Locro – zupa znana głównie w Ekwadorze. To sycące i rozgrzewające danie dla miłośników kuchni świata. Taki przepis może urozmaicić Twoje codzienne menu i odkryć przed Tobą zupełnie nowe smaki. Chcesz przekonać się, jak przygotować to nieco egzotyczne danie? Czeka na Ciebie zupa locro, przepis znajdziesz poniżej.
Zupę locro ugotujesz z zaledwie kilku składników, choć ich połączenie może wydawać się nieoczywiste. Bazą naszej zupy będą pomidory w puszce, bób, ser i bulion na bazie wody, mleka i warzywnej kostki rosołowej WINIARY.
Najpierw włóż do garnka pomidory z puszki, zalej je wodą i dodaj bób. W sezonie sięgnij po świeży bób, zimą i jesienią możesz wybrać ten mrożony. Gotuj, aż bób będzie miękki. Wtedy całość zalej mlekiem z rozpuszczoną kostką. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Na koniec, tuż przed podaniem, posyp zupę locro kawałkami sera i awokado oraz posiekaną kolendrą. Możesz wykorzystać tu też inny ser, w zależności od tego, jaki akurat masz pod ręką. Najlepiej pasuje typowy dla kuchni ekwadorskiej świeży ser, ale dobrze sprawdzi się też feta – ser dodawany do locro powinien być słony i kruchy.
Wypróbuj ten przepis i ugotuj tę zupę dla siebie i bliskich. Smacznego!
Komentarze 0