Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Locro z bobem
Dodaj do CookBook

Locro z bobem

(0)
17 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
2  szklanek
Mleko
1  puszka
Pomidory krojone
300  g
Bób
50  g
Ser Queso Fresco
2  łyżek
Świeża kolendra
1 
Awokado
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.9 g
Wartość energetyczna
213.4 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
11.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Locro – zupa znana głównie w Ekwadorze. To sycące i rozgrzewające danie dla miłośników kuchni świata. Taki przepis może urozmaicić Twoje codzienne menu i odkryć przed Tobą zupełnie nowe smaki. Chcesz przekonać się, jak przygotować to nieco egzotyczne danie? Czeka na Ciebie zupa locro, przepis znajdziesz poniżej.

Zupę locro ugotujesz z zaledwie kilku składników, choć ich połączenie może wydawać się nieoczywiste. Bazą naszej zupy będą pomidory w puszce, bób, ser i bulion na bazie wody, mleka i warzywnej kostki rosołowej WINIARY.

Najpierw włóż do garnka pomidory z puszki, zalej je wodą i dodaj bób. W sezonie sięgnij po świeży bób, zimą i jesienią możesz wybrać ten mrożony. Gotuj, aż bób będzie miękki. Wtedy całość zalej mlekiem z rozpuszczoną kostką. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Na koniec, tuż przed podaniem, posyp zupę locro kawałkami sera i awokado oraz posiekaną kolendrą. Możesz wykorzystać tu też inny ser, w zależności od tego, jaki akurat masz pod ręką. Najlepiej pasuje typowy dla kuchni ekwadorskiej świeży ser, ale dobrze sprawdzi się też feta – ser dodawany do locro powinien być słony i kruchy.

Wypróbuj ten przepis i ugotuj tę zupę dla siebie i bliskich. Smacznego!

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozpuścić kostkę bulionu warzywnego WINIARY w 2 szklankach ciepłego mleka.
  • Krok 2

    15 min
    Do garnka przełóż pomidory, dodaj 3 szklanki wody, bób i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bób będzie miękki. Następnie dolej mleko i rozpuszczony w nim bulion WINIARY. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.
  • Krok 3

    1 min
    Gdy zupa locro będzie gotowa, dodaj do niej pokrojony ser, posiekaną kolendrę i kawałki awokado.
Locro z bobem

Krok 1 z 3

Rozpuścić kostkę bulionu warzywnego WINIARY w 2 szklankach ciepłego mleka.

Locro z bobem

Krok 2 z 3

Do garnka przełóż pomidory, dodaj 3 szklanki wody, bób i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bób będzie miękki. Następnie dolej mleko i rozpuszczony w nim bulion WINIARY. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.

Locro z bobem

Krok 3 z 3

Gdy zupa locro będzie gotowa, dodaj do niej pokrojony ser, posiekaną kolendrę i kawałki awokado.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu