Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczny amerykański sos BBQ to sos na bazie przecieru pomidorowego, wyraźnie słodki za sprawą dodatku cebulki, brązowego cukru, miodu czy syropu klonowego. Taki sos kojarzy nam się przede wszystkim z grillowanym lub pieczonym mięsem, zwłaszcza z żeberkami. W polskim wydaniu, sos barbecue swoją słodkość zawdzięcza suszonym śliwkom. Dodajemy do niego także wędzoną paprykę w proszku - to dzięki niej ma tak wyjątkowy aromat. Kiedy więc skończy Ci się ulubiony amerykański sos BBQ, wypróbuj nasz przepis i przygotuj własny, domowy sos barbecue w polskim wydaniu. To prostsze niż myślisz!
Przepis na sos barbecue - co jest potrzebne?
Każdy przepis na sos barbecue jest inny. Ten, który przyrządzisz według naszej receptury, będzie jednocześnie słodki, pikantny i aromatyczny. Większość potrzebnych składników z pewnością masz pod ręką w swojej kuchni. Bazą naszego sosu będzie ketchup, obowiązkowo suszone śliwki, które trzeba wcześniej namoczyć i takie przyprawy jak pieprz, papryka słodka, papryka wędzona czy przyprawa w płynie MAGGI. Za słodki smak sosu odpowiadać będzie również brązowy cukier. Jeśli chodzi o sos barbecue, przepis nie może obyć się też bez niewielkiego dodatku octu winnego, musztardy, wody i słodkiego sosu chili. Proces przygotowania sosu jest bardzo prosty. Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz na gładką masę. Możesz również zagotować sos, aby nadać mu głębszy smak.
Sos barbecue do mięsa - kiedy się przyda?
Jeśli znasz już odpowiedź na pytanie "sos barbecue - jak zrobić?", podpowiemy Ci jeszcze, do czego możesz go wykorzystać. Jedno z najpopularniejszych zastosowań to sos barbecue do żeberek - pieczonych w piekarniku czy grillowanych. Sos pasuje jednak nie tylko do wieprzowiny, ale również do drobiu - kurczaka, indyka. Tak naprawdę, sos barbecue do mięsa jest w pełni uniwersalny. Sprawdza się zarówno do mięs serwowanych na ciepło, jak i do wędlin. Jest też doskonałą, gotową marynatą. Nie każdy wie również, że ten słodki, wyrazisty sos świetnie smakuje także z warzywami. Polecany jest między innymi do grillowanej papryki, cukinii czy bakłażanów. Sos można dodać nawet do hamburgerów czy do tostów z szynką.
Domowy sos barbecue jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Ponieważ okazuje się też bardzo uniwersalny, polecamy przyrządzić go w większej ilości, zwłaszcza na sezon grillowy. Jeśli lubisz słodkie sosy z wędzoną nutą i odrobiną pikantnego chili, z pewnością rozsmakujesz się w naszym sosie i już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepowej półki.
Suszone śliwki pokrój i zalej ½ szklanki wrzątku. Odstaw na kilkanaście minut aby zmiękły.
Połącz wszystkie składniki i zmiksuj blenderem na gładki sos.
Aby sos uzyskał głębszy smak, zagotuj go w rondlu.