locro z bobem

Krok 2 z 3

Do garnka przełóż pomidory, dodaj 3 szklanki wody, bób i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bób będzie miękki. Następnie dolej mleko i rozpuszczony w nim bulion WINIARY. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.

Locro z bobem

Krok 3 z 3

Gdy zupa locro będzie gotowa, dodaj do niej pokrojony ser, posiekaną kolendrę i kawałki awokado.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

  • Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    43 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z ziemniakami

    Fasolka szparagowa z ziemniakami

    27 min Łatwy
  • Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

    Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z boczniakami

    Fasolka szparagowa z boczniakami

    20 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu